GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κύριες συντάξεις: το 40% παίρνει κάτω από 500 ευρώ τον μήνα

Καταρρέει η μαύρη προπαγάνδα ότι δήθεν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ευθύνονται για τις μαύρες τρύπες στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Όπως ...


Καταρρέει η μαύρη προπαγάνδα ότι δήθεν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ευθύνονται για τις μαύρες τρύπες στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Όπως προκύπτει από το σύστημα καταγραφής των συντάξεων ΗΛΙΟΣ, μόλις το 8,76% από τους συνταξιούχους που πήρε σύνταξη βρίσκεται μεταξύ 51 έως 60 ετών.

Η συνταξιοδοτική δαπάνη δε που καταβλήθηκε τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2018 ανήλθε σε 227 εκατ. ευρώ, μόλις δηλαδή το 9,8% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης η οποία ανήλθε στα 2,31 δισ. ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο!

Πάντως από το πλήθος των συνταξιούχων οι περισσότεροι είναι ηλικίας 71-75 ετών (458.413).

Όμως υπάρχουν 614.787 συνταξιούχοι, που αντιστοιχούν στο 23,82% του συνόλου, οι οποίοι είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών (συμπεριλαμβάνονται βέβαια και οι συντάξεις θανάτου αλλά και οι αναπηρικές συντάξεις).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα ΗΛΙΟΣ στο παρελθόν (επί υπουργίας Γ. Βρούτση) χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον ως προπαγανδιστικό εργαλείο, ώστε να πειστούν οι μεγάλες ομάδες του πληθυσμού ότι για τα χάλια του ασφαλιστικού συστήματος ευθύνονται οι προνομιούχες ομάδες των λεγόμενων ευγενών ταμείων (ΔΕΚΟ και τραπεζών).

Έτσι πέρασαν ως λογικές οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, καθώς μέσα πάλι από το ΗΛΙΟΣ εξαγόταν πολύ μεγαλύτερο ποσό μέσης σύνταξης από το πραγματικό.

Συγκεκριμένα οι προηγούμενες απεικονίσεις των δημοσιονομικών δεδομένων στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» δεν περιελάμβαναν τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ και τούτο είχε αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται η πραγματική συνταξιοδοτική δαπάνη.

Με τον νέο τρόπο απεικόνισης περιλαμβάνεται το σύνολο της δημοσιονομικής δαπάνης για τις μεικτές καταβαλλόμενες συντάξεις.

Έτσι η μεθοδολογία για τη δημοσιονομική απεικόνιση των δεδομένων εφεξής περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου και τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ, ώστε τα στοιχεία αυτά να είναι συμβατά με τις δημοσιονομικές αναφορές. Μάλιστα και η παροχή ΕΚΑΣ (για όσα ακόμη διάστημα παραμένει ενεργή) εμφανίζεται διακριτά.

Αυτό που δεν μπορεί πάντως να κρυφτεί πλέον είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες των συνταξιούχων που ζουν στα όρια της φτώχειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνταξιούχοι σε ποσοστό 40% έχουν εισόδημα από κύριες συντάξεις κάτω από 500 ευρώ.

Ακόμη κι αν δεν συνυπολογιστούν οι συντάξεις αναπηρίας και θανάτου, το 30,7% ζει με εισοδήματα από κύριες συντάξεις γήρατος που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τα 372 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο λοιπόν σε σύνολο συντάξεων γήρατος 1.988.289 οι 1.318.797 βρίσκονται κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα στο σύνολο των παροχών κύριας ασφάλισης το μέσο ποσό πέφτει στα 723 ευρώ.

Ακόμη και αν προσθέσουμε τις παροχές επικουρικής ασφάλισης (μέση επικουρική σύνταξη 171,86 ευρώ), τότε αθροιστικά όσοι δικαιούνται κύρια και επικουρική σύνταξη λαμβάνουν κατά μέσο όρο 895,53 ευρώ μεικτά.

Πάντως αυτό που πρέπει να ανησυχήσει ιδιαίτερα τους συνταξιούχους είναι το γεγονός ότι όσοι βγαίνουν τώρα στη σύνταξη (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου) λαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερα ποσά ως συντάξιμες αποδοχές.

Ωστόσο η μοίρα των νέων συνταξιούχων θα είναι ίδια τα επόμενα χρόνια και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τα παλιά συστήματα, καθώς ο τρόπος υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου θα εφαρμοστεί σε όλες τις συντάξεις.


Συγκεκριμένα η συνολική δαπάνη των καταβαλλόμενων αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης ανήλθε τον Φεβρουάριο σε 47.421.579 ευρώ και η συνολική δαπάνη συντάξεων σε 4.259.952 ευρώ για την πληρωμή 9.494 συντάξεων.

Αντίστοιχα η συνολική δαπάνη των καταβαλλόμενων αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με τροποποιητική απόφαση συνταξιοδότησης ανέρχεται σε 7.973.678,71 ευρώ και η συνολική δαπάνη συντάξεων σε 1.590.645,84 ευρώ για την πληρωμή 1.963 τροποποιητικών συντάξεων.