GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Α. Δημοσχάκης: Η Ελλάδα «αιμορραγεί» από τη μετανάστευση των νέων

Γερνάει, συρρικνώνεται και χάνει τα καλύτερα μυαλά της! Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε σή...

Γερνάει, συρρικνώνεται και χάνει τα καλύτερα μυαλά της!
Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε σήμερα (24/07) ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, αναφερόμενος στις συνέπειες του brain drain, στις αιτίες που οι νέοι αναζητούν την τύχη τους σε ξένες χώρες, στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, αλλά και στη συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα είπε ότι:
  • Η δύναμη του Ελληνισμού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προσδιορίζεται μέσα στα γεωγραφικά σύνορα του Ελληνικού Κράτους.
  • Στα χρόνια της κρίσης περίπου 400.000 νέοι, πολύ υψηλής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
  • Η Μητροπολιτική Ελλάδα πολλές φορές αγνοεί τους Έλληνες του εξωτερικού και κραυγαλέο παράδειγμα είναι η στέρηση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες υπηκόους που κατοικούν εκτός των συνόρων.
  • Την οικονομική κρίση θα την ξεπεράσουμε με κάποιο τρόπο, αλλά αυτή η «αιμορραγία» των καλύτερων μυαλών μας είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.
  • Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις για τους νέους ηλικίας 18-35 ετών το 41% είναι έτοιμο να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα.
  • Για να μετατρέψουμε στο Brain Drain σε Brain Gain θα πρέπει να αλλάξουμε το φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα, να γίνει πιο ελκυστικό και πιο σταθερό, καθώς και το κράτος να στηρίζει έμπρακτα τις καινοτόμες ιδέες των νέων.
  • Η συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας δημιουργεί σοβαρές συνέπειες στην Εθνική Άμυνα, οικονομία και την κοινωνία.
  •  Αναλυτικά η ομιλία του:
    «Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Εύχομαι να περάσετε καλά καθ’ ον χρόνο θα βρίσκεστε στην πατρίδα μας, στην πατρίδα σας και εύχομαι καθ’ ον χρόνο θα βρίσκεστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να απαντηθούν όλα τα ερωτήματά σας, τα οποία κουβαλούσατε στις αποσκευές σας ερχόμενοι από τη δεύτερη πατρίδα σας.
    Η δύναμη του Ελληνισμού είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προσδιορίζεται μέσα στα γεωγραφικά σύνορα του Ελληνικού Κράτους. Είναι πολλοί οι λόγοι που οι Έλληνες ως άνθρωποι είχαν την τάση να διασκορπίζονται και να αναζητούν την τύχη τους στα πέρατα της γης. Πολλές φορές και ιστορικές ανάγκες ενίσχυσαν την τάση αυτή. Αλλεπάλληλα κύματα Ελλήνων μεταναστών δημιούργησαν μια άλλη μεγαλύτερη Ελλάδα έξω από την Ελλάδα. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια της κρίσης, 400.000 περίπου νέοι στην πλειονότητα Έλληνες, πολύ υψηλής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης αναζήτησαν καλύτερη τύχη έξω από τα σύνορα.
    Δεν είναι καθόλου τιμητικό για μια χώρα να φεύγουν οι νέοι της, γιατί απέτυχε να τους κρατήσει κοντά της. Αυτή, όμως, είναι μια πραγματικότητα. Όσο κι αν φεύγουν πικραμένοι και απογοητευμένοι από την πατρίδα τους, οι νέοι μας αυτοί είναι κομμάτι της Ελλάδας και έτσι πρέπει να τους υπολογίζουμε και έτσι τους υπολογίζουμε. Οι ίδιοι, παρά τους όποιους δεσμούς που θα δημιουργήσουν στον τόπο εγκατάστασής τους, δεν θα πάψουν να υπολογίζουν στην πατρίδα, να την σκέπτονται και να την αγαπούν, όσο και αν τους απογοήτευσε. Κανείς δεν θέλει να είναι άπατρις.
    Αποτυπώνοντας στο χάρτη τα σημεία εγκατάστασης Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, σχηματίζεται ένα πλέγμα που καλύπτει ολόκληρη τη γη. Λαμβάνοντας υπόψη και τους μετέχοντες της ελληνικής παιδείας, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται παντού. Αν οι Έλληνες εντός των συνόρων είναι 10 εκατ., οι εκτός των συνόρων είναι άλλοι τόσοι, ίσως και περισσότεροι, ίσως και ποιοτικά πολύ καλύτεροι, με κριτήρια την παιδεία, την κοινωνική συμπεριφορά, την οικονομική κατάσταση και τον αξιακό τους κώδικα.
    Τι κάνει, λοιπόν, η μητροπολιτική Ελλάδα γι’ αυτούς και τι περιμένει από αυτούς; Μέχρι σήμερα ουσιαστικά κάνει πολύ λίγα πράγματα. Σε πολλούς τομείς σχεδόν τους αγνοεί, δεν τους έχει μετρήσει και κραυγαλέο παράδειγμα είναι η στέρηση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες υπηκόους που κατοικούν εκτός των συνόρων.
    Έχει λεχθεί αρκετά για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Εμείς, ως Ν.Δ., καταθέσαμε σχέδιο νόμου στη Βουλή, μια βάση για συζήτηση. Κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν ελληνικό διαβατήριο, έχουν ελληνική ταυτότητα, έχουν ελληνικό ΑΦΜ, έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, αλλά για οποιονδήποτε λόγο, περιστασιακό, ενδεχομένως, βρίσκονται στο εξωτερικό , θα πρέπει, λόγω ανοργανωσιάς του Ελληνικού Κράτους να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και δεν πρέπει  κανείς αυτό το δικαίωμα να το στερεί.
    Γι’ αυτό λοιπόν, εμείς επιμένουμε σε αυτή τη νομική βάση, που έχουμε καταθέσει και περιμένουμε από την κυβέρνηση κάποια στιγμή να συζητήσουμε αυτό το θέμα, το οποίο πραγματικά είναι μείζον. Επίσης, είναι κρίμα γιατί στην πλειονότητα τους είναι πιο σκεπτόμενοι από τους εντός των συνόρων και κυρίως απεξαρτημένοι από ρουσφέτια, μικρότητες και φανατισμούς.
    Το θέμα της φυγής των καλύτερων μυαλών μας στο εξωτερικό είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Γιατί την οικονομική κρίση την γνωρίζετε, τα οικονομικά προβλήματα αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν, θα βρούμε το δρόμο μας, όμως εκείνο το οποίο δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί είναι η αιμορραγία. Όταν μιλάμε για 400.000 νέους για 500.000 νέους, αυτοί στην προσεχή δεκαετία θα τεκνοποιήσουν, αντιλαμβάνεστε ποιος θα είναι ο μέσος όρος, εάν ο ένας αποκτά δύο παιδιά. Αντιλαμβάνεστε πόσοι θα χαθούν από αυτή την ελληνική επικράτεια που θέλει προστασία σε μία  δύσκολη ιστορική περίοδο με πολλά προβλήματα.
    Η πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις για τους νέους των 18 έως 35 ετών είναι χαρακτηριστική. Ξέχωρα από το γεγονός ότι οι μισοί συντηρούνται οικονομικά από τους γονείς τους και μόνο το 15% πιστεύει ότι θα βρει δουλειά μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αίσθηση προκαλεί ότι το 41% είναι έτοιμο να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα. Με λίγα λόγια οι μισοί νέοι της χώρας φτιάχνουν τις βαλίτσες τους και είναι έτοιμοι να ψάξουν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να μετατρέψουμε το Brain Drain σε Brain Gain και να μπορέσουμε με εύστοχες και ουσιαστικές αποφάσεις και με την εφαρμογή εύστοχων πολιτικών, αυτοί οι άνθρωποι, οι νέοι, το 41%, να παραμείνει εδώ στην ελληνική επικράτεια.
    Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας, να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς για τις νέες και επιτυχημένες επιχειρήσεις, να νιώσουν οι νέοι μας ότι το κράτος στηρίζει τις καινοτόμες ιδέες τους και τους ενθαρρύνει να τις υλοποιήσουν.
    Φυσικά, κύριε Γενικέ, πέρυσι τέτοια εποχή ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος και τότε από τα έδρανα της Βουλής εδώ στην Αίθουσα της Γερουσίας, ως επικεφαλής τομεάρχης των Αποδήμων Ελλήνων της Ν.Δ. σας είχα εισηγηθεί να συμπεριλάβετε διατάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν στόχευση αυτά τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται ανά την υφήλιο, ώστε με κίνητρα θετικά να μπορούσαμε να τους επαναπατρίσουμε δίνοντάς τους περισσότερες ευκαιρίες.
    Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας μας δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους τομείς στην εθνική άμυνα, στην οικονομία,  αλλά και στην κοινωνία. Τεράστιες επιπτώσεις υπάρχουν στον τομέα της άμυνας, καθώς χρόνο με το χρόνο λιγότεροι θα θητεύσουν και θα εκπαιδευτούν στο πλαίσιο των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Δηλαδή, με απλά λόγια ο στρατός μας μικραίνει και γερνάει και αυτό αφορά φυσικά και τα Σώματα Ασφαλείας.
    Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προπέμψω με τις καλύτερες ευχές μου. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είμαστε όλοι περήφανοι για σας. Είμαστε υπερήφανοι για τους παππούδες σας, υπερήφανοι για τους γονείς σας, που έφυγαν από εδώ έχοντας στις αποσκευές τους τις σπουδαίες αρχές και αξίες του  ελληνισμού και του χριστιανισμού και τις μετέφεραν στις μακρινές πατρίδα σας. Εκεί δημιούργησαν και εσείς συνεχίζετε αυτή την ιστορία και κατορθώσατε να πείσετε την τοπική κοινωνία όπου ασκείτε τα καθήκοντά σας και εξασφαλίσατε την εμπιστοσύνη των λαών. Παρακαλώ να συνεχίσετε με αυτό το ρυθμό με τον οποίο λειτουργείτε αυτή τη στιγμή και σας εκφράζω τις ευχαριστίες μου, αλλά και τις ευχαριστίες της Ν.Δ. και του Προέδρου μας, διότι γνωρίζουμε ότι για αυτά τα παιδιά, για τους μετανάστες, τους νεομετανάστες, που έρχονται στις πατρίδες όπου εσείς ασκείτε τα καθήκοντά σας, είσαστε πραγματικοί συμπαραστάτες. Σας ευχαριστώ πολύ».