GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ …Η “ΑΤΥΧΗ ΦΑΝΕΛΑ”

Πολύ συζήτηση ξέσπασε το τελευταίο διάστημα για την “εκκαθάριση” που αποφάσισε να κάνει η Τουρκία στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής καθώς...


Πολύ συζήτηση ξέσπασε το τελευταίο διάστημα για την “εκκαθάριση” που αποφάσισε να κάνει η Τουρκία στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής καθώς με απόφαση του τουρκικού ΥΠΕΞ φέτος δεν θα αλλάξει μόνο ο πρόξενος (ο οποίος ωστόσο ήλπιζε να παραμείνει άλλο ένα έτος) αλλά σύσσωμη η διοίκηση του προξενείου. Μια ανεπίσημη εκτίμηση ήταν πως αυτό συνέβη διότι υπάρχουν υπόνοιες πως τόσο ο πρόξενος όσο και οι υποπρόξενοι που φεύγουν από την πόλη μας, σύμφωνα με την άποψη της κυβέρνησής τους, δεν στάθηκαν αρκετά αποτελεσματικοί στο “κυνήγι των γκιουλενιστών” στην ελληνική πλευρά της Θράκης.

Η αλήθεια είναι πως τόσο ο σημερινός πρόξενος όσο και οι υφιστάμενοί του κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχίσουν το έργο των προκατόχων τους: και την ατζέντα του (εκ)τουρκισμού της περιοχής υποστήριξαν και τα ανάλογα κονδύλια του τουρκικού λαού “αξιοποίησαν” προς την κατεύθυνση αυτή και τουρκικές φιέστες διοργάνωσαν αμέτρητες και ομιλίες στα τζαμιά και πολιτικές παρεμβάσεις όπου ήταν επιτρεπτό. Ομως κάτι δεν το κατάφεραν, όσο κι αν πίεσαν: να μεθοδεύσουν, με συνεργάτες και συνοδοιπόρους τους στην Ελλάδα να τιθασεύσουν τις τάσεις “ανυπακοής” που εμφανίζει μία μικρή, επαρχιακή αθλητική ομάδα.

Ως γνωστόν το ζήτημα της Ποντιακής Γενοκτονίας από το καθεστώς του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ αποτελεί ένα “αγκάθι” στις σχέσεις των δύο χωρών, ιδιαίτερα από την στιγμή που η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε και επίσημα τις φρικτές διώξεις που υπέφερε το ελληνόφωνο κομμάτι της φυλής των Ποντίων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέχρι και σήμερα οι διαφωνίες καλά κρατούν ενώ το ζήτημα “Γενοκτονία” αποτελεί ένα δυνατό χαρτί στα χέρια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν αποτέλεσε λοιπόν καθόλου έκπληξη η αντίδραση των παραγόντων του τουρκισμού στην Θράκη όταν η αθλητική ομάδα ΠΑΕ Ποντίων αποφάσισε να παρουσιάσει την ενδυμασία με την οποία θα κατέβαινε στα γήπεδα την νέα σεζόν, επάνω στην οποία ήταν τυπωμένα χάρτες και συνθήματα για την τιμή στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Αυτό όμως που ξεκίνησαν οι παραδοσιακοί συνεργάτες και εκφραστές της πολιτικής του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής (μειονοτικοί δημοσιογράφοι και ΜΜΕ της περιοχής) το συνέχισε η τοπική ΕΠΣ Θράκης η οποία δεν έχει αφήσει σε “χλωρό κλαρί” την ομάδα του Θρυλορίου Κομοτηνής από την αρχή του φετινού τοπικού πρωταθλήματος με αποτέλεσμα έπειτα από επαναλαμβανόμενες χρηματικές και άλλες ποινές οι υπεύθυνοι της ομάδας να προσφύγουν στην Αθλητική Δικαιοσύνη η οποία, αρχικά φαίνεται να τους δικαιώνει. Αν όμως αυτό είναι ανεκτό για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, εκπρόσωποι του οποίου στάθηκαν ενάντια στην απόφαση της ομάδας να διαφημίσει την Ποντιακή Γενοκτονία μέσω της ενδυμασίας της για το τουρκικό πολιτικό σύστημα αποτελεί κάτι το ασυγχώρητο, ιδιαίτερα με τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Ετσι λοιπόν σύσσωμη η σημερινή ηγεσία του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, πρόξενος και υποπρόξενοι, σύντομα αποχαιρετούν την όμορφη χώρα μας και την φιλόξενη περιοχή μας έχοντας μεταξύ άλλων στις βαλίτσες τους και την αποτυχία στο να βοηθήσουν τα “τιθασευτεί” το ανυπάκουο “μικρό γαλατικό χωριό” του Θρυλορίου Ροδόπης. Αν θα πάρουν μαζί τους και μία αναμνηστική φανέλα της ομάδας δεν το γνωρίζει κανείς.