GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι αλλαγές (που έρχονται) στη νομοθεσία των ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Βασικά σημεία από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ σε Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βασικά σημεία από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ σε Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η β’ ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Το νομοσχέδιο θα πάει –προς ψήφιση- στην Ολομέλεια την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού, Ν. Παππά, με τις αλλαγές επί του Ν/Σ, όπως προέκυψαν μετά τη συζήτηση στη Βουλή και με τους εμπλεκόμενους φορείς:
Πλατφόρμα: Φέρνουμε αλλαγές. Θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή όλων των συναλλαγών, αλλά θα υπάρχει η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ δημοπράτησης (δηλαδή, η δημοπράτηση δεν θα είναι υποχρεωτική). Την υλοποίηση της πλατφόρμας θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι φορείς της αγοράς. Παραμένει η ρύθμιση και η εποπτεία από το ΕΣΡ και η σύνδεση με την ΑΑΔΕ, ώστε να καταγράφεται πλήρως η φορολογητέα ύλη.
Μέχρι την ολομέλεια ενδεχομένως να επανεξεταστεί το φορολογικό πλαίσιο των ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΩΝ τηλεοπτικών σταθμών, αφού οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η φορολόγησή τους είναι υψηλή.
Barcode στις εφημερίδες: Από τη μέχρι σήμερα συζήτηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύμπλευση για την ανάγκη πιστοποίησης των κυκλοφοριών των εφημερίδων μέσω της λειτουργίας συστήματος barcode, έγιναν θετικά δεκτά από όλες τις πλευρές τα κίνητρα για την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα, ενώ διαπιστώθηκε συναίνεση στην ανάγκη αυστηροποίησης των όρων συγκρότησης του μητρώου εφημερίδων της περιφέρειας.
Για το ΕΣΡ: Η γνωμοδότηση σχετικά με την τιμή εκκίνησης συνιστά μια τομή η οποία δικαιώνει όλους όσοι από την αρχή υποστηρίξαμε ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο. Ευελπιστώ ότι όλες οι παρατάξεις θα ενθαρρύνουν την Ανεξάρτητη Αρχή να προχωρήσει άμεσα στην αδειοδότηση. Τόνισε το ομόφωνο της απόφασης και είπε πως δεν χρειάζεται να υπενθυμίσει ότι τα μέλη του ΕΣΡ προτάθηκαν από σχεδόν όλες τις παρατάξεις. Τόνισε ότι εντός λίγων μηνών η παρούσα σύνθεση του ΕΣΡ έκανε όλα όσα δεν είχε κάνει τα προηγούμενα περίπου 15 χρόνια η προηγούμενη σύνθεση της Αρχής, η οποία σκοπίμως αφέθηκε να χάνει την αξιοπιστία της.

*Επειδή εδώ υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το τι αλλάζει στην πλατφόρμα, ξεκαθαρίζουμε το εξής: Η αρχική σκέψη ήταν ότι όλα τα κανάλια υποχρεωτικά βγάζουν το χρόνο τους στην πλατφόρμα προς δημοπράτηση. πχ, το πρώτο σποτ στο πρώτο break στο survivor. Όποιος δώσει περισσότερα, το παίρνει και παίζει τη διαφήμισή του. Τι αλλάζει; Αν το κανάλι επιλέξει να πουλήσει απευθείας το συγκεκριμένο σποτ (πχ στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνία με έναν πελάτη του), δεν βγάζει το συγκεκριμένο σποτ προς δημοπράτηση, αλλά το πουλάει απευθείας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και αυτή η συναλλαγή (που δεν περνά από δημοσπρασία) αναρτάται στην πλατφόρμα, τη γνωρίζουν όλοι και φορολογείται.

Αποτελέσματα από σημερινή συζήτηση
Το πολυ-ν/σ του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολο του από τις Επιτροπές.

Ψήφισαν:
ΣΥΡΙΖΑ – ΝΑΙ
ΝΔ – ΟΧΙ
Δημοκρατική Συμπαράταξη – επιφυλάχθηκε για την ολομέλεια
Χρυσή Αυγή – ΟΧΙ
ΚΚΕ – επιφυλάχθηκε για την ολομέλεια
ΑΝΕΛ – ΝΑΙ
Ενωση Κεντρώων – επιφυλάχθηκε για την ολομέλεια
Ποτάμι – Ναι στο 18 (barcode στις εφημερίδες), επιφύλαξη για το β’ (Μητρώο Περιφερειακού Τύπου) και δ’ κεφάλαιο (Οπτικοακουστικά), ΟΧΙ στα υπόλοιπα.

 Πηγή: http://www.typologies.gr