GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τροποποίηση του αντικαπνιστικού νόμου ζητάνε συνδικαλιστικοί φορείς της περιοχής

Σταδιακά περνά στη συνείδηση των Ξανθιωτών, αν και υπάρχουν και εκείνοι που ακόμη αντιδράνε.


Σταδιακά περνά στη συνείδηση των Ξανθιωτών, αν και υπάρχουν και εκείνοι που ακόμη αντιδράνε.

Μαίρη Τσιακίρογλου:

«Ο νόμος είναι ως προς τη σωστή κατεύθυνση. Εφαρμόζεται όμως με λάθος τρόπο…»

Ο αντικαπνιστικός νόμος βρίσκεται σε ισχύ εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας, αν και είναι εντελώς ασυμβίβαστος με τη νοοτροπία του φανατικού Έλληνα καπνιστή. Ωστόσο, αναφέρει η Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, κα Μαίρη Τσιακίρογλου, σταδιακά άρχισε να περνά στη συνείδηση του Ξανθιώτη καταναλωτή, όταν ο τελευταίος επισκέπτεται κλειστούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Βέβαια, επισημαίνει η ίδια, η αντικαπνιστική νομοθεσία δεν είναι σωστά δομημένη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στους επαγγελματίες που καλούνται να τηρήσουν τις σχετικές διατάξεις.

Αναλυτικότερα, αφού ξεκαθαρίζει πως ο αντικαπνιστικός νόμος δεν αφορά μόνον τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως έχει περάσει εντελώς εσφαλμένα στη συνείδηση των περισσότερων, αλλά και όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, η κα Μ. Τσιακίρογλου επισημαίνει ότι, πάγιο παραμένει το αίτημα συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, να γίνουν κάποιες ουσιαστικές τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο. Τα βασικότερα σημεία στα οποία εστιάζουν οι συνδικαλιστές επαγγελματίες, όσον αφορά τις αλλαγές που ζητάνε στην αντικαπνιστική καμπάνια, είναι το πρόστιμο να μετατοπιστεί από τον επιχειρηματία στον καταναλωτή παραβάτη. Ενώ, ζητάνε επίσης, να μπορούν να μετατρέπονται, βάσει πάντοτε των τετραγωνικών, τα καταστήματα σε χώρους καπνιζόντων και μη.

Όπως αναλυτικά εξηγεί, για το θέμα, η κα Μ. Τσιακίρογλου, ενώ οι περισσότεροι, τουλάχιστον, πελάτες συμμορφώνονται αν και δυσφορούν με το γράμμα του νόμου, υπάρχουν και εκείνοι που αγανακτούν, όταν πολύ ευγενικά ο επιχειρηματίας τους απαγορεύει να καπνίσουν μέσα στον κλειστό χώρο του καταστήματος. Ειδικά τώρα, στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης, συνεχίζει η ίδια, είναι δύσκολο για έναν επιχειρηματία να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον πελάτη εξαιτίας του τσιγάρου.

«Είναι εξαιρετικά λεπτή η θέση των επαγγελματιών όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Συμφωνούμε όλοι με τη λογική του νόμου και θεωρούμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η ολική απαγόρευση toy καπνίσματος σε κλειστούς χώρους,. Εντούτοις, ο νόμος δεν έχει δομηθεί σωστά. Βρήκανε απλώς μια ευρωπαϊκή οδηγία και την εφαρμόζουν παραβλέποντας άλλες παραμέτρους. Μεταξύ των πελατών μας υπάρχουν και εκείνοι που δεν επιθυμούν να συμμορφωθούν. Γιατί θα πρέπει ο επιχειρηματίας να γίνεται, κάθε φορά, αστυνόμους και να μαλώνει με τους πελάτες του, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά εποχή, όταν δηλαδή οι περισσότεροι «κυνηγάνε» τους πελάτες τους; Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζουμε να ζητάμε, το πρόστιμο που επιβάλλεται να αφορά αποκλειστικά και μόνο τον πελάτη που παρανομεί καπνίζοντας, για να βγει από τη δύσκολη θέση και ο ‘Έλληνας επιχειρηματίας. Άλλωστε, απαιτούνται ειδικά μαθήματα αγωγής για να συνειδητοποιήσει τους σκοπούς της αντικαπνιστικής καμπάνιας από παιδί ακόμη, ο Έλληνας πολίτης που έχει μάθει να ανάβει τσιγάρο με τον καφέ και το φαγητό του… » σχολιάζει, μεταξύ άλλων, η κα Μ. Τσιακίρογλου.