GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε επιφυλακή η Θράκη για το μεταναστευτικό – Ανασηκώθηκε ο σπασμένος φράχτης στον Έβρο

-Η θεομηνία του περσινού χειμώνα κατέστρεψε τον φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία -Στο πόδι όλοι οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής για το ε...

-Η θεομηνία του περσινού χειμώνα κατέστρεψε τον φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία
-Στο πόδι όλοι οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής για το ενδεχόμενο μαζικής εισόδου μεταναστών στην χώρα 

Σε επιφυλακή βρίσκονται Αστυνομία, Στρατός και Περιφέρεια στην περιοχή της Θράκης και πιο συγκεκριμένα στον Έβρο, για να ελέγξουν το πιθανό κύμα μεταναστών που ενδεχόμενα θα επιχειρήσει να εισέλθει στην χώρα διασχίζοντας τα σύνορα με την Τουρκία. 

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Γιώργος Παυλίδης, μιλώντας στον Ξάνθη FM100 “είμαστε σε ακραία επιφυλακή γιατί εκτιμούμε ότι η έλευση του χειμώνα και των ακραίων καιρικών φαινομένων θα σταματήσει τις μετακινήσεις προς τα νησιά και θα έχουμε μεγάλες πιέσεις στον Έβρο, και αυτό μας ανησυχεί”. 

Ο ίδιος διευκρινίζει πως η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν αποτελεί, φυσικά, προορισμό των μεταναστών μιας και αυτοί κατευθύνονται στην Βόρεια Ευρώπη και τις εκεί χώρες ωστόσο εκτιμά πως η απόφαση της Γερμανίας να μην δέχεται μετανάστες και ο φράχτης στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Σερβία αλλάζει πλήρως το τοπίο.  

Ο φράχτης έσπασε από τη θεομηνία του χειμώνα 
“Παρακολουθώ στενά το τι συμβαίνει στην περιοχή μας και το σίγουρο είναι πως τα μέτρα πρέπει να ενταθούν. Ο φράχτης είχε γείρει και από την πληροφόρηση που έχω ανασηκώθηκε σχεδόν σε όλα του τα σημεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό, η υπηρεσιακή κυβέρνηση έφερε αυτό το αποτέλεσμα και είναι σημαντικό όχι μόνο για την περιοχή αλλά και ολόκληρη την χώρα” σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Παυλίδης, για να προσθέσει πως “εκεί ο Έβρος δεχόταν τις μεγαλύτερες πιέσεις γιατί είναι χερσαίο το έδαφος στην περιοχή του φράχτη και με την ύπαρξη αυτού δεν είναι εφικτό το να περάσεις”. 

5.000 στην Καβάλα 
Την ίδια στιγμή κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, σύμφωνα με τον κ. Περιφερειάρχη, περίπου 5.000 μετανάστες αποβιβάστηκαν στο Λιμάνι της Καβάλας, από τα νησιά και από εκεί συνέχισαν την πορεία τους προς τις Βόρειες χώρες της Ευρώπης. 

“Οι ροές αυτές των μεταναστών δεν στέκονται εδώ, εάν εμείς τους συγκρατήσουμε για παράδειγμα σε κάποιο κέντρο μεταναστών, τότε πράγματι θα έχουμε πρόβλημα. 5.000 πέρασαν από την Καβάλα και σχεδόν κανέναν δεν έμεινε εκεί” υπογραμμίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως “εμείς είμαστε σε επιφυλακή. Υπάρχουν κάποιες υποδομές όμως ζήτησα να ενισχυθούν οι αστυνομικές αρχές και το ζήτησα και από τον κ. Αβραμόπουλο αλλά πρέπει να τονίσω ότι οι συνοριοφύλακες κάνουν εξαιρετική δουλειά στον Έβρου, δουλειά που είναι παράδειγμα προς μίμηση, συνδράμει βέβαια και η FRONTEX αλλά τα εύσημα ανήκουν στους δικούς μας”. 

Παράλληλα ο κ. Παυλίδης διευκρινίζει ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια της περιοχής και πως πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις σε κεντρικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα και υποκριτική την στάση που διατηρούν αρκετοί ηγέτες μεγάλων Ευρωπαϊκών κρατών. 

Ο ίδιος επισημαίνει πως “αυτό που γίνεται στα νησιά καταλήγει να είναι εμπαιγμός. Βεβαίως και θα σώσουμε ζωές και θα δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους, εμείς άλλωστε το κάνουμε και σαν Περιφέρεια στην Ειδομένη, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς μας, άλλο πράγμα η νομιμότητα και άλλο η αλληλεγγύη. Θα πρέπει να υπάρξει ένα υπαρκτό διεθνές σύστημα που θα βάλει κανόνες, θα ξεχωρίζει ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι δουλέμποροι, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τζιχαντιστές μέσα σε αυτά τα πλήθη και υπάρχουν και κίνδυνοι”.