GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Χαμηλά ο πήχυς των προσδοκιών για τα “κόκκινα” δάνεια

Με την προσδοκία ότι θα καταφέρει να πετύχει κάτι παραπάνω σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των “κόκκιν...

Με την προσδοκία ότι θα καταφέρει να πετύχει κάτι παραπάνω σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των “κόκκινων” δανείων σε σύγκριση με όσα εμφανίζονται διατεθειμένοι μέχρι στιγμής να παραχωρήσουν οι δανειστές αναμένεται να προσέλθει σήμερα στη σχετική συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης. 

Αν και μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχε καθοριστεί η ακριβής ώρα του ραντεβού, κύκλοι του υπουργείου θεωρούν δεδομένο ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των δανειστών για το ζήτημα της πώλησης των “κόκκινων” δανείων.

Μέχρι στιγμής, πάντως, αυτό που φαίνεται να έχει “κλειδώσει” είναι η εξαίρεση από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα των δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας και αφορούν δανειολήπτες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, μένει να διευκρινισθούν πρώτον τα κριτήρια εξαίρεσης και δεύτερον η διάρκεια της εξαίρεσης αυτής.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια οι δανειστές φέρεται να θέτουν αυτά που ισχύουν και στον “νόμο Κατσέλη,δηλαδή η πρώτη κατοικία να είναι αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη να ανέρχεται έως 8.182 ευρώ με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση. Η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει όριο αντικειμενικής αξίας στα 160.000 ευρώ, κάτι ωστόσο που δεν θεωρείται πιθανό ότι θα γίνει αποδεκτό.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας υποστηρίζουν ότι οι δανειστές φέρονται διατεθειμένοι να δεχθούν την εξαίρεση από την πώληση των παραπάνω δανείων έως τον Μάιο του 2018, όπως έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι έχουν ζητήσει η εν λόγω εξαίρεση να διαρκέσει μόλις έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να κερδίσει κάποια εξαίρεση από την πώληση και των δανείων εκείνων -έως κάποιο ύψος τουλάχιστον αυτών- που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται ότι έχει προτείνει σταδιακή απελευθέρωση της πώλησης και εξαίρεση σε πρώτη φάση των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ύψος δανείου έως 100.000 ευρώ και προς ελεύθερους επαγγελματίες για ύψος δανείου έως 75.000 ευρώ.

Πηγές ωστόσο από το υπουργείο Οικονομίας αναγνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση από τους δανειστές, οι οποίοι έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να υπάρξει άμεση και πλήρης απελευθέρωση της πώλησης όλων των επιχειρηματικών δανείων.

* Της Δήμητρας Μανιφάβα από το http://www.businessnews.gr