GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πυρά από τον Σόιμπλε κατά του ΔΝΤ

Στην εξασφάλιση μιας θετικής δήλωσης εκ μέρους του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία να αφήνει περιθώρια στην Ευρωπαϊκ...

Στην εξασφάλιση μιας θετικής δήλωσης εκ μέρους του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία να αφήνει περιθώρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει μια ενδεχόμενη θετική απόφαση για το QE, επικεντρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία διαπραγματευτική προσπάθεια των δανειστών, σε επίπεδο Washington Group, αλλά το κλίμα παραμένει βαρύ και δεν διαφαίνεται προς το παρόν διέξοδος, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές σκληρές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του ΔΝΤ.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε με σφοδρότητα χθες την έντονη ενόχλησή του για τη στάση του Ταμείου, αμφισβητώντας τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και συνολικά την επιτυχία των προγραμμάτων του. Κάτι που θέτει ερωτήματα για το κατά πόσον ο κ. Σόιμπλε εξακολουθεί να θέλει το Ταμείο στο πρόγραμμα. «Στην παρούσα φάση», είπε, «μαλώνουμε με το ΔΝΤ για το ποια είναι η σωστή εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 40-50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να δεχθεί πάνω από 1% ανάπτυξη για τα επόμενα 40 χρόνια. Να γιατί όλα τα προγράμματα ήταν μάταια». Με 1% ρυθμό ανάπτυξης, είπε, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να κλείσει την ψαλίδα προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μετέδωσε χθες ο ΣΚΑΪ, το Washington Group συνεδρίασε προχθές με τηλεδιάσκεψη για να αναζητήσει λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Οι διαπραγματευτές, αναφέρουν πηγές στην Αθήνα, αναζητούν σημείο ισορροπίας, μέσω μιας φράσης η οποία θα τονίζει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και όχι τη μη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση, η οποία υπαινίσσεται τη μη βιωσιμότητα του χρέους. Αντίθετα, επιδιώκεται μια δήλωση του ΔΝΤ, η οποία να επισημαίνει ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και όσα θα ληφθούν το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη άσκηση ισορροπίας.

Εξάλλου, η κυβέρνηση χθες διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, ότι θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση αν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η εφημερίδα Bild παρερμήνευσε αυτό που είπα χθες. Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος του Ιουλίου. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αυτό που είπα είναι ότι η καταβολή της δόσης δεν αποτελεί ζήτημα, διότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ότι η πληρωμή χωρίς σαφήνεια για το χρέος, δεν είναι αρκετή για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία».

«Κακόκεφος»

Το ερώτημα αν η Αθήνα θα αρνηθεί να εισπράξει την επόμενη δόση, ρισκάροντας την εξόφληση των υποχρεώσεων του Ιουλίου έθεσε χθες και η εφημερίδα Handelsblatt, σε ένα δημοσίευμα που χαρακτήριζε τον κ. Τσακαλώτο ως «κακόκεφο» και «κουρασμένο» και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τίποτα περισσότερο από τον συμβιβασμό του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει σήμερα δημοσίως –και όχι μόνο– με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη με θέμα την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Στο ίδιο συνέδριο συμμετέχει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ μήνυμα θα απευθύνει γραπτώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: kathimerini.gr