GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πονοκέφαλος τα αδέσποτα στην Ξάνθη – Διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις μέσα σε 3 χρόνια!

-Μόνο το 2014 υπήρξαν 223 επίσημα καταγεγραμμένες επιθέσεις στον Νομό -Το 2012 ήταν μόλις 128 ενώ μέχρι στιγμής το 2015 υπάρχουν ήδη 115...

-Μόνο το 2014 υπήρξαν 223 επίσημα καταγεγραμμένες επιθέσεις στον Νομό
-Το 2012 ήταν μόλις 128 ενώ μέχρι στιγμής το 2015 υπάρχουν ήδη 115 καταγεγραμμένες επιθέσεις 

Χαρακτηριστικά του προβλήματος που καταγράφεται στην διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων στην Ξάνθη, τα τελευταία χρόνια, είναι τα επισήμως καταγεγραμμένα περιστατικά επιθέσεων σε όλο τον Νομό! 

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αδέσποτων ζώων που εντοπίζονται κατά μήκος του Νομού, έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή η αντίστοιχη μέριμνα από πλευράς του κράτους αποδυναμώθηκε αισθητά την περίοδο της βαθιάς κρίσης, με το πρόβλημα να διογκώνεται. 

Όπως έχει επισημανθεί στο παρελθόν, ήδη από το 2010, στους δρόμους της πόλης άρχισε να αυξάνεται αισθητά ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, κάτι που αποδόθηκε τότε στην οικονομική κρίση και στο γεγονός πως αρκετοί ιδιοκτήτες δήλωναν αδυναμία να συντηρήσουν τα κατοικίδια τους. Το πρόβλημα έγινε ακόμη πιο αισθητό, όταν πάγωσε το πρόγραμμα στειρώσεων, με αποτέλεσμα τα αδέσποτα να πολλαπλασιαστούν και φυσικά το πρόβλημα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Προβληματισμός για τις συνεχείς δηλητηριάσεις  ζώων στην Ξάνθη τις τελευταίες ημέρες 

Μόλις προσφάτως, ξεκίνησαν ξανά οι στειρώσεις, ωστόσο ο αριθμός των αδέσποτων ζώων βρισκόταν ήδη σε τρομακτικά για την περιοχή επίπεδα. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στους 4 Δήμους του Νομού, που παρά το γεγονός πως αντιμετωπίζουν ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, δεν έχουν βρει μια από κοινού λύση. 

Βροχή οι επιθέσεις! 
Στο διάστημα των τεσσάρων τελευταίων ετών καταγράφεται μια εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των επισήμως καταγεγραμμένων επιθέσεων στο Νομό. Οι 128 επιθέσεις που είχαν σημειωθεί το 2012, έγιναν μέσα στο 2013 158 για να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2014, ήτοι σε 223 επιθέσεις σκύλων σε πολίτες. 

Ανάμεσα στις επιθέσεις που έχουν καταγραφεί και ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά, τόσο με ανήλικα παιδιά, νηπιακής ηλικίας, όσο και με ηλικιωμένους αλλά και άτομα που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Πρόσφατα άλλωστε, αδέσποτος σκύλος επιτέθηκε και δάγκωσε παιδάκι μόλις 3,5 ετών στην Ξάνθη, ενώ δυστυχώς αντίστοιχες επιθέσεις καταγράφονται σχεδόν καθημερινά. 

Μέχρι στιγμής, το 2015, φαίνεται πως επιφυλάσσει ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς μέχρι και τις 13 Ιουλίου κατεγράφησαν 115 επιθέσεις σε όλο τον Νομό. 

Προβληματισμός και λύση 
Φυσικά, τα παραπάνω στοιχεία όπως γίνεται κατανοητό, προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό, με δεδομένο άλλωστε και το γεγονός πως μέχρι και σήμερα δεν διαφαίνεται ξεκάθαρα ένα οργανωμένο και συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτό άλλωστε αποτελεί και το κοινό αίτημα του συνόλου  των πολιτών της περιοχής, που ζητούν άμεσα να βρεθεί μια λύση τόσο για την ασφάλεια των ιδίων όσο φυσικά και για την ασφάλεια των ζώων. 

Φόλες και βασανιστήρια
Ανησυχία προκαλούν φυσικά και τα περιστατικά επίθεσης πολιτών σε αδέσποτα ζώα, όπως σκύλους και γάτες. Το τελευταίο διάστημα προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των Φιλόζωων του Νομού για τις δηλητηριάσεις ζώων σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπως αυτή κοντά στο Κλειστό Γήπεδο Φ. Αμοιρίδης καθώς και στην περιοχή κοντά στην ΣΕΚΕ. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις βάναυσων επιθέσεων με θύματα απροστάτευτα ζώα, καθώς και τα περιστατικά πολιτών που δεν διστάζουν να τραβήξουν ακόμη και την σκανδάλη στην θέα ενός αδέσποτου ή ακόμη και δεσποζόμενου ζώου. 

Κάτι τέτοιο άλλωστε συνέβη και το Σάββατο, στην Φελώνη της Ξάνθης, όταν ηλικιωμένος πυροβόλησε θανάσιμα τον σκύλο των γειτόνων του, όταν αυτός μπήκε μέσα στην αυλή του.

Καταγεγραμμένες επιθέσεις 
2012 --> 128
2013 --> 158
2014 --> 223
2015 --> 115 (μέχρι στιγμής)