GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Χαμένοι στα μαθηματικά στο Επιμελητήριο – Έκαναν “λάθος” στην πρόσθεση, περίσσεψαν 358 ευρώ!

-Αποδόθηκε σε παραδρομή και όχι σε πρόθεση το λάθος στην πρόσθεση  -Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση. Χαρακτήρισε πρόχειρη και γελοία τ...

-Αποδόθηκε σε παραδρομή και όχι σε πρόθεση το λάθος στην πρόσθεση 
-Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση. Χαρακτήρισε πρόχειρη και γελοία τη διαδικασία 

Αδύναμοι στα μαθηματικά και δη στις προσθέσεις αποδείχθηκαν οι υπεύθυνοι του Επιμελητηρίου Ξάνθης, καθώς ένα λάθος, όπως χαρακτηρίστηκε, στην άθροιση των χρημάτων που θα προσφέρει το όργανο στα σωματεία του ήταν αρκετό για να δημιουργήσει θέμα συζήτησης κατά τη συνεδρίαση του ΕΒΕΞ το απόγευμα της Τετάρτης. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου κ. Σπύρος Κάλφας εξήγησε στα μέλη του ΕΒΕΞ τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί το ποσό των 8.858 ευρώ, ήτοι το 3% επί των εσόδων του Επιμελητηρίου από τις συνδρομές του 2013, στα συνδικαλιστικά σωματεία του ΕΒΕΞ. 

Παίρνοντας τον λόγο ωστόσο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου παρατήρησε πως οι άθροιση των επιμέρους χρημάτων που θα αποδοθούν στα σωματεία σε συνάδει με το συνολικό ποσό, αλλά υπάρχει... πλεόνασμα 358 ευρώ το οποίο δεν διευκρινίζεται που πηγαίνει. 

“Μόνο δημοκρατικά δεν μοιράζονται τα χρήματα. Πέρσι δόθηκαν 10.800 ευρώ και φέτος 8.858 ευρώ. Από αυτά 4.000 ευρώ πάνε στην ΟΕΒΕ Ξάνθης, 2.500 ευρώ στον Εμπορικό Σύλλογο, 1.200 στον Σύνδεσμο και 800 στους φασματοπώλες. Αν νομίζεται ότι το άθροισμα αυτών των ποσών κάνει 8.858 ευρώ πλανάστε οικτρά. Δεν ταιριάζουν τα νούμερα, δυστυχώς έχουμε ένα Επιμελητήριο που δεν ταιριάζουν τα νούμερα” ανέφερε ο ίδιος παίρνοντας τον λόγο, αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Σπύρου Κάλφα, εξηγώντας πως “το να γίνει αυτή η κατανομή αναλογικά θεωρώ ότι είναι το δικαιότερο και το δημοκρατικότερο. Τα σωματεία όλα, μηδενός εξαιρουμένου, χρηματοδοτούνται από το ΕΒΕ προκειμένου να κάνουν τις δράσεις αυτές τις οποίες έχουν. Ο Νόμος ορίζει πως αυτά τα χρήματα πρέπει να πάρουν  σωστά και από εκεί και πέρα το κάθε σωματείο έχει το δικαίωμα να καταθέσει ένα αίτημα και να λάβει κάποιο βοήθημα από το Επιμελητήριο. Να αναφερθώ ότι η μείωση της ΟΕΒΕ είναι στο 35%, η μείωση του εμπορικού συλλόγου είναι στο 10%, ο Σύνδεσμος στα ίδια και οι φασματοπώλες συν 15%. Εδώ διαφαίνεται καθαρά η αντίθεση που υπάρχει και η εμπάθεια απέναντι στην Ομοσπονδία προκειμένου να την πλήξουν οικονομικά και να την στραγγαλίσουν και να μην έχει φωνή. Λέμε όχι σε αυτό που πάει να γίνει, να είναι το ίδιο η μείωση σε όλους. Και φυσικά να μας απαντήσετε τι γίνεται τα 358 ευρώ γιατί το θεωρώ γελοίο. Έτσι ακριβώς, γελοίο. Ένα σοβαρό επιμελητήριο δεν μπορεί να έχει αυτά τα λάθη”. 

Απαντώντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Στέλιος Μωραΐτης ανέφερε πως “μου θυμίσατε τα παιδικά μου χρόνια γιατί είμαι από τον Ίασμο και είχαμε δύο εκκλησίες και στα βαπτήσια πετάγαμε κέρματα, δεκάρες τότε. Αυτό μου θυμίσατε με τα ψιλολογία. Λυπάμαι. Τα 358 ευρώ να πάνε στην ΟΕΒΕ παρακαλώ”, ενώ λίγο αργότερα πρόσθεσε πως τα χρήματα θα έμεναν στο Επιμελητήριο και θα δίνονταν σε όποιο σωματείο αντιμετώπιζε πρόβλημα. 

“Είστε εκ του νόμου υποχρεωμένοι να τα δώσετε δεν μπορείτε να τα κρατήσετε. Εδώ μιλάμε για μια προχειρότητα” συμπλήρωσε με τη σειρά του ο κ. Τσιακίρογλου με τον Πρόεδρο να ανταπαντά πως “εγώ επικροτώ τον υγιή συνδικαλισμό. Δεν καμαρώνω για τον συνδικαλισμό που εσείς εκπροσωπείται και μην μας προκαλείτε.  Αυτοί οι συνδικαλισμοί βύθισαν την χώρα στο χάος. Δεν ξέρουμε καλά μαθηματικά, να έρθετε να μας κάνετε μαθήματα εσείς. Ήρθατε σήμερα με μιζέρια να μας πείτε για τα 358 ευρώ γιατί τα κόψαμε από εσάς. Ε να σας τα δώσουμε. Μπορεί να μην είμαι υποψήφιος δήμαρχος αλλά κατάλαβα πολύ καλά. Έχει παρά πολλά έξοδα η ΟΕΒΕ γιατί οι δραστηριότητες της είναι τεράστιες”. Όπως αναφέρθηκε στη συνέχεια το λάθος θα διορθωθεί, ενώ ο  επικεφαλής της αντιπολίτευσης παρέμεινε στη θέση του πως η κατανομή των χρημάτων δεν γίνεται δημοκρατικά και πως θα έπρεπε συγκριτικά με πέρσι η μείωση να είναι ίδια για όλους. 

Ενίσχυση στο Μουσικό, τροπολογία για τα ΕΒΕ 
Στα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν το σώμα, και αυτό της οικονομικής ενίσχυσης του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης για το φεστιβάλ μουσικής που διοργανώνει στην πόλη μετά το Πάσχα, με τη συμμετοχή μουσικών σχολείων απ' όλη τη χώρα. Το ΕΒΕΞ θα συμμετέχει οικονομικά με ένα μικρό ποσό, ενώ αναζητείται τρόπος να υπάρξει όφελος μέσω του φεστιβάλ για την τόνωση του τουρισμού. 
Παράλληλα τα μέλη του ΕΒΕΞ, αν και δραματικά λίγα, που έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της κατάργησης του υποχρεωτικού χαρακτήρα των συνδρομών στα Επιμελητήρια της χώρας, ενώ όπως τονίστηκε το ζήτημα τέθηκε και στους τρεις βουλευτές του Νομού ώστε να αναλάβουν δράσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια