GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ποιος είναι ο ρόλος των σύγχρονων θεραπευτών σεξουαλικών διαταραχών

Ο θεραπευτής σεξουαλικών διαταραχών μπορεί να είναι ψυχίατρος, ψυχολόγος, σύμβουλος γάμου και οικογενείας ή και κλινικός κοινωνικός λειτ...

Ο θεραπευτής σεξουαλικών διαταραχών μπορεί να είναι ψυχίατρος, ψυχολόγος, σύμβουλος γάμου και οικογενείας ή και κλινικός κοινωνικός λειτουργός που έχει λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση στη θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών πέρα από τη βασική εκπαίδευση σχετικά με τη σεξουαλικότητα, η οποία είναι προαπαιτούμενη για την εξάσκηση των παραπάνω επαγγελμάτων.

Υπάρχουν νέες σχολές στις ΗΠΑ για την εκπαίδευση στη σεξουαλική θεραπεία, ενώ κάποιοι επαγγελματίες εκπαιδεύονται μέσα από εντατική προσωπική μελέτη και παρακολούθηση των ετήσιων συνεδρίων που διεξάγονται από τους μεγάλους οργασμούς σεξολογίας. Περίπου 12 επιστημονικά περιοδικά είναι αφιερωμένα αποκλειστικά στη σεξουαλική έρευνα. Οι οργανισμοί που διοργανώνουν συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα είναι συνολικά έξι.

Η επίσκεψη λοιπόν σε έναν θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών μοιάζει περισσότερο με την επίσκεψη σε έναν γυναικολόγο για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων, παρά με την επίσκεψη στον οικογενειακό ιατρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να λάβει βοήθεια για ένα σεξουαλικό θέμα από έναν μη ειδικό, αλλά η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι σημαντικά μικρότερη.

Οι περισσότεροι σεξουαλικοί θεραπευτές έχουν μια ιδιαίτερη επίγνωση της σεξουαλικότητας πέρα από το επίπεδο της προσωπικής γνώμης και εμπειρίας. Συνήθως υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης και είναι σημαντικό ο εκάστοτε ειδικός να είναι σε θέση να προσφέρει την κατάλληλη λύση για το κάθε άτομο. Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, μάλιστα, οι σεξουαλικοί θεραπευτές επισημαίνουν ότι η θεραπευτική μέθοδος που παρέχουν ανήκει στις θεραπείες του λόγου.

Η θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών υποστηρίζει ότι τα σεξουαλικά προβλήματα μπορούν να λυθούν με την άμεση αντιμετώπισή τους και όχι μέσα από τη βελτίωση άλλων παραμέτρων της σχέσης. Οι ειδικοί θεραπευτές μάλιστα έχουν περισσότερη γνώση αναφορικά με τις φυσιολογικές λειτουργίες της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, ενώ παράλληλα συνεργάζονται συχνά με ιατρούς έτσι ώστε να εξετάζονται και να αντιμετωπίζονται όλα τα αίτια των σεξουαλικών ανησυχιών. Ταυτόχρονα αποδέχονται σε μεγάλο βαθμό τους διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, καθώς και την ύπαρξη διάφυλων ατόμων.

Πάνω από όλα οι σεξουαλικοί θεραπευτές είναι αυτοί που βλέπουν πάντα με θετικό τρόπο την ωφέλιμη επίδραση της σεξουαλικότητας σε κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά και στον κόσμο γενικότερα, χωρίς βέβαια να εθελοτυφλούν απέναντι στα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή. Πολύ απλά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά από μια σκοπιά καθαρά επιστημονική και όχι ιδεολογική.
Πηγή: webmd 
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr