Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
recent

Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΔΙΨΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ»

Η γιορτή της Σκηνοπηγίας, που διαρκούσε επτά ημέρες και θύμιζε στους Ιουδαίους τη σαραντάχρονη περιπλάνησή τους στην έρημο, πλησιάζει στο τέλος της. Σύμφωνα με το τυπικό της γιορτής λευκοντυμένοι ιερείς μεταφέρουν εν πομπή στο ναό μια χρυσή στάμνα γεμάτη νερό από την πηγή του Σιλωάμ. Αυτή η τελετή θύμιζε τη θαυμαστή διάσωση του Ισραήλ στην έρημο, όταν κρυστάλλινες πηγές νερού ανέβλυσαν από το βράχο και ο λαός ξεδίψασε. Ύστερα από λίγο οι προσκυνητές θα ξαναγυρίσουν στις καθημερινές τους ασχολίες.

Ο Κύριος γνωρίζει καλά πόσο εξαντλητική θα είναι η πορεία, που θα ξαναρχίσουν οι άνθρωποι μέσα σε μια άλλη έρημο, την έρημο της ζωής τους. Γνωρίζει πόσο βασανίζεται η ανθρώπινη ψυχή καθημερινά από μια άλλη δίψα, τη δίψα την πνευματική. Γι’ αυτό την τελευταία ημέρα της μεγάλης γιορτής στάθηκε ο Ιησούς και φώναξε δυνατά: ‘’Οποιος διψά, ας έρθει σε μένα και ας πιεί».

Διψάμε για δικαιοσύνη, αγάπη, ειλικρίνεια, ειρήνη; διψάμε για ζωή. Προσπαθούμε να σβήσουμε αυτή τη δίψα με θεωρίες η διασκεδάσεις, μ’ ένα ξέφρενο κυνήγημα χρημάτων, φήμης, δυνάμεως. Όμως η καρδιά μας παραμένει ανικανοποίητη, στεγνή∙ «Διψάτε για αγάπη;», μας λέει ο Χριστός. «Λαχταράτε να αγαπηθείτε ανυπόκριτα και να αγαπήσετε πραγματικά; ελάτε κοντά μου. Μην μένετε σε αόριστες θεωρίες και σε άψυχα «πρέπει». Αυτά είναι νερό αλμυρό που δεν ξεδιψά. Μάθετε να αγαπάτε «καθώς εγώ ηγάπησα υμάς», άδολα, έμπρακτα, τους πάντας και θα αγαπηθείτε και εσείς ειλικρινά.

Το νερό δεν ξεδιψά, όταν το περιεργάζεται το βλέμμα μας, αλλ’ όταν φθάνει στη γλώσσα και στα σωθικά μας. Μην περιοριζόμαστε λοιπόν να βρέχουμε λίγο τα χείλη μας, να αγγίζουμε μερικές σταγόνες του λόγου του Χριστού με την σκέψη μας. Όπως το νερό προχωρεί μέχρι το τελευταίο κύτταρο, για να το ζωογονήσει, έτσι και ο Χριστός πρέπει να εισδύσει δια του Αγίου Πνεύματος μέχρι την έσχατη γωνιά των σκέψεων, των αισθημάτων, της υπάρξεώς μας.

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης διευκρινίζει ότι, όταν είπε τα λόγια αυτά ο Χριστός εννοούσε το Άγιο Πνεύμα, το οποίο επρόκειτο να λάβουν κατά την ημέρα της Πεντηκοστής.

Με την Πεντηκοστή το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί την Εκκλησία∙ και με την συνεχή ενέργειά Του μέσα σ’ Αυτή μυριάδες μυριάδων άνθρωποι «προσοικει-ούνται», κάνουν δηλαδή προσωπικά δικό τους το σωτηριώδες έργο του Χριστού, για να δοθούν κατόπιν με χαρούμενη αυταπάρνηση στη διακονία των άλλων. Έτσι μέσα από τα σπλάχνα τους αναπηδά ευφρόσυνο και ζωογόνο πνευματικό νερό καλοσύνης και ελπίδος. Με την ενέργεια του Παρακλήτου γίνονται παρηγοριά και στηριγμός των ανθρώπων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 03-06-2017

ΩΡΑ: 19:00-21:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

Κυριακή 04-06-2017

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

ΩΡΑ: 10:30 Ἑσπερινός τῆς Γονυκλισίας.

ΩΡΑ: 19:00-21:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Τριάδος Μαγγάνων.

Δευτέρα 05-06-2017 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Τριάδος Μαγγάνων.
ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Από το Blogger.