GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εορτασμός επετείου της Μάχης των Οχυρών στον Εχίνο Ξάνθης

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, η 75η επέτειος της μάχης των οχυρών (6 Απριλίου...


Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, η 75η επέτειος της μάχης των οχυρών (6 Απριλίου 1941) και απεδόθησαν τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν στον κατακτητή, μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Στην περιοχή της Ορεινής Ξάνθης βρίσκετε ένα τμήμα των οχυρών, αντίκρυ στο πομακοχώρι Εχίνος, στο οποίο έπεσαν μαχόμενοι 23 συνολικά ήρωες, 20 χριστιανοί και 3 μουσουλμάνοι. 

Και φέτος ο εορτασμός της μάχης των οχυρών, άρχισε νωρίτερα, στις 6 Απρ 2016, με την επίκαιρη ομιλία του Στρατηγού ε.α. Φωτιάδη Νικολάου, επίτιμου Υποδιοικητή του Δ΄ Σ. Στρατού, στην Αίθουσα της Φιλοπροόδου Ένωσης Ξάνθης (ΦΕΞ), ο οποίος παρουσίασε τον ηρωικό – επικό αγώνα των Μαχητών των Οχυρών επικεντρώνοντας στους Υπερασπιστές των δύο Οχυρών της Θράκης.

Την Κυριακή 10 Απριλίου ο εορτασμός άρχισε με τη θεία λειτουργία, στην ανακαινισμένη και πλήρως αγιογραφημένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού Εχίνου. Στην λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τον πατέρα Γεώργιο Σπάρταλη και 2 διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης. Χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον κ. Λεωνίδα Βλασακούδη βοήθησε στην Θεία Λειτουργία.

Την λειτουργία παρακολούθησαν, πολυμελής αντιπροσωπεία του Δ΄ Σώματος Στρατού με επικεφαλής τον Υποδιοικητή του Σώματος, Υποστράτηγο Τσιτσιμπίκο Νικόλαο, πλήθος πιστών που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, όπως και με 2 λεωφορεία που μίσθωσε η ΕΑΑΣ και το Παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Ν. Ξάνθης. Παρόντες στους εορτασμούς ο Πρόεδρος και μέλη του Παραρτήματος της ΕΑΑΣ Ν. Καβάλας, οι οποίοι ταξίδεψαν με λεωφορείο και παρευρέθηκαν στον εκκλησιασμό και συμμετείχαν στον εορτασμό που ακολούθησε.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε τελετή, με οργάνωση από το Δ’ Σώμα Στρατού, στο παρακείμενο Ηρώον Πεσόντων υπέρ Πατρίδος στην είσοδο του οικισμού τελέστηκε διαδοχικά επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα για τους Ηρωικώς πεσόντες 20 Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, όπως και η ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης, κ.κ. Σινίκογλου, για τους 3 πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία.

Αναγνώσθηκαν τα ονόματα των ηρωικώς πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών. Ακολούθησε ολιγόλεπτη ομιλία από τον Διοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής Εχίνου, Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Σάρρο Γεώργιο, ο οποίος εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους το χρονικό της 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές των ηρώων. Παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση της μάχης.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τις Αρχές του τόπου και από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις ενώ χειροκρότημα δέχθηκε η κατάθεση στεφάνου από μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Εχίνου.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός μας Ύμνος.

Με το τέλος της τελετής, όσοι από τους παρευρισκομένους επιθυμούσαν, μετεφέρθησαν με ειδικά οχήματα του Δ’ Σώματος Στρατού στο οχυρό, όπου τους έγινε ξενάγηση στο εσωτερικό του.