facebook

PRESS ROOM

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας


Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις και μεγάλες προσπάθειες για την εξασφάλιση κυβερνητικής πλειοψηφίας η Άνγκελα Μέρκελ και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν χθες ενώπιων του προέδρου της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Μέρκελ εξελέγη για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία με 364 ψήφους, δηλαδή εννέα περισσότερες από όσες απαιτούνταν, αλλά 35 λιγότερες από την κυβερνητική πλειοψηφία των 399 βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Στην ορκωμοσία, δίπλα στην ισχυρή γυναίκα της Γερμανίας, ως καλεσμένοι, βρέθηκαν ο σύζυγός της Joachim Sauer και η 89χρονη μητέρα της Herlind Kasner.

Ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αξιοποίησε την ευκαιρία στην τελετή παράδοσης των επιστολών διορισμού των υπουργών για να επισημάνει τις ευθύνες των κομμάτων σχετικά με την τύχη της χώρας, αλλά και για να καλέσει την νέα κυβέρνηση να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Επιτέλους ήταν καιρός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος στις σχεδόν εξάμηνες προσπάθειες έως ότου σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός και επεσήμανε πως «είναι θετικό που έχει τελειώσει ο καιρός της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας», σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Στη συνέχεια, προέτρεψε την νέα κυβέρνηση να «αφουγκράζεται τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και τα οποία αφορούν ζητήματα όπως την ίση μεταχείριση, την προσφυγική πολιτική, την μετανάστευση, την ενσωμάτωση και την πατρίδα. Για όλα αυτά έχουμε ανάγκη από έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ανακούφιση στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών για την εκλογή της κ. Μέρκελ ήταν έκδηλη ήδη από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας δεδομένου, ότι τόσο στους Σοσιαλδημοκράτες όσο και στο ίδιο της το κόμμα, υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που την αντιμετωπίζουν επικριτικά.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, η Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως πρόκειται «για μια καλή αρχή για την Γερμανία επειδή διαθέτουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε ανέμενε και η διεθνής κοινότητα».

Διαφορετική πάντως ήταν η εκτίμηση της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Παραπέμποντας στο γεγονός ότι 35 βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων δεν ψήφισαν την κ. Μέρκελ, οι Πράσινοι κάνουν λόγο για «αστάθεια» και το κόμμα Η Αριστερά για «μη ομαλό» ξεκίνημα.

Το AfD με τη σειά του εξέφρασε την άποψη ότι η εκλογή της Άγκελα Μέρκελ δεν συνιστά κάτι «καλό» για την χώρα. Σύμφωνα με την Αλίς Βάιντελ, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, το όνομα της θα συνδεθεί στη γερμανική ιστορία με «παραβιάσεις νόμων» αναφορικά με την πολιτική διάσωσης του ευρώ και το άνοιγμα των συνόρων για πρόσφυγες.

Σύλληψη υπόπτου που πλησίασε την Μέρκελ ενώ αποχωρούσε από την Μπούντεσταγκ

Οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας που είχαν αναλάβει την αστυνόμευση της ορκωμοσίας της Μέρκελ και του νέου υπουργικού συμβουλίου της, συνέλαβαν έναν άνδρα ο οποίος πλησίασε με «ύποπτο τρόπο» την καγκελάριο την ώρα που αποχωρούσε από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Ο άνδρας αυτός, ο οποίος φέρεται ότι φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» (σ.σ. «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά) ενώ πλησίαζε τη Μέρκελ, ακινητοποιήθηκε από δύο μέλη της ασφάλειας.
ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.