GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι «Μάγοι των ΕΟΖ» φλερτάρουν με τη Θράκη!

«Οι ζώνες αυτές δεν φτιάχτηκαν για τις μικρές και μεσαίες υπάρχουσες επιχειρήσεις μιας περιοχής, αλλά για την προσέκλυση νέων μεγάλων επιχει...

«Οι ζώνες αυτές δεν φτιάχτηκαν για τις μικρές και μεσαίες υπάρχουσες επιχειρήσεις μιας περιοχής, αλλά για την προσέκλυση νέων μεγάλων επιχειρήσεων σε αυτή την περιοχή, προσφέροντας τους παράλληλα επιχειρηματικά οφέλη» επισημαίνει ο οικονομολόγος και ειδικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΒΕ, κος Σπύρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρέθηκε στην Ξάνθη το απόγευμα της Δευτέρας για να προσδιορίσει τον ρόλο των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ). 

Το θέμα των ΕΟΖ ήρθε ξανά στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες, με τα Επιμελητήρια της Θράκης να τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας ειδικής οικονομικής ζώνης στη Θράκη, συστρατευόμενα με τις προθέσεις του Οικονομικού Φόρουμ Αλεξανδρούπολης, το οποίο προτάσσει ως επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας τέτοιων ζωνών. 

Πρακτικά, οι ΕΟΖ, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, δημιουργούν ένα είδος ειδικών φορολογικών και οικονομικών κινήτρων το οποίο προσελκύει νέους επενδυτικές. Όπως αναφέρει ωστόσο ο κος Παπακωνσταντίνου, αυτές οι ζώνες έχουν ως πρωταρχικό και βασικό τους στόχο την προσέλκυση νέων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες θα εγκατασταθούν στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ΕΟΖ αναπτύσσοντας εκεί τον κύκλο των εργασιών τους, με ότι αυτό ωστόσο θα συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές και οι οποίες δεν τυγχάνουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων των ΕΟΖ.

«Δεν φαίνεται να έχουν επιτύχει οι ΕΟΖ όσον αναφορά την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με την τοπική κοινωνία» υπογραμμίζει ο κος Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζοντας πως σε όσες των περιπτώσεων παρατηρήθηκαν σημάδια ανάπτυξης στις περιοχές που εφαρμόστηκαν οι ειδικές οικονομικές ζώνες «δεν μπορούμε να πούμε πως αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις ΕΟΖ, καθώς υπήρχε μια σειρά από άλλους λόγους». Πολλοί είναι αυτοί που επιφυλάσσονται εντόνως όσον αναφορά την εφαρμογή ΕΟΖ στη Θράκη, καθώς εκφράζουν ανησυχίες πως οι εν λόγω ζώνες εξυπηρετούν Γαλλογερμανικά συμφέροντα, ενώ είναι γεγονός πως τα οικονομικά οφέλη του κράτους από την ανάπτυξη τέτοιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι ανύπαρκτα.

Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η δημιουργία μιας ΕΟΖ στη Θράκη να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής, καθώς είναι πολύ πιθανόν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή να αναπτύξουν επικίνδυνες για το περιβάλλον δραστηριότητες. Ερωτηματικά δημιουργεί την ίδια στιγμή το γεγονός πως ενώ υπάρχουν άλλα αναπτυξιακά μοντέλα, τα οποία παρά το γεγονός πως έχουν θεσπιστεί δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη στην περιοχή, υπάρχει έντονη κινητικότητα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ειδικής οικονομικής ζώνης στη Θράκη.

Η ΟΕΒΕ Ξάνθης, που διοργάνωσε τη σχετική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τους μηχανισμούς κινητροδότησης επιχειρήσεων όπως αυτοί έχουν εφαρμοσθεί στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ανά τον κόσμο, προσπάθησε να θέσει τη βάση για την ανάπτυξη του διαλόγου για τα οφέλη και τις αρνητικές επιπτώσεις της ΕΟΖ στη Θράκη, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρόεδρό της κος Σωτήρη Τσιακίρογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια