GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Υπό έλεγχο η φωτιά στο όρος Κούλα στην Ξάνθη – Έδωσαν μάχη οι Πυροσβέστες (+ΦΩΤΟ)

-Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ του Σαββάτου -Έρπουσα φωτιά που έκαψε χαμηλή βλάστησ...

-Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ του Σαββάτου
-Έρπουσα φωτιά που έκαψε χαμηλή βλάστηση μέσα σε δασική έκταση στην ορεινή περιοχή   

Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβέστες την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο όρος Κούλα, κοντά στην Πάχνη στην ορεινή Ξάνθη. 

Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης που βρέθηκε για τρεις, σχεδόν, ολόκληρες στην περιοχή κατάφερε αργά το βράδυ του Σαββάτου να θέσει υπό μερικό έλεγχο την έρπουσα φωτιά που έκαψε χαμηλή βλάστηση μέσα σε δασική έκταση σε ιδιαίτερα δύσβατο σημείο. 

Η επιχείρηση της κατάσβεσης ήταν αρκετά δύσκολη, μιας και Πυροσβεστική οχήματα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν την περιοχή, ενώ λόγω επικινδυνότητας το εναέρια μέσα που κλήθηκαν να συνδράμουν δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το έργο τους. 

Ολονύχτιες προσπάθειες την Παρασκευή 
Ολονύχτιες προσπάθειες για τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς κατέβαλαν πεζοπόρα τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την Παρασκευή.

Πρόκειται για την έρπουσα φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, σε δύσβατη δασική έκταση. Η φωτιά έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους της περιοχής, μιας και ξέσπασε κοντά στον οικισμό της Πάχνης, όταν άρχισαν να βγαίνουν πυκνοί καπνοί μέσα από το δάσος. 

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης που έσπευσε στην περιοχή με 3 πλήρως επανδρωμένα οχήματα και 15 άνδρες, ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο να προσεγγίσουν την φωτιά μιας και αυτή έκαιγε σε δύσβατη περιοχή, μέσα σε δάσος με οξιές. Η φωτιά μέσα σε ελάχιστα λεπτά εξαπλώθηκε με αποτέλεσμα άμεσα 5 στρέμματα δασικής έκτασης να καούν, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι φλόγες δεν απείλησαν κατοικίες, ανθρώπους ή κτηνοτροφικές μονάδες. 

Κίνδυνος για τα εναέρια μέσα 
Στο σημείο κλήθηκαν και πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία κατέφθασαν από την Χρυσούπολη για να επιχειρήσουν ρίψεις κατασβεστικού υλικού από αέρος. Λόγω επικίνδυνων ρευμάτων στην περιοχή οι ρίψεις από αέρος δεν ολοκληρώθηκαν με αποτέλεσμα το έργο της κατάσβεσης να αναλάβουν πλήρως τα πεζοπόρα τμήματα. 

20 πυροσβέστες κατάφεραν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να περιορίσουν την φωτιά που εξαπλώθηκε σε έρπουσα βλάστηση, ενώ παρέμεναν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή. Το έργο της κατάσβεσης συνεχίστηκε και το πρωί του Σαββάτου με την φωτιά να συνεχίζει την εξάπλωσή της και την Π.Υ. να παρουσιάζεται καθησυχαστική, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν στην περιοχή και την Κυριακή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά φωτιά στο όρος Κούλα, ενώ πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει φέτος η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τέλος του καλοκαιριού.




ΦΩΤΟ: Ταχήρ Ραχμάν