GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ελένη Τουλουπάκη, η «κυνηγός» των μεγάλων σκανδάλων

Η αντεισαγγελέας εφετών Ελένη Τουλουπάκη θα βρίσκεται για την επόμενη διετία στο 'τιμόνι' της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ύστ...

Η αντεισαγγελέας εφετών Ελένη Τουλουπάκη θα βρίσκεται για την επόμενη διετία στο 'τιμόνι' της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ύστερα από τη σχεδόν ομόφωνη επιλογή της στη νευραλγική αυτή θέση, στην οποία διαδέχεται τη συνονόματή της Ελένη Ράικου, που υπέβαλε 'θορυβώδη' παραίτηση δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της.

Το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στον Αρειο Πάγο υπό την πρόεδρό του Βασ. Θάνου και με τη συμμετοχή της εισαγγελέως ΑΠ Ξένης Δημητρίου, επέλεξε την 52χρονη Ελ. Τουλουπάκη (με ψήφους 10-1), λαμβάνοντας υπόψη του κυρίως τη σημαντική εμπειρία και τις γνώσεις της για τον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, μέσα από τη μακρά θητεία της στην Οικονομική Εισαγγελία.

Το ΑΔΣ υιοθέτησε σχετική εισήγηση του αρεοπαγίτη Χ. Μαχαίρα, ενώ μειοψήφισε ο αντεισαγγελέας ΑΠ Αθ. Κατσιρώδης, προτείνοντας άλλη αρχαιότερη εισαγγελέα αντί της νεοπροαχθείσας Ελ. Τουλουπάκη.

Σταδιοδρομία
Η νέα εισαγγελέας Διαφθοράς γεννήθηκε το 1965 στην Κρήτη, σπούδασε στη Νομική Αθηνών, μπήκε 4η στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών το 1998, ενώ την επόμενη χρονιά έγινε εισαγγελική πάρεδρος, προήχθη σε εισαγγελέα πρωτοδικών το 2008 και πριν από δύο μήνες (10-2-17) σε αντεισαγγελέα εφετών.

Κατά τη θητεία της υπηρέτησε στο πλευρό του οικονομικού εισαγγελέα Π. Αθανασίου, συμμετέχοντας στην ομάδα 'αιχμής' για το 'κυνηγητό' μεγάλων υποθέσεων, ενώ για κάποιο διάστημα διετέλεσε επικεφαλής ανακριτικού γραφείου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αλλά και εισαγγελέας υπεύθυνη για την καταπολέμηση ρατσιστικών εγκλημάτων.

Στο πέρασμά της από την Οικονομική Εισαγγελία ασχολήθηκε με πολλές υποθέσεις που αφορούν λίστες μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό, ενώ το 2004 μαζί με τον οικονομικό εισαγγελέα διαβίβασαν στη Βουλή για έρευνα δικογραφία για τα εξοπλιστικά προγράμματα με εμπλοκή του τ. υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου.

Αργότερα άσκησε διώξεις κατά αγνώστων σχετικά με τη δράση της 'Σέχτας Επαναστατών', ενώ άσκησε επίσης δίωξη για το σκάνδαλο του ΟΤΕ, συνέταξε πορίσματα επιβαρυντικά για επικεφαλής τραπεζών κ.λπ.

Συμμετείχε στην 3μελή ομάδα εισαγγελέων που συνάντησαν στο Παρίσι τον Ερ. Φαλτσιανί, από τον οποίο πήραν κατάθεση για τα στοιχεία που διέθετε για μεγαλοκαταθέτες στο εξωτερικό (λίστα Λαγκάρντ), συμμετείχε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη UBS και στην προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία που θα οδηγούσαν σε ταυτοποίηση με μεγαλοκαταθέτες της 'λίστας Μπόργιανς', ενώ προχώρησε ακόμα σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και βρέθηκε στη Χάγη με τον Π. Αθανασίου αναζητώντας στοιχεία Ελλήνων εμπλεκομένων στα 'Panama papers'.

Σε άλλη συνάντηση εισαγγελικών λειτουργών στη Χάγη, διαφώνησε με τη γερμανική θέση να ασκηθεί μόνο στη Γερμανία δίωξη για τη γνωστή υπόθεση του λογισμικού της Volkswagen, επικαλούμενη ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ο τρόπος χειρισμού του σκανδάλου της Siemens.

Οι συνάδελφοί της τη χαρακτηρίζουν απολύτως αφοσιωμένη στο έργο της, καθώς επίσης εξαιρετικά εργατική και έντιμη, στοιχεία που συνέβαλαν καθοριστικά στην κρίση του ΑΔΣ για την επιλογή της, ενώ πέρα από την εμπειρία και τις γνώσεις της σε οικονομικά εγκλήματα επισημαίνουν ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο άνθρωπο με πολυσχιδή δράση και σε τομείς πολιτιστικούς, συγγραφικούς κ.λπ.

Προτεραιότητα οι δικογραφίες για 'Novartis' και εξοπλιστικά

'Η επόμενη μέρα' φέρνει για τη νέα εισαγγελέα Διαφθοράς πολλές 'βαριές' υποθέσεις που πρέπει να χειριστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, διαδεχόμενη την επί δύο θητείες προκάτοχό της, Ελ. Ράικου.

Στην κορυφή των υποθέσεων αυτών αναμένεται να είναι οι δικογραφίες της φαρμακοβιομηχανίας 'Novartis' με το συνεχιζόμενο άνοιγμα του λογαριασμού-τροφοδότη αλλά και δικογραφίες εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις οποίες αναμένονται σοβαρά στοιχεία από διάφορα κράτη (Ελβετία, Κύπρο, Μονακό), στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Στις τελευταίες δικογραφίες που χειρίζεται η Εισαγγελία Διαφθοράς προς άσκηση δίωξης συγκαταλέγονται υποθέσεις ΜΚΟ στις οποίες οι έρευνες 'δείχνουν' ζημιά αρκετών εκατ. ευρώ για το Δημόσιο (γι' αυτό διαβιβάζονται στη Βουλή, για το σκέλος που αφορά πολιτικά πρόσωπα).

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας είναι ακόμα υποθέσεις που σχετίζονται με τα δάνεια της Attica Bank αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ άγνωστο παραμένει το πού μπορεί να οδηγήσουν τα στοιχεία που έρχονται για τη 'Novartis', την οποία παραιτούμενη επικαλέστηκε και η Ελ. Ράικου, χωρίς να κατονομάσει επακριβώς ποια παράκεντρα εξουσίας εμπόδιζαν το έργο της.

Αλ. Αυλωνίτης

Πηγή : έθνος.gr