GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Φυτά με Φαρμακολογικές Ιδιότητες»

Η πρώτη σύγχρονη Ελληνική Φαρμακολογία φυτών. Κυκλοφορεί σε πρώτη έκδοση το επιστημονικό έργο «Φυτά με Φαρμακολογικές Ιδιότητες-Σύγχ...

Η πρώτη σύγχρονη Ελληνική Φαρμακολογία φυτών.

Κυκλοφορεί σε πρώτη έκδοση το επιστημονικό έργο «Φυτά με Φαρμακολογικές Ιδιότητες-Σύγχρονες Φυτοθεραπευτικές  Δυνατότητες», της καθηγήτριας Φαρμακολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών Χριστίνας Τεσσερομμάτη, από τον εκδοτικό Οίκο Σπανός-Βιβλιοφιλία.
Πρόκειται για την πρώτη σύγχρονη ελληνική, επιστημονική, φαρμακολογία φυτών.

Το βιβλίο προλογίζει η κ. Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Επιστημονικοί συνεργάτες του τόμου είναι οι κκ. Ε. Ανθοπούλου, Ι. Βώβου και Κ. Σαπουνάκης.
Το βιβλίο αποτελεί πηγή έγκριτων πληροφοριών και αναφέρεται:

- Στην Φαρμακολογία 161 και πλέον φυτών.
- Στις πιθανές φυτοθεραπευτικές δυνατότητες.
- Παρέχει πολύτιμες  γνώσεις  για την καθημερινή χρήση φυτών  που φύονται ελεύθερα γύρω μας.
- Εξοικειώνει  τον αναγνώστη με τους τρόπους υγιεινής χρήσης και τις φυσικές ιδιότητες των φυτών που οδηγούν στην ανακούφιση και στην πρόληψη διαφόρων προβλημάτων υγείας  αλλά και μας επισημαίνει την τοξικότητά τους.
- Στην νομοθεσία χρήσης φυτοθεραπευτικών  προϊόντων.

Τεσσερομμάτη Χριστίνα, «Φυτά με Φαρμακολογικές Ιδιότητες-Σύγχρονες Φυτοθεραπευτικές  Δυνατότητες». Με α/μ εικονογράφηση και Ευρετήρια. Σελίδες 702. Χαρτόδετο. Σχήμα: (25,8x18,3 εκ.). ISBN: 978-960-262-096-0. Τιμή Λιανικής: 58 €. Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Σπανός -Βιβλιοφιλία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ :

Το βιβλίο Φυτά με Φαρμακολογικές Ιδιότητες-Σύγχρονες Φυτοθεραπευτικές  Δυνατότητες αποτελεί  ένα βασικό σύγγραμμα για τους  επιστήμονες των κλάδων υγείας. Περιγράφονται δραστικά συστατικά, ιδιότητες και δράσεις των φυτών. Αναφέρονται ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία που πηγάζουν  από την παρατήρηση, οδηγούν στην εμπειρία και  εντέλει στη συστηματοποίηση της θεραπευτικής τους χρήσης. Είναι ένα χρήσιμο βοήθημα σχετικά με τις ανεπιθύμητες δράσεις των φυτών και των αλληλεπιδράσεών τους με φάρμακα της ακαδημαϊκής ιατρικής τόσο για τον γιατρό όσο και για τον φαρμακοποιό. Ορισμένα φυτά, εκτός από τη θεραπευτική χρήση τους, μπορεί να είναι ή να αποβούν τοξικά σε υπερκατανάλωση. Επιπλέον προσφέρει πληροφορίες φυτοθεραπευτικής χωρίς να υπερτιμάται ή υποτιμάται η χρήση των φυτικών παρασκευασμάτων στην υπηρεσία της υγείας.

Φυτοθεραπεία είναι η επιστήμη κατά την οποία αξιοποιούνται οι θεραπευτικές ιδιότητες των φαρμακευτικών φυτών για να δώσουν λύσεις σε προβλήματα υγείας. Ο ρυθμός ανάπτυξής της βαίνει συνεχώς αυξανόμενος με την αναζήτηση νέων μορίων. Παραδοσιακά τα φυτά ως φάρμακα (βότανα) αποτελούσαν την πλέον κρίσιμη μάζα – ποσοτικώς και ποιοτικώς – των θεραπευτικών μέσων.

Η χρήση φυτικών παρασκευασμάτων πρέπει να διέπεται, όπως και στα συνθετικά φάρμακα, από τους κανόνες της φαρμακολογίας και της θεραπευτικής και να έχει τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και ο ποιοτικός έλεγχος του φαρμάκου φυτικής προέλευσης. Τα παρασκευάσματα φυτικής προέλευσης λαμβάνονται με επεξεργασία των φυτικών στοιχείων και ταυτοποιείται το τελικό προϊόν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο EMEA (European Medicines Evaluation Agency) έχουν θεσπίσει Οδηγίες που σύμφωνα με Μονογραφίες καθορίζεται η άδεια κυκλοφορίας φαρμάκων φυτικής προέλευσης με βάση την καθιερωμένη χρήση τους στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Από τα 10.000 νέα μόρια που διερευνούνται, ένα μόνο καταλήγει ως νέο φάρμακο στην αγορά. Ο WHO συνιστά την ενσωμάτωση της παραδοσιακής θεραπευτικής στην κλασική.

ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ :

Χριστίνα Τεσσερομμάτη, Πτυχιούχος Ιατρικής και Πτυχιούχος Οδοντιατρικής, Καθηγήτρια  Φαρμακολογίας Παν/μίου Αθηνών, Μεταπτυχιακή εκπαίδευση στη Φαρμακοκινητική στο Maximilian Universitat Μόναχο. 
Συγγραφικό έργο:
- Φαρμακολογία Αυτονόμου Νευρικού Συστήματος, 1987
- Φαρμακευτική Aντιμετώπιση Παθήσεων Στόματος. A΄ Έκδ.1998,  Β΄ Έκδ. 2003
- Φαρμακολογία για Τεχνικά Λύκεια, 2005
- Φαρμακολογία της Σύγχρονης Αυτοθεραπείας, 2012
- Εγκόλπιον Φαρμακολογίας, 2016
- Φυτά με Φαρμακολογικές Ιδιότητες - Φυτοθεραπευτικές Δυνατότητες, 2016