GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


22 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών,...

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη. Καθιερώθηκε στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Ημέρα της Γης εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 196 χώρες αναλαμβάνουν δράση κάθε χρόνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2016, έχει το κεντρικό σύνθημα: Trees for the earth (Δέντρα για τη Γη) και ο φιλόδοξος στόχος του δικτύου, είναι η φύτευση 7,8 δισεκατομμυρίων δέντρων, μέχρι το 2020: ένα δέντρο για κάθε άτομο στον πλανήτη.

Η φύτευση των δέντρων αυτών θα συμβάλλει στην επίτευξη τριών βασικών στόχων:

•  Τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης
Τα δέντρα θ’ απορροφήσουν την υπερβολική ποσότητα του βλαβερού CO2 από την ατμόσφαιρα. Ένα ολόκληρο χρόνο, χρειάζονται περίπου 96 δέντρα για ν’ απορροφήσουν την ποσότητα του CO2 που παράγεται από ένα μόνο άτομο. Τα δέντρα απορροφούν επίσης οσμές και αερίους ρύπους, όπως τα οξείδια του αζώτου, την αμμωνία, το διοξείδιο του θείου και το όζον.

 Την προστασία της βιοποικιλότητας
Με τη φύτευση των δέντρων, μπορούμε να βοηθήσουμε την αντιμετώπιση της απώλειας των ειδών, βελτιώνοντας και διασυνδέοντας τα οικοσυστήματα μεταξύ τους.
•  Την στήριξη των τοπικών κοινοτήτων για την επιβίωσή τους
Η δενδροφύτευση θα βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες να επιτύχουν μια μακροπρόθεσμη οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Μελέτες έχουν δείξει, ότι η μεγαλύτερη δενδροκάλυψη έχει άμεση σχέση με την καλύτερη υγεία των κατοίκων, με μειωμένη εγκληματικότητα, με μείωση απορριμμάτων, με υψηλότερη κοινωνική συνοχή, καθώς και με μια σειρά από άλλα κοινωνικά και ψυχολογικά οφέλη.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; 
Την απάντηση, μας την δίνει ένα από τα πιο παλιά συνθήματα που κυριαρχεί, για τέσσερες δεκαετίες, στα περιβαλλοντικά κινήματα:

ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ.

Ας αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες κι ας φυτέψουμε όσα δέντρα μπορούμε, ώστε το 2020 να έχουμε την ικανοποίηση της συμμετοχής σ’ αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια, γιατί:

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ