GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ψάχνουν για λύση στο πρόβλημα της ΑΕΠΙ

Θολό παραμένει το τοπίο για το μέλλον της ΑΕΠΙ. Η μια πρόταση έρχεται από τον Γιώργο Μαθιό, πρώην επικεφαλής της Digea, και αφορά την απο...


Θολό παραμένει το τοπίο για το μέλλον της ΑΕΠΙ. Η μια πρόταση έρχεται από τον Γιώργο Μαθιό, πρώην επικεφαλής της Digea, και αφορά την αποχώρηση της οικογένειας Ξανθόπουλου και τη λειτουργία της ΑΕΠΙ ΑΕ από τους ίδιους τους δημιουργούς. Στόχος της πρότασης αυτής είναι η αξιοποίηση του μηχανισμού είσπραξης της ΑΕΠΙ. Μια δεύτερη πρόταση είναι η δημιουργία ενός κρατικού φορέα που θα εκπροσωπεί τους δημιουργούς και θα συλλέγει τα δικαιώματα.

Η ΑΕΠΙ έχει πληθώρα οικονομικών προβλημάτων και βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Μεταξύ άλλων, έχει επιβληθεί πρόστιμο 11,5 εκατ. ευρώ από τη ΦΑΕ για παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας και είναι δεσμευμένο το 50% των εσόδων. Η απόδοση δικαιωμάτων στους δημιουργούς, που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, εκτιμάται πως θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη.

Σημειώνεται πως η εταιρεία δεν διαθέτει αυτήν τη στιγμή φορολογική ενημερότητα και δεν μπορεί να συναφθεί σύμβαση, ειδικά με το Δημόσιο. Η ΕΡΤ, υπό τη νέα της διοίκηση, αρνήθηκε να υπογράψει την τριετή σύμβαση των 1,3 εκατ. ευρώ και επιβεβαιώθηκε από την πορεία των γεγονότων, καθώς η εταιρεία, μεταξύ πολλών άλλων προβλημάτων, έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος από το ξένο ρεπερτόριό της. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο ΔΣ (με δύο μέλη της ΑΕΠΙ στην ψηφοφορία) αποφάσισε ομόφωνα, ύστερα από εισήγηση των νομικών συμβούλων, να εξουσιοδοτήσει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο να υπογράψει την τριετή σύμβαση. Η Nova κατήγγειλε την αορίστου χρόνου σύμβασή της με την ΑΕΠΙ, καθώς αρνήθηκε να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Η σύμβαση του ΟΤΕ (Cosmote TV) με την ΑΕΠΙ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017 και η εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης επικαλείται την καταγγελία της σύμβασης που είχε με την ΑΕΠΙ η αγγλική Performing Right Society από τις 30 Ιουνίου 2017. Η PRS έχει σχεδόν το 50% του ξένου ρεπερτορίου της ΑΕΠΙ. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για την καταβολή ποσού 120.000 ευρώ προκειμένου να επιστρέψει η PRS την εκπροσώπησή της στην Ελλάδα από την ΑΕΠΙ. Με την αμερικανική ASCAP USA υπάρχει και δικαστική αντιπαράθεση ενώ για τον Δεκέμβριο είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί.