GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ικανοποιητική η καλλιέργεια βαμβακιού στη Θράκη

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια και στη Θράκη, σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές της χώρας.   Στη Ρο...

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια και στη Θράκη, σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές της χώρας.
 
Στη Ροδόπη, στην οποία το βαμβάκι, επί της ουσίας, αποτελεί μονοκαλλιέργεια το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία ΟΣΔΕ που μας παραχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καλλιεργήθηκαν 314.890 στρέμματα, ενώ το 2015 τα αντίστοιχα στρέμματα ήταν 339.947.
Στον Έβρο, αντίστοιχα, πέρσι καλλιεργήθηκαν 238.639 στρέμματα και το 2015 253.057 στρέμματα. Φέτος, μάλιστα, δεν αναμένονται σημαντικές αυξομειώσεις στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την παραγωγή και τις αποδόσεις, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι του χώρου, παρότι διαφαίνεται μια αυξητική τάση, είναι νωρίς για προβλέψεις.
Την πεποίθηση ότι θα αλλάξει το τοπίο το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τις τιμές που θα καταγράψει το προϊόν εκφράζει στην ο εκκοκκιστής Σταμάτης Κουρούδης από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια.
«Είχαμε μια περίοδο μέχρι πριν από έναν μήνα συνεχούς αύξησης της τιμής και αντίστοιχα το τελευταίο διάστημα μια μεγάλη πτώση», σημειώνει, εξηγώντας ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι «είμαστε στη φάση που τελειώνει η παλιά σοδειά, χρηματιστηριακά τουλάχιστον, και θα εισέλθουμε στη νέα.
Το τελείωμα της παλιάς σοδειάς, η οποία είχε ζήτηση και η κατανάλωση ήταν μεγαλύτερη από την παραγωγή, ανέβασε τις τιμές.
Τώρα έρχεται η νέα περίοδος, που οι αυξημένες εκτάσεις σε παγκόσμια κλίμακα δυσχεραίνουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μείωση των τιμών. Θέλω, όμως, να ελπίζω ότι θα αλλάξει αυτή η τάση το επόμενο διάστημα».