GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Ξάνθη πρωτοπορεί - Εγκαινιάστηκε η πρώτη Πύλη Διαμεσολάβησης στο Δικαστικό Μέγαρο (+VIDEO)

-Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Δικαιοσύνης και Διαφάνειας την Παρασκευή το μεσημέρι  Τα εγκαίνια της πρώτης Ανοιχτής Πύλη...


-Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Δικαιοσύνης και Διαφάνειας την Παρασκευή το μεσημέρι 

Τα εγκαίνια της πρώτης Ανοιχτής Πύλης Διαμεσολάβησης της χώρας πραγματοποιήθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δικαστικό Μέγαρο, με την πόλη της Ξάνθης να αποτελεί επισήμως την πρώτη  περιοχή στην οποία τίθεται σε λειτουργία ο εν λόγω θεσμός. 

Η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για τον εν λόγω θεσμό, ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να λάβει περαιτέρω πληροφορίες ενώ στη συνέχεια και σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης ξεκίνησαν τις ενέργειες για την αναμόρφωση ενός χώρου μέσα στα Δικαστήρια στον οποίο θα στεγάζεται η Πύλη Διαμεσολάβησης. 

Εγκαίνια την Παρασκευή 
Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλας Κανελλόπουλος έκοψε την κορδέλα της Πύλης παρουσία των Δικαστικών Αρχών και δικηγόρων της πόλης.  

Πρακτικά, το γραφείο που στεγάζεται πλέον η πρώτη Ανοιχτή Πύλη για τη διαμεσολάβηση της χώρας, δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και δικηγόρους να προσέρχονται ώστε να λαμβάνουν πληροφορίες για τον θεσμό και να επιλύουν τις διαφορές τους σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος. 

Σύμφωνα με το Υπουργείου, ο θεσμός “θα βοηθήσει σημαντικά και καθοριστικά στη γνωριμία του πολίτη με τη Διαμεσολάβηση, στην εμπέδωση του νεοπαγούς αυτού θεσμού στην κοινωνική συνείδηση και, συνακόλουθα, στην αποσυμφόρηση των πινακίων, την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της καθημερινής δικαστηριακής πραγματικότητας, αλλά και στην πολυπόθητη επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. 

Η Ανοιχτή Πύλη θα στελεχώνεται από Διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι, αφενός μεν θα ενημερώνουν τους πολίτες και θα επιλύουν οποιαδήποτε απορία τους σχετικά με το θεσμό της Διαμεσολάβησης (ή της δικαστικής μεσολάβησης ή άλλους εναλλακτικούς τρόπους απονομής Δικαιοσύνης), αφετέρου δε θα μπορούν να πραγματοποιούν Διαμεσολαβήσεις μία ή περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα, σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα ύστερα από συνεννόηση με τα μέρη. 

Θα βοηθήσει το Ειρηνοδικείο
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ξάνθης σημείωσε πως “τον θεσμό τον ενστερνίστηκα από την αρχή. Πήρα τις απαραίτητες κατευθύνσεις και γύρισα εδώ και σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης με τον οποίο έχουμε μια άριστη συνεργασία, είναι πάρα πολύ δυναμικός και μαχητικός, τον αγκαλιάσαμε τον θεσμό και όλοι μαζί κάναμε αυτό που βλέπετε σήμερα και είναι πολύ ωραίο και θα δεχθεί τον κόσμο για τη διαμεσολάβηση. Το εάν κάναμε κάτι καλό θα φανεί από εδώ και πέρα”. 

Μάλιστα, όπως τόνισε η ίδια, το πρώτο πεδίο στο οποίο μπορεί να βρει εφαρμογή η Ανοιχτή Πύλη είναι αυτό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια ιδιαίτερα μεγάλη συμφόρηση στο Ειρηνοδικείο της περιοχής. 

“Το πρώτο πεδίο στο οποίο μπορεί να βρει εφαρμογή ο θεσμός είναι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αυτή τη στιγμή το Ειρηνοδικείο της Ξάνθης έχει περίπου 950 εκκρεμείς υποθέσεις οι οποίες είναι προσδιορισμένες να δικαστούν μέχρι και το 2025 και εφόσον ο νομός για τη διαμεσολάβηση προβλέπει ότι και το στάδιο της εκκρεμοδικίας ακόμη, μπορεί να λυθεί η διαφορά. Ιδού το πεδίο εφαρμογής του θεσμού”. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κυριακή Κιούση η οποία στάθηκε στο γεγονός πως μέσα από την Ανοιχτή Πύλη η διαμεσολάβηση θα γίνει ευρέως γνωστή στους πολίτες της περιοχής. “Έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός γιατί στα χαρτιά δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει στην πράξη με μια εύκολη πρόσβαση όπως και θα είναι πύλη που έχουμε κάνει μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο, γιατί μέσα από εδώ περνάει όλος ο κόσμος, να γίνει πιο εύκολα γνωστός. Φυσικά θα μπορεί να εξυπηρετηθεί και ο κόσμος που είναι και το πιο σημαντικό” επισήμανε μεταξύ άλλων η ίδια, ενώ με αφορμή την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει για ακόμη μια φορά και τα προβλήματα στελέχωσης που παρατηρούνται στο Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης. 

Η Ξάνθη αντέδρασε πρώτη 
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα η Ξάνθη ήταν η πρώτη πόλη που αντέδρασε στο αίτημα του Υπουργείου για τη δημιουργία των Ανοιχτών Πυλών, με τους υπεύθυνους να αντιδρούν άμεσα και να προχωρούν τις απαραίτητες εργασίες με συνέπεια η πρώτη Πύλη της χώρας να εγκαινιάζεται στο Δικαστικό Μέγαρο της Ξάνθης. 

“Στείλαμε ένα έγγραφο σε όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας ώστε να συνεργαστούν με τους Δικηγορικούς Συλλόγου προκειμένου να ανοίξουν αντίστοιχες Πύλες Διαμεσολάβησης όπου θα δώσουμε τη δυνατότητα σε διαπιστευμένους διαμεσολαβητές να έρθουν σε επικοινωνία με δικηγόρους ή και με πολίτες προκειμένου να τους ενημερώσουν για τον θεσμό. Είναι ένας νέος θεσμός, απευθύνεται στην κοινωνία, ζητά να λύνονται τα προβλήματα των πολιτών, των επιχειρήσεων, μέσα από μια γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία που το πιο σημαντικό, βεβαίως θα αποσυμφορήσει έως ένα βαθμό τα δικαστήρια, είναι το ότι θα δίνει λύσεις αποδεκτές και από τα δύο μέλη” σημείωσε ο κ. κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, για να προσθέσει πως “σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έχει τη δυνατότητα ο πολίτης πλέον να προσέρχεται στη διαδικασία της διαμεσολάβησης και σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όχι πάνω από λίγους μήνες και με πολύ μικρό κόστος να λύσει τη διαφορά του και το πιο σημαντικό να τη λύσει σύμφωνα με αυτά τα οποία ο ίδιος επιθυμεί. Και τα δυο μέλη μπορούν να βρουν μια κοινή συμφωνία. Ο θεσμός προάγει τον πολιτισμό, την ειρηνική συμβίωση”. 

Απευθυνόμενος μάλιστα στην Πρόεδρο του Πρωτοδικείου σημείωσε πως “σας δίνω συγχαρητήρια γιατί πράγματι ήσασταν η πρώτη που αντιδράσατε, ενημερωθήκατε και πήρατε την πρωτοβουλία μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο και ανοίξατε αυτό το πραγματικά καλαίσθητο γραφείο που θα παίξει έναν κοσμοϊστορικό ρόλο. Εδώ πολίτες και δικηγόροι θα έρχονται να ενημερώνονται για τον θεσμό και μπορεί να γίνει και ο χώρος στον οποίο θα γίνουν και οι πρώτες διαμεσολαβήσεις”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια