GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μεταβαίνουν στην Αδριανούπολη για φθηνά ψώνια… Αυξάνεται η «διαρροή» Ελλήνων καταναλωτών προς την Τουρκική αγορά

Μεταβαίνουν στην Αδριανούπολη για φθηνά ψώνια…


Μεταβαίνουν στην Αδριανούπολη για φθηνά ψώνια…

Αυξάνεται η «διαρροή» Ελλήνων καταναλωτών προς την Τουρκική αγορά.
-Σε επιφυλακή το ΕΒΕ Ξάνθης – ζητά εξειδικευμένους ελέγχους στα σύνορα

Στέλιος Μωραΐτης:
«Η μεγάλη οικονομική ζημία δεν γίνεται εξαιτίας αυτών των ευκαιριακών αγορών, αλλά εξαιτίας του παραεμπορίου που αφορά προϊόντα όπως τσιγάρα και ποτά, αυτά δηλαδή που έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης. Αυτά πρέπει να προσέξουμε, γιατί αυτά κάνουν το μεγαλύτερο κακό…»

Εξειδικευμένους ελέγχους στα Βόρεια και Ανατολικά σύνορα της χώρας ζητά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κύριος Στέλιος Μωραΐτης, λόγω της έντονης κινητικότητας που καταγράφεται μετά και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας με αποτέλεσμα ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας να κατευθύνεται στη γειτονική χώρα για φθηνά ψώνια. Μάλιστα ενδεικτικό της δημιουργηθείσας κατάστασης είναι σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, η οποία κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση Ελλήνων αλλά και Βουλγάρων επισκεπτών στην Τουρκία για φθηνά ψώνια, κυρίως στην αγορά της Αδριανούπολης. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο εν λόγω ρεπορτάζ, Έλληνες καταναλωτές έρχονται σε καθημερινή βάση με πούλμαν αλλά και δικά τους οχήματα προκειμένου να κάνουν οικονομικά ψώνια, τα οποία αφορούν τόσο ρούχα και καλλυντικά όσο και τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά.

Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, οπωσδήποτε είναι οδυνηρές για την τοπική και κατ’ επέκταση την εθνική μας οικονομία. Βέβαια, όπως αναφέρει για το θέμα ο κ. Σ. Μωραΐτης, το πρόβλημα εν προκειμένω δεν είναι οι περιπτώσεις των συμπολιτών μας που πηγαίνουν για κάποια ευκαιριακά ψώνια στη γειτονική χώρα, αλλά η επιδείνωση του παραεμπορίου εξαιτίας της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, αφού οι έλεγχοι στα σύνορα δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε.

«Η απουσία ενός εξειδικευμένου ελεγκτικού μηχανισμού στα σύνορα της χώρας σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επιδείνωση φαινομένων όπως το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο, που πλήττουν την τοπική και εθνική μας οικονομία…» υπογραμμίζει, με έμφαση, ο κ. Σ. Μωραΐτης και συνεχίζει, «ανέκαθεν Έλληνες καταναλωτές, ιδιαίτερα όσοι κατοικούν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, πήγαιναν για ψώνια στη γειτονική χώρα. Πλέον, αυτή η τάση λόγω οικονομικών εξελίξεων στην Τουρκία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να απαγορευθεί σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πηγαίνουν όπου θέλουν για να κάνουν αγορές. Είναι δικαίωμά τους να εκμεταλλεύονται τις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρει η αγορά της Τουρκίας λόγω υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Δεν μπορούμε να επέμβουμε σε αυτό το κομμάτι. Από εκεί και πέρα, η μεγάλη οικονομική ζημία δεν γίνεται εξαιτίας των ευκαιριακών αγορών, αλλά εξαιτίας του παραεμπορίου που αφορά προϊόντα όπως τσιγάρα και ποτά, αυτά δηλαδή που έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης. Αυτά πρέπει να προσέξουμε, γιατί αυτά κάνουν το μεγαλύτερο κακό. Θα πρέπει να θωρακιστούν τα Βόρεια και τα Ανατολικά σύνορά μας, μέσα από εξειδικευμένους ελέγχους που θα σταματήσουν τέτοια φαινόμενα…».