GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


5 Ιουνίου 2016 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης μαζί με το «Σύλλογο Κατασκηνωτές» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου ώ...

Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης μαζί με το «Σύλλογο Κατασκηνωτές» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου ώρα 11.00 π.μ. στην κεντρική πλατεία θα μοιράσει καλλωπιστικούς θάμνους στους πολίτες της Ξάνθης, ώστε να συνδράμουν από κοινού στην αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης, φυτεύοντας τα στους ιδιωτικούς χώρους.

Παράλληλα θα προβεί σε κούρεμα και καθαρισμό του άλσους Ευμοιρου, και περιποίηση των νεαρών δενδρυλλίων επίσης θα μοιραστούν καλλωπιστικοί θάμνοι στην Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης Δήμου Ξάνθης στη κεντρική πλατεία Σταυρούπολης και ώρα 11:00 π.μ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 6944067636 με τον Αντιδήμαρχο κ. Κυριακίδη Αλέξανδρο.

"Το 1972 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθιέρωσε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι κατά κύριο λόγο να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας και κατά δεύτερον να τους ευαισθητοποιήσει σε ατομικό επίπεδο, με στόχο το ατομικό να γίνει συλλογικό και στο τέλος παγκόσμιο.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει συγκεκριμένο θέμα, καθώς μια χώρα λειτουργεί ως πρέσβειρα και τα συνθήματα είναι ανάλογα με αυτή την χώρα και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει.Φέτος ο επίσημος εορτασμόςθα φιλοξενηθεί στην Αγκόλα (μια χώρα που επιδιώκει την αποκατάσταση των κοπαδιών των ελεφάντων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της πλούσιας άγριας ζωής της Αφρικής και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς συνεχίζει την ανοικοδόμηση μετά από έναν 25ετή εμφύλιο πόλεμο), με τίτλο «GOWILDFORLIFE, zerotolerancefortheillegalwildlifetrade»(ΕΞΑΓΡΙΩΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, μηδενική ανοχή στο παράνομο εμπόριο της άγριας ζωής).

Η άνθηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων άγριας ζωής απειλεί την πολύτιμη βιοποικιλότητα της Γηςκαι οδηγεί ολόκληρα είδη (χλωρίδας και πανίδας) στο χείλος της εξαφάνισης. Η θανάτωση και το λαθρεμπόριο άγριων ζώων υπονομεύουν τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα, τροφοδοτούν το οργανωμένο έγκλημα, ενισχύουν τη διαφθορά και την ανασφάλεια σε όλη την υδρόγειο.Κάθε χρόνο, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια φυτά και ζώα, ενώ ο τζίρος από τις παράνομες δραστηριότητες υπολογίζεται σε περίπου 22 δις δολάρια!!.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη γεωγραφική θέση πάνω σε έναν από τους βασικότερους διαδρόμους παράνομης διακίνησης άγριων ειδών προς τη δυτική Ευρώπη και αποτελεί σημαντικό κρίκο στην παράνομη αυτή δραστηριότητα. Περιστατικά παράνομης διακίνησης άγριων ειδών έχουν καταγραφεί στα σημεία εισόδου-εξόδου της Ελλάδας.

Τεράστιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, με εκστρατείες ευαισθητοποίησης, επενδύσεις για τη διατήρηση των τοπικών κοινοτήτων και την επιβολή του νόμου, έχουν οδηγήσει σε μερικές μεγάλες επιτυχίες, αλλά ο “πόλεμος” συνεχίζεται!!.
Πολλά είδη παραμένουν σε κίνδυνο και θα χρειαστεί μια εστιασμένη και διαρκής προσπάθεια από κάθε έναν από εμάς να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε;
Όσο το δυνατό, περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν, ότι το παράνομο εμπόριο της άγριας ζωής, προκαλεί τεράστια ζημιάστο περιβάλλον, στα καταφύγια των άγριων ζώων, στις κοινότητες των ανθρώπων και στην ασφάλειά μας.

Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας, έτσι ώστε η ζήτηση για παράνομα προϊόντα άγριας ζωής να μηδενιστεί.

Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και δράση θ’ αναγκάσει τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να ψηφίσουν και να επιβάλουν αυστηρότερους νόμους και να πολεμήσουν εκείνους που εξακολουθούν να παρανομούν.

Το φετινό κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, “Gowildforlife”,αφορά σίγουρα τον καθένα από μας και για μια ακόμη φορά το γνωστό σύνθημα των οικολογικών κινημάτων, ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ – ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ, μας προτρέπει να δείξουμε με τις πράξεις μας μηδενική ανοχή στο παράνομο εμπόριο της άγριας ζωής,που μπορεί να είναι ζώα ή τα φυτά που απειλούνται σε τοπικό, εθνικό ή/και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ας γίνει η αρχή για ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και η αφετηρία μιας προσπάθειας για τον καθένα μας, με στόχο να μπορούμε όλοι να λέμε: ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ"