facebook

Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
Recent

Το ΙΛΙΟΝ ξαναζωντάνεψε…


Ήταν τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 2011, όταν ο τότε δήμαρχος Σαμοθράκης κύριος Γιώργος Χανός, ζήτησε από τον ΣΥΕΠΣΑ (τον υπηρετούσα ακόμη από την θέση του γραμματέα) να καλέσουμε γενική συνέλευση, γιατί είχε να μας κάνει μια σημαντική ανακοίνωση. Έτσι και έγινε, κάναμε το κάλεσμα και η αλήθεια είναι ότι για τα δεδομένα της Σαμοθράκης, όσον αφορά τις συγκεντρώσεις, είχε αρκετό κόσμο.

Η ανακοίνωση που είχε να μας κάνει ο δήμαρχος, αφορούσε στην ενοικίαση και μετέπειτα αγορά ενός ταχύπλοου, του ΙΛΙΟΝ, το οποίο είχε βρει και μάλιστα είχε κάνει ήδη τις πρώτες συζητήσεις. Οι επαγγελματίες και οι λοιποί παριστάμενοι ήταν θετικοί σε ένα τέτοιο εγχείρημα, μη λείποντας βέβαια και κάποιοι που διατηρούσαν τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις τους.

Να μην τα πολυλογώ, αποφασίστηκε να μαζευτούν τα χρήματα με όσα μπορούσε ο καθένας και να γίνει μια επιτροπή για να διαχειρίζεται το θέμα. Μαζεύτηκε ένα αρκετά υψηλό ποσό, νομίζω γύρω στις 100 χιλ. €, κάθε ένας έδωσε ότι μπορούσε από το υστέρημα του, από 100€ μέχρι μερικές χιλιάδες.

Εγώ θέλετε επειδή κάτι δεν μου καθόταν καλά, θέλετε επειδή ήδη είμασταν στα κατοχικά μνημονιακά χρόνια, θέλετε και τα δύο που είναι η αλήθεια δεν είχα βάλει, μπήκα όμως στην λίστα, για να έδινα 200€ για την δεύτερη δόση.

Δόθηκε η πρώτη δόση και όλοι περιμέναμε να γίνουν κάποιες απαραίτητες επισκευές και το ΙΛΙΟΝ να ανέβαινε στην Σαμοθράκη για να ξεκινήσει δρομολόγια. Τώρα, ύστερα, σήμερα, αύριο, την άλλη βδομάδα, ήρθε τελικά η ώρα και όλα ήταν έτοιμα για να έρθει, ξεκίνησε θαρρώ από την Κόρινθο κι αντί να φτάσει Σαμοθράκη, βρέθηκε κατά παράξενο τρόπο και κάτω από την μύτη του Λ.Σ. στην τότε επαναστατημένη Λιβύη του Καντάφι φορτωμένο όπλα. Εδώ όλοι ανάστατοι και πολύ περισσότερο όσοι είχαν δώσει χρήματα.

Έγιναν κάποιες διεκδικήσεις, τους έταζε συνεχώς ότι θα έπαιρναν πίσω τα χρήματα τους. Τελικά όχι μόνο δεν πήρανε, αλλά από ότι έμαθα αυτές τις μέρες που η υπόθεση ξανά ήρθε στην δημοσιότητα πλήρωσαν και κάποια πρόστιμα ως <<ιδιοκτήτες>>.
Πως και γιατί όμως ήρθε ξανά το θέμα στην δημοσιότητα;

Εδώ και λίγες μέρες ένας ένας όλοι εκείνοι που έβαλαν χρήματα για να φέρουν το ΊΛΙΟΝ καλούνται στο λιμενικό τμήμα Σαμοθράκης και τους δίνουν μια κλίση προς απολογία από το Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς, μιας και εκεί μάλλον είναι η έδρα της <<εταιρείας>>, η αιτιολογία ότι το πλοίο έμεινε χωρίς φύλακα και εκλάπησαν από μέσα σημαντικά εξαρτήματα. Υπεύθυνοι για την φύλαξη του είναι οι <<επισπεύδοντες δανειστές>> όπως χαρακτηρίζονται στο έγγραφο του λιμεναρχείου.

Προσπάθησα να κάνω μια έρευνα. Η αλήθεια είναι ότι ακούγονται πολλά. Επιγραμματικά και με κάθε επιφύλαξη τα μεταφέρω, χωρίς να είναι από επίσημα χείλη:
– Οι <<επισπεύδοντες δανειστές>> είχαν προχωρήσει σε κατάσχεση.
– Κατά καιρούς έρχονταν πρόστιμα τα οποία πλήρωναν ορισμένοι από τις τσέπες τους.
– Για την τωρινή ιστορία:

Α) άλλες πηγές αναφέρουν πως με την κατάθεση στο Λ.Τ Σαμοθράκης ενός συνταγμένου από δικηγόρο πρωτοκολλημένου υπομνήματος, όλα τελειώνουν.

Β) άλλοι πάλι λένε πως ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς και πιθανόν όχι χωρίς χρήματα.

Ακούω ανθρώπους που έβαλαν χρήματα πως δεν είχαν καμία ενημέρωση για το τι έγινε αφότου δεν ήρθε το ΙΛΙΟΝ και απλώς νόμιζαν πως έχασαν τα λεφτά τους και δεν έγινε τίποτα παραπέρα και τώρα που κλήθηκαν από το Λιμεναρχείο ξαφνιάστηκαν και είναι ενοχλημένοι που δεν ενημερώθηκαν ποτέ. Χθες μου έλεγε άνθρωπος, έφτασα σε αυτήν την ηλικία για να συνομιλήσω με δικηγόρο, ούτε εγώ, ούτε οι γονείς μου χρειάστηκαν δικηγόρο ή να πάνε σε δικαστήριο.

Αυτά έχουν οι επιπόλαιες και βιαστικές κινήσεις κι αν δεν σκέφτεστε τι συνέπειες θα έχετε εσείς, να σκέφτεστε τουλάχιστον αυτούς που εμπλέκεται – συμπαρασέρνεται…

Εν τω μεταξύ σε ένα από τα forum που ασχολούνται με θέματα ναυτιλίας διάβασα ότι τώρα το πλοίο αγοράστηκε από νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος περιμένει μέχρι τέλος Μαρτίου να το αναλάβει. Δείτε τι γράφει:

“Η γραφειοκρατία κρατάει το Ίλιον δεμένο στην μαρίνα Αργοστολίου

Σχεδόν έξι χρόνια έχει κλείσει η υπόθεση με το καράβι «Ίλιον» το οποίο βρίσκεται δεμένο απέναντι στην μαρίνα Αργοστολίου. Το τσιγαράδικο είχε πάνω του πολλές κατασχέσεις, την ώρα που είχε κατασχεθεί από το Λιμενικό ως τσιγαράδικο.

Πριν από έναν περίπου μήνα έγινε πλειστηριασμός από τις αρμόδιες αρχές και βρέθηκε αγοραστής για το πλοίο, ο οποίος έχει καταθέσει τα χρήματα, προκειμένου να το πάρει, να το επισκευάσει και να το δρομολογήσει και πάλι. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο νέος ιδιοκτήτης του έχει βρει μπροστά του τοίχο και λόγω της γραφειοκρατίας που επικρατεί δεν θα μπορέσει να πάρει το «Ίλιον» πριν από 25 Μαρτίου με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι ίδιες πηγές μας επιβεβαίωσαν ότι ο ιδιοκτήτης του έχει κλείσει ραντεβού σε ναυπηγείο για την επισκευή του, ενώ όσο καθυστερεί η αναχώρησή του και χρήματα χάνονται και το «Ίλιον» κινδυνεύει να βουλιάξει μέσα στη μαρίνα λόγω των πολλών ζημιών που έχει υποστεί αυτά τα έξι χρόνια. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί άμεσα λύση αν δεν θέλουμε να γίνουμε μάρτυρες ενός ναυαγίου μέσα στο λιμάνι του Αργοστολίου. Από την στιγμή που το καράβι πλέον πουλήθηκε δεν υπάρχει λόγος να μένει στη μαρίνα και να συνεχίσει να ρυπαίνει το περιβάλλον. Οι αρμόδιοι ας κοιτάξουν το θέμα λίγο πιο ζεστά και ας απεγκλωβιστούν το συντομότερο από την αιώνια ελληνική γραφειοκρατία”.
ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.