GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Σάββατο 25-8-2018


Σάββατο 25-8-2018

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου.


Κυριακή 26-8-2018
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Σταυροχωρίου.
ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν Παρεκκλήσιον Ἁγίου Φανουρίου παραλίας Ἐρασμίου.

Τρίτη 28-8-2018
ΩΡΑ: 19:00-21:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.

Τετάρτη 29-8-2018
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

«Ἄνθρωπος τις ἦν οἰκοδεσπότης, ὅστις ἐφύτευσεν ἀμπελώνα καί φραγμόν αὐτῷ περιέθηκε»

Κοντά στη φύση ζούσε ο Χριστός. Με ανθρώπους της γεωργικής και -ψαράδικης ζωής συναναστρεφόταν. Γι’ αυτό και οι περισσότερες παραβολές του είναι εικόνες παρμένες απ’ τη φύση. Και πίσω απ’ αυτές τις εικόνες κρύβονται μεγάλες, αιώνιες αλήθειες.

«Άνθρωπος τις ην οικοδεσπότης, όστις εφύτευσεν αμπελώνα και φραγμόν αυτώ περιέθηκε». Ένα αμπέλι φύτεψε κάποιος οικοδεσπότης, και γύρω γύρω απ’ το ωραίο αυτό αμπέλι έβαλε φραγμό, φράχτη, για να μη μπορούν να μπουν μέσα άνθρωποι ξένοι και να κλέβουν τους καρπούς, η ζώα άγρια και να καταστρέφουν και να ρημάζουν το αμπέλι.

Ο ωραιότερος αμπελώνας που φύτεψε κάτω στη γη η δεξιά του Υψίστου, είναι η Εκκλησία του Χριστού. Ακούμε στη Θεία Λειτουργία να λέει ο Επίσκοπος: «Κύριε, Κύριε, επίβλεψον εξ ουρανού και ίδε και επισκεψαι την άμπελον ταύτην, και καταρτίσαι αυτήν, ην εφύτευσεν η δεξιά σου».

Αμπέλι η Εκκλησία. Αμπέλι, που ποτίστηκε με το Αίμα, το Αίμα το πάναγνο του Χριστού μας, και το αίμα μυριάδων, εκατομμυρίων μαρτύρων και αγίων. Και τ’ αμπέλι αυτό της Εκκλησίας έχει φραγμό. Δεν είναι αμπέλι ξέφραγο η Εκκλησία, για να κάνει καθένας ό,τι θέλει και να λέει και να διδάσκει ό,τι θέλει.

Η Εκκλησία έχει φραγμό. Και φραγμός της Εκκλησίας είναι το Ευαγγέλιο και οι ιεροί Κανόνες. Όποιος λέει αντίθετα απ’ ο,τι λέει το Ευαγγέλιο και οι ιεροί Κανόνες, βγαίνει έξω απ’ τ’ αμπέλι της Εκκλησίας. Λέει ο Χριστός: «Εγώ ειμί η Άμπελος, υμείς τα κλήματα», δεν είναι δυνατό να καρποφορήσει το κλίμα έξω από το αμπέλι.

Υπάρχουν όμως και μικρότεροι αμπελώνες, που ανήκουν μέσα στο μεγάλο αμπελώνα, που λέγεται Εκκλησία. Ένας τέτοιος αμπελώνας είναι η οικογένεια. Αμπέλι ιερό είναι η Οικογένεια, που φυτεύθηκε με το μυστήριο του γάμου. Ωραίο αμπέλι, που έχει κορμό και κλήματα και κλώνους. «Άμπελος ευθηνούσα», είναι μία πολύτεκνη οικογένεια, και τα μικρά παιδιά είναι τα βλαστάρια του αμπελιού, που σιγά – σιγά θα ωριμάσουν, για να δώσουν γλυκούς καρπούς.

Αυτός ο θεσμός σήμερα περνάει κρίση με τα άνευ φραγμών καινοφανή νομοθετήματα του προοδευτικού κοινοβουλίου. Να μείνουμε αδελφοί μέσα στην Εκκλησία όπως το κλίμα στο αμπέλι για πλούσια πνευματική καρποφορία.