GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο λογαριασμός της β' αξιολόγησης

Βάρη αλλά και αντίβαρα περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές καθώς προβλέπονται επώδυνα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, με ...

Βάρη αλλά και αντίβαρα περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές καθώς προβλέπονται επώδυνα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, με επίκεντρο τις περικοπές στις συντάξεις και τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου και εξισορροπητικά ισοδύναμα μέτρα με μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αυξήσεις σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές για τους οικονομικά αδύναμους.

Το πλέον σκληρό κομμάτι της συμφωνίας είναι οι μειώσεις στις συντάξεις από το 2019 μέσω της περικοπής ή και της πλήρους κατάργησης της προσωπικής διαφοράς για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν από τις 13 Μαΐου του 2016 και κόφτη στις συνολικές απώλειες 18%. Ως βασικό αντισταθμιστικό θα λειτουργήσει ο περιορισμός μέχρι και μηδενισμός της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα. Επιβαρύνσεις θα προκύψουν από το 2020 για τα χαμηλά εισοδήματα λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου αλλά ένα μεγάλο μέρος των επιβαρύνσεων θα εξουδετερωθεί από τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και την κατάργηση της εισοφοράς αλληλλεγγύης.

Ρύθμιση του χρέους
Στο φορολογικό πεδίο πάντως το νέο πακέτο φέρνει ελαφρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα καθώς και στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για τα νοικοκυριά με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα ένα επιπλέον αντίμετρο στις απώλειες που θα υποστούν είναι και η αύξηση του επιδόματος για τα παιδιά καθώς και η επιδότηση του ενοικίου ή της δόσης για το στεγαστικό δάνειο. Με την τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της μαραθώνιας δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ενώ αναμένεται αλλαγή του κλίματος στην οικονομία με ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων και δημιουργία προϋποθέσεων για την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο με την έξοδο για δανεισμό στις διεθνείς αγορές.

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

έθνος.gr