Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
recent

Προκαλεί ο Γιλντιρίμ

Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ, ο οποίος σημειωτέων ότι ενώ από τις άλλες χώρες της Ευρώπης των διώχνουν, η Ελλάδα αγκάλιασε στην τελευταία του επίσκεψη και του επέτρεψε να παίξει τα παιγνίδια του στην Θράκη, μοιάζουν με πολεμικό ανακοινωθέν και σίγουρα οι επόμενες ώρες όπου θα εγκατασταθεί το γεωτρύπανο στην προκαθορισμένη περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ θεωρούνται κρίσιμες και όπως ο Γιλντιρίμ λέει ότι θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα -τάχα – των Τουρκοκυπρίων, η Γαλλία και η Ιταλία (κοινοπραξία), θα πρέπει αντίστοιχα να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους.
Αν ο Γιλντιρίμ προκαλεί πώς θα αντιδράσουν οι προαναφερόμενες Χώρες;
Πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ που ετοιμάζεται να στήσει αγωγούς μεταφοράς;
Τι λένε οι Αμερικάνοι για όλο αυτό το παραλήρημα του Τούρκου Πρωθυπουργού;
Α.Π.

Κλιμακώνει τη ρητορική της η Άγκυρα εν όψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Προκαλεί με νέες δηλώσεις του ο Τούρκος Πρωθυπουργός

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.


Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας σε συνέδριο για την Ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσε τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Μάλιστα, τόνισε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους.

‘Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση αντί να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Σας συμβουλεύουμε να απέχετε από μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε.

«Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή’, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας που οδήγησε στο «ναυάγιο» των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

Σημειώνεται ότι μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται η εξέδρα, με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Η εξέδρα έχει ως δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Πριν από την άφιξη της εξέδρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAFTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα.

Το υπουργείο Μεταφορών με έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, προειδοποιεί ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η παραβίαση της ζώνης ασφάλειας.

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στα αρμόδια υπουργεία, στον γενικό εισαγγελέα, στις διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και στους συνδέσμους ιδιοκτητών και διαχειριστών πλοίων.

Το σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

(Πηγή φωτογραφίας: AP/ STF VIA POOL Presidency Press Service)ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Από το Blogger.