GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κήποι-Ύψαλα: Τον Ιούνιο η κατάθεση των μελετών για την κατασκευή της νέας γέφυρας στον Έβρο

Στα τέλη Ιουνίου του 2024 θα κατατεθεί η οριστική μελέτη για την κατασκευή της νέας γέφυρας στους Κήπους του Έβρου που θα ενώνει την Ελλάδα ...


Στα τέλη Ιουνίου του 2024 θα κατατεθεί η οριστική μελέτη για την κατασκευή της νέας γέφυρας στους Κήπους του Έβρου που θα ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία.

Στη χθεσινή 9η συνάντηση που είχε η Μεικτή Επιτροπή Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργων (ΜΕΣΠΕ) στη Θεσσαλονίκη, τα στελέχη της Εγνατίας Οδού ΑΕ, η εποπτεύουσα αρχή του έργου, παρουσίασαν στην τουρκική αντιπροσωπεία του υπουργείου Υποδομών τα σχέδια μελέτης και κατασκευής της εμβληματικής διασυνοριακής οδικής γέφυρας Κήπων-Υψάλων, τα οποία βρίσκονται σε φάση οριστικοποίησης και θα παραδοθούν στα τέλη Ιουνίου 2024 στο αρμόδιο Υπουργείο. Στη συνέχεια, με βάση το χρονοδιάγραμμα, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου και από τις δυο πλευρές με τα τεύχη να είναι έτοιμα στο επόμενο εξάμηνο.

Πρόκειται για μια καλωδιωτή γέφυρα με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και συνολικό μήκος 841 μέτρα, εκ των οποίων τα 150 επί ελληνικού εδάφους και τα υπόλοιπα επί τουρκικού ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στην υπάρχουσα. Κάθε χώρα θα αναλάβει να κατασκευάσει το δικό της κομμάτι όπως αναφέρει η μεταξύ τους συμφωνία ενώ θα οριστεί κοινή ομάδα επίβλεψης των έργων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή της γέφυρας θα χρειαστεί 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατία Οδός κ. Κωνσταντίνος Κουτσούκος επισήμανε ότι η νέα γέφυρα θα διευκολύνει τις μεταφορές των δύο χωρών αλλά και τις μεταφορές απο Ασία μέχρι και Ευρώπη. “Είναι ένα σημαντικό έργο με την τουρκική πλευρά να υποστηρίζει θερμά πλέον την κατασκευή της νέας γέφυρας. Η Τουρκία μάλιστα βλέπει την γέφυρα ως είσοδο στην Ευρώπη και το θεωρεί πολύ σημαντικό να γίνει”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούκος.

Τα οφέλη της γέφυρας

Αναφορικά με τα οφέλη της νέας γέφυρας, είναι πολλαπλά καθώς θα εξυπηρετεί τη διασύνδεση Ελλάδας και Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο IV (Βερολίνο-Σόφια-Θεσσαλονίκη), τη σύνδεση της Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο Χ και τις βαλκανικές χώρες μέσω της Εγνατίας Οδού. Παράλληλα, βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και θα μειώσει τον κυκλοφοριακό φόρτο στην ήδη υπάρχουσα γέφυρα του Έβρου ενώ συμβάλλει και στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας.

Τη μελέτη υλοποιούν οι εταιρείες Μαυράκης και Egis για λογαριασμό της Εγνατία Οδός ΑΕ.

Σημειώνεται τέλος ότι τέλη Ιουνίου τα σχέδια της κατασκευής της νέας γέφυρας θα παρουσιαστούν τόσο στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα όσο και στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια