GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Και ο TAP αγρόν ηγόραζε…τί γίνεται;

Δελτίο Τύπου για την αναβολή από το ΣΤΕ και τι προτίθεται να κάνει σχετικά με το θέμα αυτό ή για την παύση των εργασιών στην Καβάλα ή ...

Δελτίο Τύπου για την αναβολή από το ΣΤΕ και τι προτίθεται να κάνει σχετικά με το θέμα αυτό ή για την παύση των εργασιών στην Καβάλα ή για την πληθώρα των ανταποδοτικών που (δεν) έγιναν δεν απέστειλε - ακόμα τουλάχιστον - ο TAP ο οποίος μας είχε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα σε ατελείωτα Δελτία Τύπου με κάθε αφορμή άνευ ουσίας και για τα φλέγοντα και σοβαρά ούτε λόγος.

Τους τελευταίους μήνες και με την επίσημη ανακοίνωση της έναρξης του έργου τον περασμένο Μάιο η τοπική κοινωνία συμπεριλαμβανομένων και ημών των ιδίων άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι τελικά ο TAP ξεκινά με τους δικούς του όρους να μεταφέρει, να σκάβει και να τοποθετεί σωλήνες.
Είναι ένα μεγάλο έργο που κάποιοι ήλπιζαν ότι θα μπορούσε με την ευκαιρία της κατασκευής του να φέρει μια κάποια ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες.

Εκτός από κάποιες μερίδες του κόσμου που για διαφορετικούς λόγους η καθεμία αντιδρούσε ή αντιδρά πλέον έντονα φέρνοντας πραγματικό πονοκέφαλο στον TAP και έχοντας κάνει τα τοπικά στελέχη του να μένουν σπίτι τους και τα κεντρικά γραφεία της χώρας να έχουν πλέον κατεβάσει τα τηλέφωνα.

Η Καβάλα:
Η πρώτη διδάξασα με τον Αγροτικό της Σύλλογο και τον γνωστό πλέον πρόεδρό της. Κάνει αγώνα εναντίον της όδευσης του αγωγού και έχει καταφέρει (απίστευτο) να σταματήσει τα έργα στην Καβάλα,έχοντας μάλιστα καταφέρει έναν μεγάλο αριθμό αγροτών να μην «ξεπουλούν» τις περιουσίες παρά το γεγονός ότι τα χρήματα που ο ΤΑΡ προσφέρει είναι πραγματικά πολλά. 

Συσπειρωμένοι στην προσπάθεια είναι και η Δημοτική Αρχή, η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών αλλά και ο σύνδεσμος ANTITAP Σερρών που χρόνια τώρα δανείζει κυριολεκτικά στήριξη  στην προσπάθεια της Καβάλας, η οποία θα επιστραφεί σύμφωνα με τα μέλη και των δύο πλευρών όταν θα αρχίσει να ανακοινώνεται η κατασκευή του Σταθμού Συμπίεσης στις Σέρρες.

Η Καστοριά
Κλιμακώθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι αντιδράσεις στην Καστοριά με τους κατοίκους και τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης να βγάζουν κυριολεκτικά σε πρωινή αναφορά τον Δήμαρχο Καστοριάς ο οποίος υπό την πίεση όπως φημολογείται τόσο της Περιφέρειας όσο και του TAP προχώρησε σε μια όπως την χαρακτηρίζουν επιπόλαιη κίνηση ένταξης έργων στη λίστα με τα ανταποδοτικά η οποία εξαιρούσε καίριες περιοχές της όδευσης. 

Στο θέμα αυτό προστίθεται και ο αποκλεισμός της Καστοριάς από την πρόσβαση σε φυσικό αέριο με τοπικούς παράγοντες να ζητούν απαντήσεις από τον TAP οι οποίες ποτέ δεν έχουν δοθεί σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν σε συνεντεύξεις τους στα τοπικά Μέσα τοπικοί επιχειρηματίες ενώ φαίνεται ότι έντονη είναι και η αντίδραση συλλόγων περιβάλλοντος σχετικά με το Δάσος της Κλεισούρας αλλά και αρκετά ακόμη

Η Δράμα
Η Δράμα είναι μια από τις περίεργες περιπτώσεις που ενώ η Δημοτική Αρχή Δοξάτου αντιδρά έντονα στην κατασκευή του έργου, δηλώνοντας ανοιχτά ότι η κατασκευή του αγωγού θα αποκλείσει την περιοχή από διάφορα αναπτυξιακά έργα μέσω ΕΣΠΑ (το οποίο και ισχύει σε μεγάλο βαθμό, ως φαίνεται) είναι σχεδόν αδρανής σε επίπεδο κοινής γνώμης. Και πώς αλλιώς άλλωστε αφού το Δοξάτο είναι εκείνο που θα πληγεί κυρίως. 

Τα δε τοπικά Μέσα είναι κυριολεκτικά πιστά στον κανόνα, όσα λιγότερα λες και όσο λιγότερο το ψάχνεις τόσο πιο εύκολο είναι να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου… και εκτός λίγων εξαιρέσεων δεν έχουν αντικειμενικά εξετάσει το ενδεχόμενο ο Δήμαρχος Δοξάτου δικαίως να φωνάζει ώστε και να τον στηρίξουν. Σε κάθε περίπτωση μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα όμως και το Δοξάτο λόγω της γεωγραφικής του θέσης πιθανόν θα ποτιστεί από τις αντιδράσεις σε Σέρρες και Καβάλα περιοχές οι οποίες επίσης έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ διεκδικώντας την ακύρωση της διαδρομής του TAP.

Οι Σέρρες
Οι Σέρρες πρωτοστατούν μαζί με την Καβάλα στις αντιδράσεις εναντίον του αγωγού. Μια οργανωμένη κίνηση εναντίον του TAP η οποία έχει δυναμική να εξελιχθεί(ίσως και υπερβολικά και ίσως χωρίς πραγματικό κίνδυνο από τον Σταθμό Συμπίεσης). Ο ANTITAP στις Σέρρες όπως λένε οι πληροφορίες είναι δημιούργημα του ίδιου του TAP αφού για χρόνια η κοινοπραξία επιμένει να μην απαντά σε επίμονα ερωτήματα του απλού κόσμου σχετικά με το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα κατασκευαστεί ο Σταθμός, τους κινδύνους που (δεν) εγκυμονεί, τι είναι αυτός ο Σταθμός Συμπίεσης Î
και σε τι χρησιμεύει, γιατί είναι απαραίτητος και πόσο ανθυγιεινός (δεν) είναι για τη δημόσια υγεία. 

Η μόνη φωνή που ακούγεται σχετικά με το θέμα είναι εκείνη των κατακριτών του έργου η οποία φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια τεράστια παραφιλολογία σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύει ένας Σταθμός Συμπίεσης βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί περισσότερο όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της κατασκευής του Σταθμού, αφού η παντελής απουσία του TAP σε κάθε επίπεδο είναι μια κατάσταση που έχει παγιωθεί είτε από εσφαλμένη αντίληψη για την κατάσταση, είτε από άγνοια κινδύνου, είτε από υπεροψία, είτε και από ανικανότητα. Το φάντασμα του ANTITAP έχει σάρκα και οστά και είναι ικανό «τρομάξει» τον TAP όταν θα αρχίσει να συζητά για την κατασκευή του Σταθμού Συμπίεσης στην περιοχή.

Η απουσία του TAP από τις τοπικές κοινότητες σε κάθε επίπεδο (εκτός κι αν πρέπει να σκάψει) είναι τρανταχτή, έχοντας ρίξει το βάρος στους υπεργολάβους κατασκευαστές που κυριολεκτικά διώχνονται από την αστυνομία και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την τοπική αντίσταση. 

Παρά τις καταστάσεις αυτές, ο TAP αγρόν ηγόραζε… κυριολεκτικά και μεταφορικά αφού τα τοπικά γραφεία του TAP είναι κλειδωμένα, τα κεντρικά τηλέφωνα κατεβασμένα και η υπεύθυνη επικοινωνίας του TAP στην Ελλάδα υπογράφει Δελτία Τύπου που θυμίζουν τις δηλώσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ (όλα δηλαδή πάνε καλά και ζήτω μας). Αναμένουμε ενημέρωση (έστω και μέσω Δελτίου Τύπου, μην σας το χαλάσουμε) με σοβαρότητα και δίνοντας την πραγματική διάσταση της κατάστασης. Οι εκτάσεις ανήκουν στους πολίτες και σας φιλοξενούν κύριοι του TAP.

Συνεπώς οφείλετε να μας ενημερώσετε με σύνεση και να αφήσετε το... κρυφτούλι.