GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Προβληματισμός στη Σαμοθράκη για τη δημιουργία αιολικού πάρκου

Δεν ήταν λίγοι οι πολίτες της Σαμοθράκης που βρέθηκαν στην προηγούμενη εβδομάδα σε ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση που έγινε στο νησί γ...

Δεν ήταν λίγοι οι πολίτες της Σαμοθράκης που βρέθηκαν στην προηγούμενη εβδομάδα σε ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση που έγινε στο νησί για τη δημιουργία νέου αιολικού πάρκου από την εταιρία VOLTERRA A.E..
Από την πλευρά της εταιρείας ήταν εκεί ο Πάνος Νίκου (διευθύνων σύμβουλος) και Κίμωνας Μπότσης.
 Παρόντες ήταν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, σχεδόν σύσσωμη η παράταξη του δημοτικής αρχής, καθώς και μερικοί της αντιπολίτευσης.

Την εκδήλωση ξεκίνησε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, ο οποίος ενημέρωσε για το πως έμαθε για το έργο και ζήτησε την εν λόγω ενημερωτική εκδήλωση, ενώ από λεγόμενά του έβγαινε το συμπέρασμα ότι είναι αρνητικός για το έργο.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας κατασκευής του αιολικού πάρκου ανέλυσαν το έργο, είπαν πως είχαν σκοπό να προχωρήσουν σε μια τέτοιου είδους ενημέρωση και πως θα κάνουν και στο μέλλον όσες χρειαστούν.
Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους με ερωτήσεις, απαντήσεις, ακούστηκαν προβληματισμοί οικολογικού περιεχομένου αντίθετα προς όσα υποστήριζαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.
Τα χαρακτηριστικά του έργου:
  • Το έργο θα έχει κόστος 108 εκατομμύρια €, εκ των οποίων το 60% χρηματοδοτούμενο.
  • Ο Δήμος σαν οργανισμός αλλά και οι δημότες του θα έχει ετήσιο συνολικό όφελος 3% ήτοι περίπου 1 εκατομμύριο.
  • Θα ανοιχτούν δρόμοι για την μεταφορά των υλικών και την κατασκευή του αιολικού πάρκου πλάτους περίπου 5μ. Οι οποίοι αργότερα θα χρησιμοποιηθούν από τον κόσμο. Θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία μπαζών και σε περίπτωση που περισσέψουν θα δοθούν στον Δήμο ώστε να χρησιμοποιηθούν σε έργα οδοποιίας.
  • Όλα τα καλώδια και οι αγωγοί θα είναι υπόγεια, θα κατασκευαστεί διπλός υποθαλάσσιος αγωγός για την διοχέτευση της παραγόμενης ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Θα χρειαστούν άδειες από τουλάχιστον 21 υπηρεσίες και φορείς.
  • Όλο το πάρκο των 36 ανεμογεννητριών θα παράγει 108 μεγαβάτ.
  • Το έργο θα έχει ισχύ 20 ετών με δυνατότητα επέκτασης.
  • Δεν θα υπάρξει οπτική και ακουστική όχληση λόγω της τοποθεσίας.
  • Αν και στην περιοχή δεν υπάρχει βλάστηση, αν σε κάποιο σημείο υπάρχει και χρειαστεί να κοπεί, με την ολοκλήρωση του έργου θα γίνει αναδάσωση.
Το συμπέρασμα της εκδήλωσης; Περισσότερος προβληματισμός… Απαραίτητη η ενημέρωση όλων των πολιτών πριν τοποθετηθούν αρνητικά ή θετικά.
* Το άρθρο γράφτηκε με πληροφορίες του συνεργάτη μας irineossamothraki.blogspot.gr και περισσότερα μπορείτε να δείτε στο https://irineossamothraki.blogspot.gr/2017/06/blog-post_95.html?m=1