GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τρέχουν και δεν φτάνουν για τα δάνεια του ΟΕΚ στην Ξάνθη – Ζητούν καθημερινά ρυθμίσεις πληρωμής

-Δουλείες... δεν υπάρχουν στην περιοχή. Πρωταθλήτρια στην ανεργία σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ  Ανάσα στον καθημερινό οικονομικό τους μαρ...

-Δουλείες... δεν υπάρχουν στην περιοχή. Πρωταθλήτρια στην ανεργία σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ 

Ανάσα στον καθημερινό οικονομικό τους μαρασμό αναζητούν μέσω πιθανών ρυθμίσεων στην αποπληρωμή των δανείων τους, δεκάδες δανειολήπτες του, πρώην, Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στην Ξάνθη που αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. 

Πρόκειται δάνεια 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011, καθώς στη συνέχεια ο Οργανισμός καταργήθηκε και κατέστη καθολικός διάδοχος ο ΟΑΕΔ (που σήμερα έχει την αρμοδιότητα).

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης σχεδόν σε καθημερινή βάση δανειολήπτες του ΟΕΚ προσέρχονται στο Εργατικό Κέντρο αναζητώντας κάποια ευνοϊκή ρύθμιση και καθοδήγηση, ώστε να μην βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες για τους ίδιους εξελίξεις. 

“Κάθε μέρα έρχονται εργαζόμενοι να κάνουν κάποιες ρυθμίσεις με τα δάνεια του ΟΕΚ. Ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές υπέρ εργατικής εστίας, τώρα ανατρέπουν και αυτό ακόμα” εξηγεί ο ίδιος, προσθέτοντας πως πλέον την ευθύνη για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών φέρει ο ΟΑΕΔ. 

Την ίδια στιγμή τα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή διατηρούν την τρομακτικά ανοδική τους πορεία, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου αγγίζει πλέον το 37,5%! “Η Ξάνθη έχει τη μεγαλύτερη ανεργία σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς αυτή έχει αυξηθεί δραματικά” σημειώνει ο κ. Μπεμπεκίδης, τονίζοντας πως “ο κόσμος εδώ και αρκετό καιρό έχει φτάσει στα όρια του. Αυτοί που μας κυβερνούν δεν τα έχουν αντιληφθεί, δεν ζουν στην πραγματικότητα. Ακούσαμε και τον πρωθυπουργό να μιλάει για 750.00 νέες θέσεις εργασίας, απασχόλησης. Η υποκρισία και η κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό που σήμερα φτύνει αίμα συνεχίζεται, χωρίς να ιδρώνουν οι άνθρωποι”. 

Σε δεινή οικονομική θέση έχουν περιέλθει οι εποχικοί υπάλληλοι του Νομού, που πλέον αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, δουλεύοντας ελάχιστες ημέρες μέσα στον χρόνο και αδυνατώντας ακόμη και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια τους. “Χαρακτηριστικό το γεγονός πως κάποτε οι καπνεργάτες στην περιοχή ήταν 1.000 με 1.500 και σήμερα με το ζόρι είναι 200. Οι άνθρωποι αυτοί σε πολλές δεν περιπτώσεων δεν μπορούν ούτε τα βιβλιάρια ασθενείας τους να θεωρήσουν, καθώς δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων. Φυσικά δεν μιλάμε για το να βγουν στη σύνταξη, αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας”. 
Γιώργος Μαυρίδης 
giorgosmavridis@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια