GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Νέα λάθη Τσίπρα στο προσφυγικό

Νέα λάθη Τσίπρα στο προσφυγικό Η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση


Νέα λάθη Τσίπρα στο προσφυγικό
Η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση

Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Οι χειρισμοί που έκανε την τελευταία εβδομάδα ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μεγάλωσαν το πρόβλημα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και ειδικά τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται μεγάλες πιέσεις από τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.

Ενίσχυσε το Δουβλίνο-2

Βασική επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας είναι να αλλάξει η συμφωνία Δουβλίνο-2, οι κανονισμοί της οποίας επιβαρύνουν δυσανάλογα τις χώρες πρώτης εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών στην Ε.Ε., κυρίως την Ιταλία και την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έθεσε το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής που ασχολήθηκε με το προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά προχώρησε σε διμερή συνεννόηση με τη Γερμανία για να παίρνει η Ελλάδα πίσω τους πρόσφυγες που έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα αλλά βρίσκονται για διάφορους λόγους στη Γερμανία.

Το λάθος του κ. Τσίπρα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι διπλό. Ενισχύει τη λογική της συμφωνίας Δουβλίνο-2 που είναι σε βάρος της Ελλάδας και προχωράει σε διμερή διακανονισμό υπονομεύοντας την προοπτική να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή ευρωπαϊκή λύση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία, χώρα με ανάλογο πρόβλημα με την Ελλάδα, αρνήθηκε έναν διμερή διακανονισμό με τη Γερμανία και επιμένει στην αλλαγή της συμφωνίας Δουβλίνο-2. Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της, η ιταλική κυβέρνηση κλείνει τα λιμάνια της χώρας σε πλοία των ΜΚΟ που μεταφέρουν πρόσφυγες από τη Λιβύη. Με αυτόν τον τρόπο στέλνει το μήνυμα ότι το πρόβλημα δεν είναι ιταλικό αλλά ευρωπαϊκό και έως ότου βρεθεί κοινά αποδεκτή ευρωπαϊκή λύση η Ιταλία δεν πρόκειται να συνεχίσει να πληρώνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό.


Απαράδεκτη συναλλαγή

Ένα άλλο σοβαρό λάθος του κ. Τσίπρα είναι ότι δημιούργησε την εντύπωση πως αντάλλαξε την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα με τη διατήρηση του καθεστώτος του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται μεγάλες πιέσεις από το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ένας Έλληνας πρωθυπουργός που θα έπαιρνε στα σοβαρά την αποστολή του δεν θα δεχόταν οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δοκιμάζονται για όσο διάστημα διαρκεί η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση ούτε θα δεχόταν ενίσχυση, με οποιονδήποτε τρόπο, της λογικής και των κανόνων της συμφωνίας Δουβλίνο-2.

Η ελληνική και η γερμανική κυβέρνηση τόνισαν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε συναλλαγή. Στη συνέχεια όμως ο γερμανικός Τύπος αποκάλυψε πως υπήρξε μία άτυπη συνεννόηση Τσίπρα-Μέρκελ για την επιστροφή των προσφύγων στην Ελλάδα έναντι παράτασης του καθεστώτος του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται πιέσεις μέχρι τα τέλη του 2018 με απόδοση της καθυστέρησης σε… τεχνικούς λόγους.

Εάν ισχύει το ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου, τότε έχουμε μία ταπεινωτική συναλλαγή, η οποία καταλήγει σε μια μικρή «ανάσα» σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ χωρίς να κατοχυρώνει την αναβολή επ’ αόριστον της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

Σε μια περίοδο κατά την οποία όλα τα κράτη μέλη προβάλουν με αποφασιστικό τρόπο τα εθνικά τους συμφέροντα, όπως τα αντιλαμβάνονται, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει την πολιτική των εθνικών εκπτώσεων και υποχωρήσεων που ξεκίνησε το 2015 στο συγκεκριμένο θέμα, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

Τότε διευκόλυνε τον Ερντογάν να στείλει 1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες στην Ε.Ε., ιδιαίτερα σε Αυστρία, Σουηδία και Γερμανία, μέσω Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής του «λιάζονται» ήταν να ενισχυθεί ο ρόλος της Τουρκίας με την ευρωτουρκική συνεννόηση του Μαρτίου 2016 και να ενισχυθεί, στη συνέχεια, η ευρωπαϊκή σκληρή και άκρα Δεξιά σε αντίδραση της κοινωνικής αναταραχής που προκάλεσαν τα ανεξέλεγκτα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα.

Η σημερινή κρίση είναι συνέπεια των επιλογών Ερντογάν και Τσίπρα το 2015 και η κυβέρνηση Τσίπρα τη διαχειρίζεται με έναν τρόπο που ζημιώνει, για μία ακόμη φορά, τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Ελλάδας.