GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανεκπαίδευτοι οι έφεδροι! Αποκαλυπτικά στοιχεία

Βόμβα στα θεμέλια της εθνικής μας άμυνας έχει βάλει η κρίση, καθώς, παρά την αγορά υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων και την συζήτηση εάν θα...


Βόμβα στα θεμέλια της εθνικής μας άμυνας έχει βάλει η κρίση, καθώς, παρά την αγορά υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων και την συζήτηση εάν θα καταβάλλουμε ή όχι 2.4 δισ, δολάρια για την αναβάθμιση των F-16, έχουμε ξεμείνει από εφέδρους και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το armyvoice.gr, η καρδιά της εθνικής μας άμυνας έχει λαβωθεί, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις αδυνατούν να εκπαιδεύσουν την εφεδρεία και χρόνο με το χρόνο η μείωση των εκπαιδευμένων εφέδρων είναι σταθερή, τόσο ώστε οι αριθμοί να χτυπάνε καμπανάκι.

Είναι γνωστό ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέκαθεν στηρίζονταν στην εφεδρεία τους. Οι έφεδροι είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ενόπλων Δυνάμεων όταν και εφόσον απαιτηθεί να προασπίσουν την πατρίδα.

Όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, με βάση τα στοιχεία του 2012 που δημοσιεύονται στην wikipedia, Ο Στρατός Ξηράς μόνο διαθέτει εφεδρεία 150.000 ατόμων.






















Σε τι κατάσταση όμως βρίσκεται αυτή η εφεδρεία; Κάθε πότε εκπαιδεύεται ώστε ότα χρειαστεί να πράξει τα δέοντα και κυρίως να μπορεί να ενταχθεί ομαλά ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες;
Το παράδειγμα της επιστράτευσης για το Κυπριακό, θα έπρεπε να μας καθοδηγεί και να μην επαναληφθεί τέτοια εικόνα.

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δυστυχώς δεν είναι ευχάριστη.


Σύμφωνα με στοιχεία από ενημερωτικό έντυπο του Στρατού Ξηράς, κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι έφεδροι καλούνται να εκπαιδευτούν. Ιδιαίτερα μετά το ξεκίνημα της κρίσης, φαίνεται πως υπήρξε καίριο χτύπημα στην καρδιά της εθνικής μας άμυνας.

Οι έφεδροι που προσκαλούνται για να εκπαιδευτούν είναι ελάχιστοι, συγκριτικά με τους έφεδρους που καλούνταν πριν από την κρίση, ενώ ακόμα λιγότεροι είναι όσοι παρουσιάζονται!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2003 όπως φαίνεται κι από τον πίνακα είχαν κληθεί κάτι πάνω από 35000 έφεδροι για να εκπαιδευτούν, το 2013 μόλις που άγγιξαν τους 5000 και από αυτούς όπως διακρίνεται στον πίνακα, παρουσιάστηκαν περίπου 4000.

Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μικρός, αν υπολογίσει κάποιος ότι υποτίθεται πως έχουμε 150.000 εκπαιδευμένους έφεδρους μόνο στον Στρατό Ξηράς.

Το πιο σοκαριστικό είναι τα χρήματα που διαθέτει η χώρα μας για την εκπαίδευση των εφέδρων! Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέξαμε, το κόστος για την μετεκπαίδευση της εφεδρείας έχει μειωθεί δραματικά! Από 4.500.000 ευρώ περίπου που δαπανούνταν κατ΄έτος την δεκαετία του 2000, φθάσαμε το σοκαριστικό νούμερο των 3000 ευρώ το 2015, ενώ το 2016 δαπανήθηκαν κάτι λιγότερο από 100.000.

 Οι πληροφορίες μας μάλιστα αναφέρουν ότι η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχουν δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευση της εφεδρείας τα τελευταία χρόνια.

Οι αριθμοί βέβαια, προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Ωστόσο δεν απέχουν και πολύ παό την πραγματικότητα.

Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι φέτος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κηρύξει το 2017 ως έτος εφεδρείας και εθνοφυλακής, αλλά δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές για την εκπαίδευση της εφεδρείας.

Βρισκόμαστε ήδη στον Νοέμβριο και πέραν από κάποιες εντυπωσιακές φωτογραφίες από ορισμένες ασκήσεις δεν έχουμε δει να υπάρχουν παρεμβάσεις προς βελτίωση αυτής της εικόνας.

Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για όλους μας

Της  ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ