GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μετά την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας… «Θέση μάχης» παίρνει ο σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, στο θέμα της ενδεχόμενης περικοπής του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

Δημήτρης Γαλανόπουλος:


Δημήτρης Γαλανόπουλος:

«Δεν το συζητάμε καθόλου και αν η κυβέρνηση δεν λάβει το μήνυμα που στείλαμε, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας…»

«Δεν θα δεχθούμε καμία περικοπή στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας…» προειδοποιεί ο Πρόεδρος του συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Γαλανόπουλος, με αφορμή την εικοσιτετράωρη απεργία των εργαζομένων που έλαβε χώρα την Τετάρτη στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου, ως απάντηση στην απόφαση του αρμοδίου υπουργείου να συζητήσει το θέμα χωρίς κανέναν εκπρόσωπο από την πλευρά των άμεσα ενδιαφερομένων.

Αναλυτικότερα, αναταραχή και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους των ΟΤΑ που λαμβάνουν το σχετικό επίδομα, η είδηση για την περικοπή του από τις αρχές του 2019. Με τη στήριξη και της ΑΔΕΔΥ, οι τελευταίοι αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ενάντια στις μεθοδεύσεις για την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, του οποίου είναι δικαιούχοι.

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ – ΟΤΑ, αναφορικά με το θέμα, «Με πρόσχημα την «εναρμόνιση» του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. έχει δεσμευτεί στους δανειστές για την περικοπή του επιδόματος. Μάλιστα, στις αρχές του 2019 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο αναμένεται η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καταργηθούν όλες οι προηγούμενες σχετικές διατάξεις του καθεστώτος χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Για το σκοπό αυτό άλλωστε η συγκυβέρνηση συγκρότησε Επιτροπή επανεξέτασης των δικαιούχων, αλλά και του τρόπου καταβολής του Επιδόματος, η οποία κατέληξε σε πόρισμα που παρά το αίτημα που διατυπώθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δεν γνωστοποιείται στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά».

Κατηγορηματικός στο θέμα του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας δηλώνει και ο Πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, που από την πρώτη στιγμή στηρίζει τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλύπτουν «ευαίσθητες» θέσεις σε υπηρεσίες των ΟΤΑ, όπως καθαριότητα, ΧΥΤΑ, νεκροταφεία, όσον αφορά το αίτημά τους, να μην υπάρξουν μειώσεις στο ποσό που λαμβάνουν, στο πλαίσιο μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

«Δεν συζητάμε καθόλου το θέμα της περικοπής του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Στείλαμε ήδη το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση, ότι, δηλαδή, δεν θα δεχθούμε καμία περικοπή του και βρισκόμαστε εν αναμονή της σχετικής απόφασης του υπουργείου εσωτερικών. Εάν, δεν εισακουστούμε, θα αντιδράσουμε δυναμικά, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας, γιατί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας λαμβάνουν και άλλοι εργαζόμενοι, στους ΟΤΑ όμως είναι περισσότεροι, καθώς απασχολούνται σε «βαριές» υπηρεσίες, όπως είναι ο τομέας της καθαριότητας, ο ΧΥΤΑ και τα νεκροταφεία. Εξάλλου, πρόκειται για ένα επίδομα που δόθηκε μετά από πολλούς αγώνες…» σχολιάζει, ενδεικτικά, ο κ. Δημ. Γαλανόπουλος.