GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η λίστα με τους 25 «κροίσους» που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο

Της Κατερίνας Κοσμά Με ιλιγγιώδη ταχύτητα μεταλλάσσεται το παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τα στελέχη των μεγαλύτερ...

Της Κατερίνας Κοσμά

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα μεταλλάσσεται το παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τα στελέχη των μεγαλύτερων ανά την υφήλιο ομίλων να καλούνται να αλλάξουν τρόπους σκέψης και στρατηγικής για να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα.

Οι αλλαγές που εκτυλίσσονται στην εποχή μας είναι πολύ πιο γιγαντιαίες ακόμη και από τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα, καθώς σήμερα ο παράγων πλούτος δεν μεταβάλλεται μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, στο επίπεδο της δημιουργίας του, της διανομής του, της κυκλοφορίας του, της επενδύσεώς του, της εξοικονομήσεώς του και του τρόπου με τον οποίον δαπανάται. Συνεπώς, αυτή η τεράστια αλλαγή στην παραγωγή του πλούτου αποτελεί απίστευτα ζωτική πρόκληση για τις επιχειρήσεις -οι οποίες ταχύτατα καλούνται να βρουν και να αξιοποιήσουν νέους και πολλά υποσχόμενους τομείς. Εικοσιπέντε ατρόμητους επιχειρηματίες που έχουν αντιληφθεί ότι βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι ή σε σημείο καμπής και δηλώνουν 'ανικανοποίητοι' με το status quo καταγράφει στη δεύτερη ετήσια λίστα 'Global Game Changers 2017' το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Οι άνθρωποι αυτοί με τις πρωτοβουλίες τους κυριολεκτικά μεταμορφώνουν τις βιομηχανίες και κατ' επέκταση αλλάζουν τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Με άλλα λόγια επαναπροσδιορίζουν αμέτρητες πτυχές της ζωής μας, από τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την υγεία μας (όπως η Anne Wojcicki της 23andMe's), τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε διάφορες εργασίες στη δουλειά μας (όπως οι Scott Farquhar και Mike Cannon-Brookes της Atlassian) ή ακόμη τον τρόπο με τον οποίο στέλνουμε χρήματα σε συγγενείς μας στο εξωτερικό (όπως οι Taavet Hinrikus και Kristo Kaarmann της TransferWise).

Κι ενώ πολλοί επιχειρηματίες κοσμούν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου για τα deals που κλείνουν ή τα κέρδη-ρεκόρ που ανακοινώνουν, το Forbes επέλεξε για τη λίστα αυτή 25 προσωπικότητες που όντως καινοτομούν και έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την πορεία του μέλλοντος για περισσότερους παρά για τους εαυτούς τους μόνο, τους μετόχους και τους εργαζομένους τους.

Από τους νεότερους στη λίστα είναι οι συνιδρυτές της εταιρείας Stripe, τα αδέρφια John και Patrick Collison (26 και 28 ετών αντίστοιχα), τα οποία προσφέρουν στους εμπόρους όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές απ' όλον τον κόσμο. Περιλαμβάνεται επίσης ο δημιουργός του Snapchat, ο 26χρονος Evan Spiegel, ενώ ο γηραιότερος είναι ο 75χρονος Christo Wiese, ιδρυτής της μεγαλύτερης 'αυτοκρατορίας' λιανικής στην Αφρική.

Συνολικά, στον κατάλογο υπάρχουν ηγέτες επιχειρήσεων από οκτώ διαφορετικές χώρες καθώς και έξι μετανάστες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου 'βασιλιά του γιαουρτιού' Hamdi Ulakaya και του Adam Neumann της WeWork. Δεκατέσσερις από αυτούς περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Αναλυτικά, η 'Global Game Changers List 2017' έχει ως εξής:

Mukesh Ambani (60 ετών) Πρόεδρος της Reliance Industries - Ινδία

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας με περιουσία ύψους 29,9 δισ. δολαρίων (αυξημένη κατά επτά ολόκληρα δισ. το τελευταίο 5μηνο) έχει βαλθεί να τα κάνει όλα στη χώρα του... ψηφιακά. Το τελευταίο εξάμηνο επεκτάθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, παρέχοντας φτηνό ίντερνετ και 4G υπηρεσίες σε πάνω από 100 εκατομμύρια πελάτες.

Ziv Aviram (58 ετών) και Amnon Shashua (56 ετών) Συνιδρυτές της Mobileye - Ισραήλ

Στόχος των δύο ανδρών είναι να κάνουν τα αυτοκίνητα έξυπνα και ασφαλή. Η Mobileye αποτελεί κορυφαίο πάροχο συστημάτων υποβοηθούμενης οδήγησης με βάση την κάμερα. Τώρα φτιάχνει χάρτες με στοιχεία που συλλέγει από εκατομμύρια οχήματα, οι οποίοι θα δώσουν στα αυτοκίνητα τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις όπως ένας άνθρωπος!

Stewart Butterfield (44 ετών) Ιδρυτής της Slack - ΗΠΑ

Πεπεισμένος ότι μέσα σε 5-10 χρόνια κάθε επιχείρηση και οργανισμός θα χρησιμοποιεί την εφαρμογή Slack ή κάποια παρόμοια εμφανίζεται ο δημιουργός της Stewart Butterfield. Το Slack είναι μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για ομάδες. Δημιουργήθηκε για τις ομάδες και τους χώρους εργασίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές συσκευές.

Robert Katz (50 ετών) CEO της Vail - ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος έχει μεταμορφώσει την Vail σε μια παγκόσμια επιχείρηση σκι με νέες τοποθεσίες από το Βερμόντ των Ηνωμένων Πολιτειών έως την Αυστραλία. Προσφέρει εξαιρετικά χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να έχει συνθλίψει τους ανταγωνιστές! Οι ανελκυστήρες της εταιρείες διαθέτουν τσιπ και συλλέγουν πολύτιμα δεδομένα για το προφίλ των σκιέρ.

John (26 ετών) και Patrick Collison (28 ετών) Συνιδρυτές της Stripe - ΗΠΑ

Η Stripe ιδρύθηκε το 2010 από δυο αδέρφια από την Ιρλανδία,19 και 22 ετών τότε, και προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ηλεκτρονικών πληρωμών για να αρχίσεις τη δική σου επιχείρηση και να δέχεσαι πληρωμές απ΄όλο τον κόσμο. Η εταιρεία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ αλλά έχει και ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κέντρο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Δουβλίνο. Μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν την Stripe για τις πληρωμές του όπως για παράδειγμα οι SAP, Macy's, GE, Adidas, Slack, NFL, Unicef κ.α. ενώ και οι προεδρικές καμπάνιες των Τράμπ και Κλίντον χρησιμοποίησαν την υπηρεσία.

James Dyson (70 ετών) Ιδρυτής της Dyson - Ηνωμένο Βασίλειο

'Συναρπαστικές και σέξι' χαρακτηρίζει τις μπαταρίες ο James Dyson ο βαθύπλουτος εφευρέτης (στον οποίο χρωστάµε από την ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα µέχρι το στεγνωτήρα για τα χέρια στο µπάνιο). Πρόσφατο επίτευγμά του μία σκούπα που λειτουργεί με μπαταρία και χρειάστηκαν 17 χρόνια για να τελειοποιηθεί!

Scott Farquhar (37 ετών) και Mike Cannon-Brookes (37 ετών) Συνιδρυτές της Atlassian - Αυστραλία

Ο Scott Farquhar και ο Mike Cannon-Brookes ίδρυσαν την Atlassian πριν από 14 χρόνια. Η εταιρεία τους έχει υιοθετήσει ένα μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο την έχει οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη και σε έναν ευέλικτο ισολογισμό, που πολλές τεχνολογικές εταιρείες θα ήθελαν να διέθεταν.

Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη online εργαλείων λογισμικού για επιχειρήσεις, όπως το JIRA, ένα εμπορικό πρόγραμμα που συνήθως χρησιμοποιείται ως σύστημα παρακολούθησης σφαλμάτων κώδικα και ως σύστημα διαχείρισης έργων. Τις υπηρεσίες του χρησιμοποιούν περισσότερες από 35.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κολοσσών, όπως οι BMW, American Airlines, Cisco, Facebook και Citigroup. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας κυμαίνεται στο 40% τα τελευταία επτά χρόνια.

David Kong (62 ετών) Ιδρυτής της Nirvana Asia - Μαλαισία

Σε μία ήπειρο όπου παρατηρείται έλλειψη ελεύθερου χώρου, ο Kong πουλάει μικροσκοπικά ντουλάπια για ανθρώπινα λείψανα. Τα επιλέγουν όσοι δεν επιθυμούν να θάψουν τους δικούς τους ανθρώπους σε ένα παραμελημένο δημόσιο νεκροταφείο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και μες το σπίτι ως τραπεζάκια!

Larry Fink (64 ετών) Συνιδρυτής της BlackRock - ΗΠΑ

Ο Larry Fink ανήκει στην dream team των επενδύσεων. Επιβλέπει σε παγκόσμιο επίπεδο κεφάλαια ύψους 5,4 τρισ. δολαρίων με κέρδη που ξεπερνούν τα 3 δισ. τον χρόνο. Πέρυσι έκανε... επιθετικές δηλώσεις κατά του Πεκίνου λέγοντας ότι 'όλοι θα πρέπει να ανησυχούν σχετικά με το αυξανόμενο χρέος της Κίνας εν μέσω επιβραδυνόμενης ανάπτυξης'.

Ken Frazier (62 ετών) CEO της Merck - ΗΠΑ

Τους τελευταίους 12 μήνες, η Merck κατάφερε να αναδειχθεί από ουραγό της φαρμακευτικής αγοράς σε ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου. Αναλυτές προβλέπουν πως φάρμακα όπως το Keytruda (κατά του καρκίνου) θα πετύχουν πωλήσεις ύψους 30 δισ. δολαρίων έως το 2022, με τα περισσότερα κέρδη να πηγαίνουν στη Merck.

Taavet Hinrikus (35 ετών) και Kristo Kaarmann (36 ετών) Συνιδρυτές της TransferWise Ηνωμένο Βασίλειο

H TransferWise είναι μια παγκόσμια υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων με μικρό κόστος, την οποία ίδρυσαν το 2011 δύο Εσθονοί. Σε αυτήν έχει επενδύσει ο Βρετανός μεγιστάνας Richard Branson. Η εταιρεία κερδίζει συνεχώς έδαφος στο Λονδίνο μιας και προσφέρει μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό με κόστος μικρότερο από αυτό που χρεώνουν οι παραδοσιακές τράπεζες.

Jeff Lawson (39 ετών) Ιδρυτής της Twilio - ΗΠΑ

Η εταιρεία έχει βοηθήσει περίπου 40.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των γίγαντων Airbnb και Salesforce, να βελτιώσουν τις εφαρμογές τους με μηνύματα φωνής, κειμένου και βίντεο. 'Το μέλλον των επικοινωνιών θα γραφτεί στο λογισμικό από τους προγραμματιστές του κόσμου' αναφέρει ο 39χρονος ιδρυτής της.

Adam Neumann (38 ετών) Συνιδρυτής της WeWork - ΗΠΑ

Η εταιρεία εκμισθώνει χώρους συν-εργασίας, προσφέροντας ακόμη και βαρέλια μπύρας, σε 44 πόλεις σε όλο τον κόσμο. 'Η ανάγκη για ανθρώπινη σύνδεση είναι πιο σημαντική από ποτέ' σημειώνει ο Neumann, ο οποίος έχει συγκεντρώσει 100.000 μέλη.

Gabe Newell (54 ετών) Συνιδρυτής της Valve - ΗΠΑ

Η Valve οδηγεί το δρόμο στον πρωτοποριακό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας μετά την κυκλοφορία του 2016 του Vive, ενός ακουστικού VR. Σύμφωνα με τον Newell 'η ικανότητα πειραματισμού, ανάπτυξης και καθορισμού ενός ισχυρού νέου μέσου είναι μια αρκετά συναρπαστική πρόκληση'.

John Overdeck (47 ετών) και David Siegel (55 ετών) Συνιδρυτές της Two Sigma - ΗΠΑ

Η Two Sigma αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο hedge fund στον πλανήτη: διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια ύψους 46 δισ. δολαρίων και εκμεταλλεύεται 35 εκατ. gigabytes δεδομένων από 10.000 διαφορετικές πηγές.

Zhou Qunfei (47 ετών) Ιδρύτρια της Lens Technology - Κίνα

Η Ζου Κουνφέι είναι η πλουσιότερη, αυτοδημιούργητη, γυναίκα στον κόσμο, ιδρύτρια της εταιρείας Lens Technology. Η εταιρεία της είναι από τους σημαντικότερους προμηθευτές γυαλιού που χρησιμοποιείται σε οθόνες υπολογιστών, τάμπλετ και έξυπνων τηλεφώνων, περιλαμβανομένων του Apple iΡhone και του Galaxy της Samsung. Τα εργοστάσια της παραγάγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο οθόνες, καθεμιά τους κατασκευασμένη με ακρίβεια κλάσματος του χιλιοστού.

Michael Rapino (51 ετών) CEO της Live Nation - ΗΠΑ

Ο Ραπίνο είναι ο αδιαμφισβήτητος 'βασιλιάς της ζωντανής μουσικής'. Κυριαρχεί στις πωλήσεις εισιτηρίων μέσω της υπηρεσίας Ticketmaster και βρίσκεται πίσω από μεγάλες περιοδείες συμπεριλαμβανομένων εκείνων των U2, Madonna και Jay Z.

Mohammed bin Salman (31 ετών) Πρίγκιπας Σαουδικής Αραβίας

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, γιος του βασιλιά Σάλμαν, έχει φήμη μεταρρυθμιστή. Ο ίδιος εμπνεύστηκε ένα τεράστιο σχέδιο μεταρρυθμίσεων με την ονομασία 'Όραμα 2030' προκειμένου να αναταχθεί η σαουδαραβική οικονομία και να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, η πτώση της τιμής του οποίου έχει οδηγήσει σε δημοσιονομικό κενό και την υιοθέτηση πολιτικής λιτότητας.

Paulo Cesar de Souza e Silva (61 ετών) CEO της Embraer - Βραζιλία

Η εταιρεία αποσπά ανταλλακτικά, υλικά και άλλα μεταλλικά τμήματα από εταιρείες όπως η GE και η Honeywell και στη συνέχεια τα συναρμολογεί στη Βραζιλία. Έφτασε να κυριαρχεί στη βιομηχανία περιφερειακών αεροσκαφών με τα κομψά και ευρύχωρα E-Jets, τα οποία πωλεί σε 70 αεροπορικές εταιρείες σε 50 χώρες.

Judy Wenhong Tong (46 ετών) Πρόεδρος της Cainiao - Κίνα

Με μεγάλους πελάτες όπως η Alibaba το κινεζικό δίκτυο διανομής παραδίδει πάνω από 57 εκατομμύρια πακέτα σε 224 χώρες την ημέρα. 'Συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς εταίρους και ενδυναμώνουμε καθημερινά τα δεδομένα και τις ικανότητές μας' σημειώνει ο Tong.

Evan Spiegel (26 ετών) Συνιδρυτής της Snap - ΗΠΑ

Το Snapchat είναι μία δημοφιλής social εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων φωτογραφιών, βίντεο και κειμένου. Αυτό που την ξεχώρισε και την έκανε τόσο δημοφιλή στους νέους χρήστες, είναι το γεγονός πως τα μηνύματα τα οποία στέλνονται είναι αυτοκαταστρεφόμενα, δηλαδή έχουν μικρή διάρκεια ζωής για προβολή από τον παραλήπτη έως ότου διαγραφούν αυτόματα. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 158 εκατ. ενεργοί μηνιαίοι χρήστες της εφαρμογής.

Hamdi Ulukaya (44 ετών) Ιδρυτής της Chobani - ΗΠΑ

Στην πρώτη θέση της συνολικής αγοράς γιαουρτιού στις ΗΠΑ βρίσκεται πλέον η Chobani, ενός Τούρκου μετανάστη που προσλαμβάνει αποκλειστικά πρόσφυγες. Σε μία αγορά που πέρυσι συρρικνώθηκε κατά 0,3% στα 7,6 δισ. δολ., η Chobani πέτυχε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, φθάνοντας σχεδόν τα 2 δισ. δολάρια σε πωλήσεις.

Cheng Wei (34 ετών) Ιδρυτής Didi Chuxing - Κίνα

Η Didi Chuxing είναι μια μεταφορική εταιρεία με την οποία συγχωνεύτηκε η Uber Κίνας, μέσα από μια συμφωνία 30 δισ. δολαρίων, χάνοντας τη μάχη στην μεγαλύτερη αγορά της Ασίας. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες προσωπικών και εταιρικών μεταφορών με ταξί, χρονομίσθωση αυτοκινήτων αλλά και ιδιωτικών αυτοκινήτων με οδηγούς.

Christo Wiese (75 ετών) Πρόεδρος της Steinhoff - Νότια Αφρική

Ο Wiese έφερε μέσω της εταιρείας του στη Νότια Αφρική και ειδικά στις φτωχές αγροτικές περιοχές καθημερινά προϊόντα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό σε εξαιρετικά χαμηλά τιμές. Σήμερα η εταιρεία του αριθμεί 11.000 καταστήματα σε 30 χώρες.

Anne Wojcicki (43 ετών) Συνιδρύτρια της 23andMe - ΗΠΑ

Η 23andMe δραστηριοποιείται στη βιοτεχνολογία, στην ιατρική έρευνα και έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά μεγάλη βάση γενετικών δεδομένων με στόχο την ανάπτυξη φαρμάκων.
imerisia.gr