GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πληρωμή ΕΝΦΙΑ προκαταβολικά με τους αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφής φόρου

Παρά το γεγονός ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έχει κατανεμηθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι προπληρώνουν για...


Παρά το γεγονός ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έχει κατανεμηθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι προπληρώνουν για άλλη μια χρονιά το συνολικό ποσό μέσω των αυτόματων συμψηφισμών.

Οι φορολογούμενοι που έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά για τα εισοδήματα του 2017 δεν θα εισπράξουν τις επιστροφές φόρου καθώς αυτές ήδη συμψηφίστηκαν με τις οφειλές ΕΝΦΙΑ, που βεβαιώθηκαν τον Αύγουστο.

Και μάλιστα ο συμψηφισμός αφορά το συνολικό ποσό οφειλής για τον ΕΝΦΙΑ- εφόσον το ποσό της επιστροφής φόρου είναι επαρκές- και όχι μόνο της πρώτης δόσης για την οποία η ημερομηνία πληρωμής δεν έχει ακόμη παρέλθει.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις της η διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Σοφία Σεχπερίδου. «Το τελευταίο δεκαήμερο έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 400.000 συμψηφισμούς με επιστροφές φόρου εισοδήματος και επιστροφές ΕΝΦΙΑ, είτε με υπερεισπράξεις» τόνισε.

Η διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι «το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με τον ΕΝΦΙΑ» και πρόσθεσε «οι περισσότεροι φορολογούμενοι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων όπου οι συμψηφισμοί που έγιναν μείωσαν το ποσό της οφειλής τους»,

Συνέστησε δε στους φορολογούμενους να είναι προσεκτικοί στο e-mail που θα λάβουν ή έχουν λάβει ώστε να βλέπουν ποια είναι η δόση τους ή ολόκληρο το υπόλοιπο ή αν έχει συμψηφιστεί κάποιο ποσό πριν κάνουν κάποια πληρωμή.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εφάρμοσαν και φέτος τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), που προβλέπουν ότι ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματά τους, αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει!

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες ΔΟΥ συμψήφισαν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος που έπρεπε κανονικά να καταβάλουν εφάπαξ στους φορολογούμενους, με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κανονικά θα μπορούσαν να εξοφληθούν από τους φορολογούμενους σε 5 μηνιαίες δόσεις.