GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τελικά όλοι δικαιωμένοι, δήμος Τοπείρου-Σ.Δ.Α.Ν.Ξάνθης

    Το κλίμα της συνεδρίασης καλό, εκτός του δημοτικού συμβούλου από τον οικισμό της Εξοχής κ. Δημήτρη Παπαδόπουλου που ήρθε “φουριόζος”...

    Το κλίμα της συνεδρίασης καλό, εκτός του δημοτικού συμβούλου από τον οικισμό της Εξοχής κ. Δημήτρη Παπαδόπουλου που ήρθε “φουριόζος”, και έφυγε μειοψηφών. Το επίσης ένα παρών μαζί με το όχι Παπαδόπουλου ήταν λίγα απέναντι στα δεκαεννέα ναι, που εξουσιοδότησαν τον δήμαρχο Τοπείρου κο Θωμά Μίχογλου να υπογράψει την σύμβαση παραχώρησης χρήσης ΧΥΤΑ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) δήμου Τοπείρου προς τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) για τν επέκταση και αναβάθμισή του και την ένταξή του στο πρόγραμμα “Εφαρμογή Σχεδίου Διευθέτησης και Συμπλήρωσης Υποδομών ΧΥΤΑ νομού Ξάνθης” του ΥΠΕΚΑ.  

     Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου με δυο θέματα στην ημερήσια διάταξη, ξεκίνησε στις επτά το απόγευμα με ιστορικές αναφορές από την πρόεδρο του Συμβουλίου δικηγόρο Ελένη Πολυχρονιάδου και τον δήμαρχο κ. Θωμά Μίχογλου για το πώς έφτασαν έως και το σημερινό σημείο οι διαπραγματεύσεις - πιέσεις για να ολοκληρωθεί και αυτός ο κύκλος συμφωνιών μεταξύ δήμου και ΣΔΑΝΞ με ορατό τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής στην διαχείριση του ΧΥΤΑ από την περιφερειακή εταιρεία ΔΙΑΜΑΘ που συμμετέχουν οι περισσότεροι δήμοι της 13ης Περιφέρειας. Κίνδυνος υπαρκτός και εν πολλοίς έως και επιβαλλόμενος από υπουργείο και Περιφέρεια.

    Τελικά η στάση Μίχογλου δικαιώθηκε σε δύο σημεία. Πρώτον με την αποδοχή του ΣΔΑΝΞ (το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών να ανήκει στον δήμο Ξάνθης), των πέντε συν δύο χρόνων παραχώρησης (5+2) αντί της τριακονταετίας(30 χρόνια) και Δεύτερον το τελικό ετήσιο ποσό που θα εισρέει στα ταμεία του δήμου Τοπείρου από την χρήση του ΧΥΤΑ από τον ΣΔΑΝΞ θα ξεπερνάει τις 70.000 €υρα με επί πλέον 10 € ανά τόνο απόθεσης απορριμμάτων από τον δήμο Νέστου. Μια καλή και ρεαλιστική συμφωνία που έως τώρα δεν υπήρχε προς όφελος του δήμου Τοπείρου και των κατοίκων του και πιστώνετε στην σωστή διαχείρηση και στο δίκαιο του αιτήματος από την σημερινή ηγεσία του δήμου.

    Η έως και τώρα λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι τουλάχιστον παράτυπη τώρα χωρίς να έχουν ανανεωθεί οι προβλεπόμενες από τους νόμους άδειες.

Ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. 
Μίχογλου Θωμάς, «Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία αυτό που πετύχαμε μέχρι τώρα να παίρνουμε πάνω από 70.000€ τον χρόνο, ενώ μέχρι τώρα δεν είχαμε κανένα έσοδο από τον ΧΥΤΑ. Είναι επιτυχία αυτά που παίρνουμε γιατί από το τίποτα…..
Έχουμε υποστεί αφόρητες πιέσεις από το υπουργείο αλλά και από την Περιφερειακή Διοίκηση. Έχουμε απειλητικές επιστολές ….  Βρεθήκαμε μεταξύ συμπληγάδων ….
Προσπαθήσαμε το παλέψαμε για το καλύτερο

Δημήτρης Παπαδόπουλος δημοτικός σύμβουλος «έχουμε βρομίσει εκεί, μένουμε όλη η οικογένεια μαζί με τα εγγόνια έχουμε πνιγεί από τα σκουπίδια οι γεωτρήσεις μας βγάζουν νερό που βρωμάει»

Άγγελος Γιοβανόπουλος, «Αν στο μέλλον υπάρξει ΚΥΑ για την μεταφορά σκουπιδιών από άλλες περιοχές να μην προχωρήσουν οι όποιες διαδικασίες αν δεν υπάρξει απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου. Αυτό πρέπει να προσπαθήσετε να το εντάξετε στους όρους της σύμβασης παραχώρησης του ΧΥΤΑ. Φυσικά δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση γιατί προβλέπετε το τονάζ απόθεσης των στερεών απορριμμάτων στον χώρο και ως εκ τούτου …..»

Αναστάσιος Τσάκαλος, «αν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ΔΙΑΜΑΘ και ΣΔΑΝΞ προτείνουμε ανεπιφύλακτα ΣΔΑΝΞ….»

Το δεύτερο θέμα ήταν διεκπεραιωτικό έχων άμεση σχέση με την συμφωνία δήμου ΣΔΑΝΞ. Συμφώνησε ο μηχανικός από τον ΣΔΑΝΞ και θα ολοκληρωθεί τελικά το έργο για την "Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Δ.Δ.Εξοχής" για την βεβαίωση περαίωσης τού έργου, την επιμέτρηση και πληρωμή των εργασιών που για περισσότερους από δεκατέσσερις μήνες βάλτωσε στους μαιανδρισμούς των....πιέσεων. Ο δήμος Τοπείρου έχει τραγικά υποστελεχωμένη την Τεχνική Υπηρεσία με αδυναμία έως και τώρα να ανταποκριθεί στοιχειωδώς και στα μικρότερης κλίμακας τεχνικά έργα.