GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ: Ο σχεδιασμός Γαβρόγλου για το κλείσιμο του ΔΠΘ

Τελικά ο κύριος Γαβρόγλου κάνει το ΔΠΘ από ένα ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό πανεπιστήμια ένα θνησιγενές ΙΕΚ τρίτου κόσμου. Τόσο μίσος!!!

Τελικά ο κύριος Γαβρόγλου κάνει το ΔΠΘ από ένα ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό πανεπιστήμια ένα θνησιγενές ΙΕΚ τρίτου κόσμου. Τόσο μίσος!!!

Σήμερα έχει γίνει φανερό και στον πλέον αδαή ότι ο Γαβρόγλου με συνενοχή αν όχι σε πλήρη συνεργασία με τους κυβερνητικούς βουλευτές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τις πρώτες ημέρες στο Υπουργείο Παιδείας έβαλε σε εφαρμογή σχέδιο και την συρρίκνωση (και αργότερα εξάλειψη) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Οι λόγοι χωρούν αρκετή συζήτηση και μπορούν να αναζητηθούν σε διάφορες εκτιμήσεις, όμως το αποτέλεσμα το ενεργειών του έχει κοινό παρανομαστή την ταχεία αποδυνάμωση του ΔΠΘ σε συνδυασμό με την ασύμμετρη και χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξη άλλων περιφερειακών πανεπιστημίων στο όνομα μιας δήθεν αναδιάταξης χωρίς καμία έστω στοιχειώδη μελέτη ενάντια σε αυτά που και ο ίδιος έλεγε πριν από μερικά χρόνια. Δεν θα σταθώ στο σημείωμα αυτό στην χωρίς στοιχειώδη ανάπτυξη ενός ακαδημαϊκού χάρτη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ίδρυση πανεπιστημίων, συνενώσεων Πανεπιστημίων και με ΤΕΙ τα οποία μεταξύ των ευρίσκονται 300 χιλιόμετρα απόσταση θα παραμείνω και θα περιγράψω μόνο τις στοχευμένες ενέργειες του Γαβρόγλου κατά του ΔΠΘ, που δείχνουν το μίσος του για το ΔΠΘ και κατ’ επέκταση για την Θράκη (άγνωστο σε εμένα για ποιο λόγο). Άλλωστε πολλοί συνομιλητές του κατά καιρούς τον έχουν ακούσει να καταφέρεται κατά του ΔΠΘ.


Την εποχή που ανέλαβε το ΥΠΕΠΘ ο Γαβρόγλου το ΔΠΘ μετά από 41 χρόνια από την ίδρυση του είχε καταφέρει να είναι το 3 Πανεπιστήμιο στη χώρα με οκτώ ισχυρές σχολές στις 4 μεγαλύτερες πόλεις της Θράκης 18 τμήματα προπτυχιακών σπουδών και 53 μεταπτυχιακών σπουδών με 31000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές σε 7 πανεπιστημιουπόλεις (campuses). Παράλληλα είχε αναπτύξει σημαντική εξωστρέφεια με συνεργασίες και συμπράξεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού ενώ παρά τον υποδιπλασιασμό των χορηγούμενων από το ΥΠΕΠΘ πόρων κατάφερνε μέσα από Ευρωπαικές δράσεις αλλά και εξορθολογισμό των δαπανών του να αναπτύσσει συνεχώς τον τομέα παροχής των υπηρεσιών του σε κοινωνικές κυρίως δράσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο οι κάτοικοι της Θράκης αλλά και αυτοί της Ανατολικής Μακεδονίας θεωρούν το ΔΠΘ εκτός από τον σημαντικότερο αναπτυξιακό μηχανισμό από ιδρύσεως του και το βασικό συστατικό της πολιτιστικής και κοινωνικής αναβάθμισης της περιοχής ενσωματωμένο στον κοινωνικό ιστό. Από τις διάφορες δράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, μπορεί κανείς να αναφέρει
  • Η δωρεάν διδασκαλία και πιστοποίηση της γνώσης της Ελληνικής γλώσσας στους ιεροδιδασκάλους των μουσουλμανικών διδασκαλείων της Θράκης.
  • Την επιτυχημένη λειτουργία του μουσουλμανικού διδασκαλείου στην Αλεξανδρούπολη για την εξομοίωση των διδασκάλων των μουσουλμανικών σχολείων Επίσης χωρίς υποστήριξη από το ΥΠΕΠΘ
  • η ίδρυση και λειτουργία 53 μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στην πλειοψηφία τους με δίδακτρα.
  • Την ίδρυση του πρώτου Αγγλόφωνο προπτυχιακού τμήματος Ελληνικών σπουδών τετραετούς φοίτησης με δίδακτρα για κατοίκους εκτός ΕΕ στο οποίο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να σπουδάσουν πολίτες απο Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ελβετία, Ρωσία κ.α. Δυστυχώς το ΥΠΕΠΘ με γραφειοκρατικά τεχνάσματα δεν μας επέτρεψε να το λειτουργήσουμε παρά το ότι το θέμα έφτασε δύο φορές στη Βουλή.
  • Την ίδρυση με σχετικό Νόμο στην Περιφέρεια ΑΜΘ τριών νέων ερευνητικών ινστιτούτων σε συνεργασία με το ΔΠΘ.
  • Την οργάνωση με ίδια μέσα (αγορά εξοπλισμού κ.λπ.) για την εξ αποστάσεως διδασκαλία των μεταπτυχιακών την οποία επίσης δεν μας επέτρεψε το ΥΠΕΠΘ.
  • η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών μελετών, τα Διεθνή συνέδρια για την Θράκη και τις μειονότητες της.
  • Την ανάπτυξη των υποδομών του με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση καιτην ΕτΕ.
  • Οι σημαντικές συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε Αμερική, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα, Ιαπωνία κ.λπ.
  • τις διάφορες δράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, με συνεχείς παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία για θέματα της Θράκης (Διαπολιτισμική εκπαίδευση, διεθνή συνέδρια για τους Πομάκους την οικονομία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της περιοχής
  • Την Ίδρυση και λειτουργία της Δομής του Ανοικτού Τύπου Πανεπιστημίου στην περιφέρεια της ΑΜΘ
  • Την προετοιμασία και την υλοποίηση των σχετικών μελετών για ίδρυση 10 νέων τμημάτων προπτυχιακών σπουδών.
  • Την προετοιμασία και την υλοποίηση των σχετικών μελετών συγχώνευσης, μετά από αξιολόγηση, με τα υγιή τμήματα του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. (Ιδέα την οποία το ΔΠΘ σχεδίαζε και υλοποιούσε με την διοίκηση και ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ ΑΜΘ πολύ πριν την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την εξαγγελλία για την απορρόφηση άλλων ΤΕΙ της χώρας από Πανεπιστημιακά ιδρύματα).

Στοιχεία τα οποία υλοποιήθηκαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια και για τα οποία στην Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην κατατάσσεται το ΔΠΘ υψηλότερα από κεντρικά Πανεπιστήμια όχι μόνο, η Διοίκηση του ΔΠΘ επαινείται για τους στόχους και τις επιτυχίες της και ταυτόχρονα παροτρύνεται να διεκδικήσει περισσότερα από την Πολιτεία για την ανάπτυξη του ΔΠΘ (βλέπε έκθεση της ΑΔΙΠ για το ΔΠΘ ). Επιπλέον η διοίκηση του ΔΠΘ όπως είχε δεσμευτεί το ΔΠΘ και απέστειλε ως όφειλε στην δικαιοσύνη όσους είχαν εμπλακεί σε σοβαρά οικονομικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του ΔΠΘ, όπως καθηγητή συγγενή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, αλλά και Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Ελληνική Δικαιοσύνη για οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του ΔΠΘ.


Τόσο ο Γαβρόγλου όσο και οι υποστηρικτές του αντιλαμβάνονταν ότι με ισχυρή πρυτανική αρχή στο ΔΠΘ η οποία μάλιστα είχε εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία ΔΠΘ και η οποία είχε σημαντικά κοινωνικά ερείσματα θα ήταν αδύνατο να έχει επιτυχία το σχέδιο της συρρίκνωσης. Άλλωστε εκτός από της παραπάνω δράσεις του ΔΠΘ ο Πρύτανης του καθηγητής Καραμπίνης και ως Πρόεδρος της συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων είχε διαφωνήσει ανοικτά με ορισμένες επιλογές του Γαβρόγλου και υποστήριξε σθεναρά όχι μόνο να μην συρρικνωθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αλλά αντίθετα να ισχυροποιηθεί. Έτσι λοιπόν κατέληξαν (Γαβρόγλου και μειονοτικοί βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ) στο γνωστό ‘η αυτός ή εμείς’ Το σχέδιο γνωστό προκειμένου να τον εξουδετερώσουν χρησιμοποιούν παρόμοια με την Novartis μεθοδολογία. Χρησιμοποιούν αν και κατηγορούμενο για σοβαρά αδικήματα σχετικά σε βάρος του ΔΠΘ τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας (κάτι σαν τον προστατευόμενο μάρτυρα στην Novartis) να μεθοδεύσει έκθεση του ΣΕΕΔΔ για δήθεν παρατυπίες του Πρύτανη Καραμπίνη στη σίτιση των φοιτητών, ενώ γνώριζαν όλοι αυτοί ότι για το θέμα αυτό:
  • Έχει υπάρξει έλεγχος από την υπηρεσία Δημοσιονομικών ελέγχων της χώρας χωρίς να βρεθεί τίποτα το μεμπτό σε βάρος του.
  • Έχει υπάρξει προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχει τεθεί η υπόθεση στο αρχείο με απόφαση του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Έχει υπάρξει δικαστικός έλεγχος από την Εισαγγελία Ροδόπης και έχει τεθεί η υπόθεση στο αρχείο με σύμφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
  • Έχει υπάρξει έλεγχος από την ίδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το 2009 χωρίς να υπάρξουν ευρήματα.
  • Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Βουλευτών στη Βουλή των Ελλήνων, ανέφερε δημοσίως ότι «… η Α.Β.Μ. Α09/1568+Γ10/154+Γ11/109 προκαταρκτική δικογραφία προς διερεύνηση τέλεσης ή μη αξιοποίνων πράξεων κατά την οικονομική διαχείριση γενικό και ειδικά ως προς τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες και τη σίτιση των φοιτητών του Δ.Π.Θ., για τα έτη 2001 έως 2009. Κατόπιν σχετικής παραγγελίας του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης για διενέργεια διαχειριστικού -οικονομικού ελέγχου στο Δ.Π.Θ. από την Οικονομική Επιθεώρηση Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και την έκδοση του σχετικού πορίσματος, η δικογραφία αρχειοθετήθηκε κατ’ άρθρο 43 Κ. Π. Δ. την 19.08.2011 και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης».

Μάλιστα από βήματος της Βουλής ο Γαβρόγλου είχε προαναγγείλει την δίωξή του Καραμπίνη (όπως στην Novartis) το δε ‘πόρισμα’ του ΣΕΕΔΔ είχε διαρρεύσει στην ‘Εφημερίδα των Συντακτλων’ (και άλλη σύμπτωση!). Παράλληλα μέσα από αυτή την προσπάθεια της ακαδημαϊκής και κοινωνικής εξόντωσης του Πρύτανη ικανοποιούσε το εσωκομματικό του ακροατήριο. Αφού το 2007 όταν οι τότε φοιτητές του ΔΠΘ, μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΕΝ) και ΕΑΑΚ και νυν στελέχη με θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό αντιδρώντας στις επιλογές της Συγκλήτου του ΔΠΘ να σεβαστεί τις ομόφωνες αποφάσεις της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προχώρησαν σε καταλήψεις, τοποθέτησαν φέρετρα έξω από το σπίτι του, και τελικά έχτισαν τον πρύτανη στο γραφείο μου μαγνητοσκοπώντας μάλιστα το ‘κατόρθωμα’ τους και ανεβάζοντας σκηνές στο διαδίκτυο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη σχετική δίκη ο μάρτυρας υπεράσπισης των φοιτητών αυτών κ. Αναστάσιος Κουράκης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ τότε) όχι μόνο υποστήριξε τους τότε φοιτητές αλλά καταφέρθηκε εναντίον του Καραμπίνη και εναντίον του κ. Εισαγγελέα της έδρας.

Έτσι ο Γαβρόγλου με μία σύννομη πράξη του έθεσε σε αναστολή καθηκόντων τον Πρύτανη κ Καραμπίνη προκειμένου να προχωρήσει χωρίς αντιδράσεις στο σχεδιό του. Βέβαια η δικαιοσύνη στην οποία προσέφυγε ο Πρύτανης Καραμπίνης τον διακαίωσε πανηγυρικά αφού τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας με την με αριθμό 465/2018 απόφαση του έκρινε μη σύννομη την απόφαση Γαβρόγλου όσο και η αρμόδια κατά νόμο Εισαγγελία Ροδόπης με την και η υπ. αριθμ. Β17/52/ΕΓ318/326 διάταξη του κ. Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, με την οποία η δικαστική υπόθεση η οποία άνοιξε με την διαβίβαση της έκθεσης του ΣΕΕΔΔ προς την Εισαγγελία, και χρησιμοποιήθηκε για την πειθαρχική δίωξη, τέθηκε στο αρχείο με σύμφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης αφού δεν υπήρξαν ενδείξεις ενοχής του Πρύτανη Καραμπίνη..

Στο μεσοδιάστημα βέβαια ο Γαβρόγλου χωρίς καμία αντίδραση:
  • Παρά τις αντιδράσεις τότε της Πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των φορέων της Θράκης κατήργησε το μουσουλμανικό διδασκαλείο του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη και το ανέθεσε στο ΑΠΘ εκπληρώνοντας τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσειν Ζειμπέκ ο οποίοσς δήλωνε ότι το μουσουλμανικό διδασκαλείο στου ΔΠΘ ουδέποτε θα λειτουργήσει.
  • Επέβαλε την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία της Θράκης χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικής μελέτης σκοπιμότητας και παρά τις αντιδράσεις των διδασκάλων αλλά και των γονέων των μαθητών
  • Συνενώνει σε όλες τις περιοχές της χώρας ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμια με ΤΕΙ) δημιουργώντας υπερ- πανεπιστήμια με τμήματα με τα ίδια γνωστικά αντικείμενα με το ΔΠΘ έτσι ώστε (και λόγω οικονομικής κρίσης) οι υποψήφιοι φοιτητές να δηλώνουν τμήματα πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας τους.
  • Μετέτρεψε χωρίς καμία αξιολόγηση το ΤΕΙ Αττικής σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τραγελαφικά αποτελέσματα (π.χ υποψήφιος φοιτητής που θα εισάγεται στους Πολιτικού Μηχανικούς του ΔΠΘ με 15000 μόρια μετά από 5 χρόνια σπουδών θα έχει τα ίδια δικαιώματα με φοιτητή που θα εισαχθεί στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με 10000 μόρια και 4 χρόνια σπουδών !!. Ποιος λοιπόν υποψήφιος θα δηλώνει το ΔΠΘ όπου θα απαιτείται πολύ υψηλότερη βάση εισαγωγής, περισσότερα χρόνια σπουδών και θα είναι μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του ?
  • Ισχυροποιεί όλα τα κεντρικά αλλά και περιφερειακά Πανεπιστήμια πλην ΔΠΘ (Ιωαννίνων, Δυτικής Ελλάδος, Πατρών κ.λπ) με νέα τμήματα και ενσωματώσεις ΤΕΙ σε αυτά. Συγκεκριμένα
  • Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 12 τμήματα προπτυχιακών σπουδών και ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής
  • Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 20 νέα τμήματα προπτυχιακών σπουδών και ένα ερευνητικό κέντρο.
  • Δεν επιτρέπει την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας στο ΔΠΘ παρά την εκφρασμένη επιθυμία τόσο των δύο ιδρυμάτων όσο και των φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αντίθετα επιβάλλει την συνένωση του ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ! παρά την αντίδραση που και εκεί υπάρχει με αυτή την παρά φύση συνένωση.
  • Χωρίς καμία μελέτη ιδρύει 4η Νομική Σχολή στην Πάτρα παρά τις αντιδράσεις του Νομικού Κόσμου γεγονός που θα συρρικνώσει την Νομική Σχολή της Πάτρας (ο ίδιος άλλωστε δήλωσε ότι ο αριθμός των φοιτητών των Νομικών Σχολών της χώρας θα παραμείνει σταθερός).
  • Κατάργησε τα τρία νέα ερευνητικά ινστιτούτα που θα λειτουργούσαν σε συνεργασία με το ΔΠΘ
  • Επιτρέπει τις μετακινήσεις καθηγητών από περιφερειακά πανεπιστήμια και κεντρικά αν και οι καθηγητές των πανεπιστημίων εκλέγονται στο Ίδρυμα και στο τμήμα που υπηρετούν φωτογραφίζοντας μέκλη του ΔΠΘ που θέλουν να μετακινηθούν σε κεντρικά Πανεπιστήμια

Δράση που σε πρώτη φάση θα πάνω από το 50%το ΔΠΘ το οποίο εκτός από τους φοιτητές και τους διδάσκοντες του θα χάσει την δυναμική του και την δυνατότητα να διαδραματίζει στην περιοχή τον ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε. Τελικά κάνει το ΔΠΘ από ένα ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό πανεπιστήμια ένα θνησιγενές ΙΕΚ τρίτου κόσμου. Τόσο μίσος !!

Αθανάσιος Καραμπίνης
πρώην Πρύτανης ΔΠΘ