GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών

Μέτρα που θα δώσουν «ανάσα» στους κρατουμένους και θα δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτείας στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας,...

Μέτρα που θα δώσουν «ανάσα» στους κρατουμένους και θα δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτείας στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, προωθεί άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η διαγραφή των πειθαρχικών ποινών των κρατουμένων που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κρατουμένων αποτελεί μια απ’ τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και σηματοδοτεί τη διαφορετική αντίληψη που επικρατεί για τις φυλακές.

Όπως τόνισε  ο υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης, με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται διαγραφή των πειθαρχικών ποινών των κρατουμένων και δεν λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση τακτικής άδειας και της υπό όρους απόλυσης.

Εξαιρούνται ωστόσο οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί σε περιπτώσεις βίας κατά προσωπικού, απόδρασης, δωροδοκίας προσωπικού, ή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές.

Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης η κατάσταση στις φυλακές της χώρας είναι «πολύ κακή» και χαρακτηρίζεται από τις ασφυκτικές συνθήκες στις οποίες ζουν σήμερα 12.479 κρατούμενοι, την ώρα που η συνολική χωρητικότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων δεν μπορεί να ξεπερνά τους 9.300. Από τους 12.479 κρατουμένους, οι 7.887 είναι αλλοδαποί, οι 562 γυναίκες και οι 587 ανήλικοι. Για αδικήματα που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών κρατούνται 4.136, ενώ οι ισοβίτες φτάνουν τους 977 και οι κρατούμενοι για χρέη ανέρχονται στους 36.

Ο κ. Ρουπακιώτης ο οποίος έχει ξεκινήσει γύρο επισκέψεων στις φυλακές όλης της χώρας, ακούγοντας όπως είπε τα αιτήματα των κρατουμένων, ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει η νέα φυλακή στην Αγιά Χανίων ενώ μέχρι τις αρχές της Άνοιξης θα έτοιμο προς λειτουργία το σωφρονιστικό κατάστημα στο Νικηφόρο Δράμας και σύντομα οι δύο νέες πτέρυγες των φυλακών Νιγρίτας.

Ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε επίσης τροποποιήσεις και στη χορήγηση των αδειών στους κρατουμένους αφού καθιερώνεται πλέον ενιαία αντιμετώπιση προς όλους τους κρατουμένους.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μπορούν πλέον και οι κρατούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών να λαμβάνουν άδειες, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους υπόλοιπους κρατουμένους, έχοντας δηλ. εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

Αυστηρότερο, όμως, γίνεται το πλαίσιο χορήγησης νέων αδειών σε όσους κρατούμενους έχουν παραβιάσει στο παρελθόν τους όρους της αδείας τους. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν σ’ αυτές τις περιπτώσεις στέρηση αδείας ενός έτους, από δω και στο εξής, οι κρατούμενοι που ήταν ασυνεπείς στο χρόνο επιστροφής τους στη φυλακή, απειλούνται με τριετή στέρηση αδείας. Όπως πάντως παρατήρησε ο κ. Ρουπακιώτης το ποσοστό των κρατουμένων που δεν γυρίζει πίσω στη φυλακή, με τη λήξη της άδειας, είναι μικρό, ίδιο με αυτό που καταγράφεται και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ρουπακιώτης, σε σύνολο 54.000 αδειών, μόνο το 2,52% των κρατουμένων δεν επιστρέφει στις φυλακές.

Όσον αφορά τον εντοπισμό των κρατουμένων με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι», όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξετάζεται από επιτροπή, το έργο της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα. Η επιτροπή θα καθορίσει ποιος θα αναλάβει το κόστος αγοράς του, σε ποιους θα εφαρμόζεται (π.χ. σε όσους έχουν πλημμελήματα ή κακουργήματα μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη), εάν θα καθιερωθεί μόνο για τους αδειούχους ή και σε όσους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι κ.λπ.. Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι πάντως θα είναι προαιρετικό και δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί σε ορισμένες κατηγορίες εγκλημάτων, η βαρύτητα των οποίων δεν επιτρέπει την επιλογή εναλλακτικών μορφών κράτησης.