Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
recent

Μουσείο με αρχαία και όπλα μετέτρεψε το σπίτι του στην Καβάλα

    Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αστυνομικοί από την Δ/νση Αστυνομίας Καβάλας αλλά και η αρχαιολόγος που τους συνόδευε για την πραγματοποίηση της επί τόπου αυτοψίας στο σπίτι του “συλλέκτη”. Πληροφορίες θέλουν τον συλληφθέντα να εμπλουτίζει την συλλογή του πολλές δεκαετίες και μάλιστα να θέλει να δωρίσει αυτήν στο δημόσιο, αλλά απ ότι φαίνεται …..τον πρόλαβαν οι εξελίξεις.

Ο 69 χρονος συνελήφθει στον οικισμό Νέος Ξεριάς της Καβάλας, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης επιβεβαιώνοντας την πληροφόρηση των αστυνομικών ότι κατείχε μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, του νόμου περί όπλων και υπεξαίρεση. 

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων (715) αρχαία νομίσματα, αρχαίοι αμφορείς και αγγεία, μεγάλος αριθμός διαφόρων άλλων αρχαίων αντικειμένων, συσκευές ανίχνευσης μετάλλων, περίστροφα, πιστόλια, πολεμικά τυφέκια και φυσίγγια


Συνελήφθη, το πρωί της Δευτέρας, στο Νέο Ξεριά Καβάλας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, 69χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, του νόμου περί όπλων και υπεξαίρεση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένων ερευνών και δράσεων για την καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς


 και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, προέκυψε ότι ο 69χρονος έχει στην κατοχή του μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων.
 
Ακολούθως, χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε ο 69χρονος, ενώ σε έρευνα που διενεργήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία του, βρέθηκε και κατασχέθηκε πολύ μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων, των αρχαίων, ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ø  715 αρχαία νομίσματα (504 αρχαίων και ρωμαϊκών χρόνων, 120 βυζαντινών χρόνων, 73 οθωμανικών χρόνων, 18 αδιάγνωστα)
Ø  5 αρχαία αγγεία 
Ø  μεγάλος αριθμός τεμαχίων αρχαίων αμφορέων και αγγείων 
Ø  8 αρχαίες στάμνες, χύτρες, κανάτες και δοχεία
Ø  1 οθωμανικό έγγραφο
Ø  6 τεμάχια από πίθους
Ø  15 όστρακα από πίθους
Ø  3 πινάκια
Ø  1 τεμάχιο πινακίου
Ø  1 παλαιοχριστιανικό κιονόκρανο
Ø  2 πήλινα λυχνάρια 
Ø  1 αιχμή αρχαίου σιδερένιου δόρατος
Ø  7 αιχμές αρχαίων βελών
Ø  1 χάλκινη αιχμή τόξου
Ø  1 ηλιακό ρολόι
Ø  1 κυκλικός πήλινος πλίνθος
Ø  6 σφαιρίδια
Ø  1 πώμα από αρχαία πυξίδα
Ø  1 πήλινο κυκλικό σφοντύλι
Ø  1 αρχαία μικρογραφία ληκύθου
Ø  1 χάλκινο δαχτυλίδι
Ø  4 γυάλινα και χάλκινα βραχιόλια βυζαντινής εποχής
Ø  Πλήθος διαφόρων γυάλινων, πήλινων, μολύβδινων, χάλκινων και σιδερένιων αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας
Ø  3 οξειδωμένα περίστροφα
Ø  2 οξειδωμένα πιστόλια
Ø  2 οξειδωμένα μονόκαννα όπλα
Ø  1 οξειδωμένη κάννη πολεμικού τυφεκίου
Ø  1 οξειδωμένο τμήμα κάννης
Ø  1 οξειδωμένο τμήμα επικρουστήρα
Ø  10 γεμιστήρες
Ø  54 πολεμικά φυσίγγια
Ø  9 οξειδωμένοι κάλυκες πολεμικού όπλου
Ø  1 οξειδωμένη θήκη σπάθας
Ø  1 οξειδωμένη ξιφολόγχη
Ø  1 θήκη ξίφους
Ø  2 συσκευές ανίχνευσης μετάλλων
Ø  1 σκαπτικό εργαλείο
Ø  2 μεγεθυντικοί φακοί
Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα αρχαία αντικείμενα, αφού επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο, κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα αποσταλούν στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων για περαιτέρω διερεύνηση και εξέτασή τους.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του δράστη, η τυχόν εμπλοκή του σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις, καθώς επίσης και ο τρόπος απόκτησης των αρχαίων αντικειμένων.


ThrakiToday.com

ThrakiToday.com

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.