GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στην Ολυμπιάδα Φυσικής 2 μαθητές Λυκείου της Ξάνθης - Παγκόσμια διάκριση για την Ζ. Τσαγκαλίδου

-Η νεαρή μαθήτρια βραβεύτηκε με Εύφημη Μνεία στην 46η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής  Στην 46η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής, που έγινε στην Ινδί...

-Η νεαρή μαθήτρια βραβεύτηκε με Εύφημη Μνεία στην 46η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 

Στην 46η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής, που έγινε στην Ινδία, συμμετείχαν δύο μαθητές Λυκείου της Ξάνθης, οι Φώτης Σιάμμενος και Ζωή Τσαγκαλίδου με την δεύτερη μάλιστα να αποσπά Εύφημη Μνεία. 

Η Ολυμπιάδα διοργανώθηκε από τις 5 έως και τις 12 Ιουλίου στην πόλη Mumbai και συμμετείχαν 382 μαθητών από 84 χώρες από όλο τον κόσμο.

Η Ζ. Τσαγκαλίδου καθώς και οι υπόλοιποι μαθητές που επέτυχαν ανάλογες διακρίσεις σε όλες τις τελευταίες Ολυμπιάδες ξεπερνούν τα όρια τόσο των γνωσιακών δυνατοτήτων τους (λόγω των ελλειμμάτων και της αποσπασματικότητας των αναλυτικών προγραμμάτων της χώρας μας) όσο και –κυρίως– των πειραματικών δεξιοτήτων τους (λόγω της παντελούς απουσίας πραγματικής πειραματικής πρακτικής στο ελληνικό λύκειο).

Οι Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής είναι ιδιαίτερα απαιτητικές τόσο στην ευρύτητα και δυσκολία των εξεταζόμενων θεωρητικών θεμάτων, όσο και στην εκτέλεση πραγματικών πειραματικών ασκήσεων σε σύνθετες διατάξεις και πολύπλοκες πειραματικές μετρήσεις, αλλά και στον περιορισμένο αριθμό των βραβευομένων με μετάλλια σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλου ανταγωνισμού των καλύτερων μαθητών στη Φυσική από όλο τον κόσμο.

Οι συμμετοχές Ελλήνων μαθητών στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, όπως και οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Φυσικής, με τους οποίους επιλέγονται οι συμμετέχοντες Έλληνες μαθητές στις Ολυμπιάδες κάθε χρόνο, οργανώνονται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών με την αποκλειστική επιστημονική / εκπαιδευτική ευθύνη του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και –φέτος– με την χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση που κάλυψε όλα τα έξοδα της Ελληνικής Συμμετοχής στην Ινδία.

H 46η Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής 2015 – Απολογισμός
Οι πέντε Έλληνες Μαθητές που συγκρότησαν –με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους– την Ελληνική Ομάδα στη φετινή Ολυμπιάδα είναι:
1. Σιάμμενος Φώτιος, του Δημητρίου και της Λεμονιάς, 3ο ΓΕΛ Ξάνθης
2. Λυμπερόπουλος-Μπούνταλης Φίλιππος, του Θωμά και της Ευτυχίας, Κολλέγιο Αθηνών
3. Τσαγκαλίδου Ζωή, του Θεοδώρου και της Μαρίας, Λύκειο ΑΞΙΟΝ Ξάνθης
4. Παπαδόπουλος Μενέλαος, του Ανδρέα και της Αναστασίας, 4ο ΓΕΛ Λαμίας
5. Αντωνάτος Σπυρίδων, του Αλέξανδρου και της Ιωάννας, Κολλέγιο Αθηνών (ως επιλαχών, αφού ο Τζωρτζακάκης Ανδρέας-Παναγιώτης, του Φραγκίσκου και της Νεκταρίας, ΓΕΛ Μοιρών, έπρεπε να αντικατασταθεί την τελευταία εβδομάδα λόγω αυτοκινητιστικού ατυχήματος)

Τους Έλληνες Μαθητές συνόδευσαν οι:
1. Γεώργιος Θεοφ. Καλκάνης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής και των Ελληνικών Αποστολών στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής,

2. Παναγιώτης Αθαν. Τσάκωνας, Δρ. Φυσικών Επιστημών / Εκπαιδευτικός, Συντονιστής των Διαγωνισμών και Υπεύθυνος της Προετοιμασίας των μαθητών για τη συμμετοχή τους στις Ολυμπιάδες,

3. Ουρανία Χρ. Γκικοπούλου, Δρ. Φυσικών Επιστημών και Γνωσιακής Επιστήμης / Εκπαιδευτικός, Συντονίστρια των Διαγωνισμών και της Προετοιμασίας των μαθητών για τη συμμετοχή τους στις Ολυμπιάδες.

Οι Έλληνες μαθητές προετοιμάστηκαν επί μία εβδομάδα –πριν τη μετάβασή τους στην Ινδία– τόσο σε θεωρητικά θέματα (επιπέδου Ολυμπιάδων Φυσικής) όσο και σε πειραματικά θέματα (παρόμοια με αυτά παλαιοτέρων θεμάτων και πειραμάτων Ολυμπιάδων Φυσικής) στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Αμπελοκήπων. Η προετοιμασία των μαθητών (όπως και οι άλλες διαδικασίες για την επιλογή τους) έγινε αποκλειστικά –εθελοντικά και χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή– από μέλη και συνεργάτες του Εργαστηρίου, καθώς και συναδέλφους φυσικούς των οποίων τα ονόματα έχουν αναρτηθεί στον –ίδιο- διαδικτυακό τόπο του Εργαστηρίου.

Οι Έλληνες μαθητές διαγωνίστηκαν τόσο σε θεωρητικά όσο και πειραματικά θέματα, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, όπως αυτό μιας Διεθνούς Ολυμπιάδας Φυσικής με 382 περίπου μαθητές από 84 χώρες.

Η Ζωή Τσαγκαλίδου επέτυχε σε αυτή την Ολυμπιάδα διάκριση με Εύφημη Μνεία. Η επιτυχία της Ελληνίδας μαθήτριας στη φετινή Ολυμπιάδα όσο και οι επιτυχίες των Ελλήνων μαθητών στις τελευταίες Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, επιτυγχάνοντας υψηλές –συγκριτικά– επιδόσεις τόσο στα θεωρητικά θέματα όσο και –συγκριτικά– χαμηλότερες στις πειραματικές ασκήσεις και ξεπερνώντας την ελλειμματική και αποσπασματική διδακτέα / εξεταστέα ύλη του ελληνικού αναλυτικού προγράμματος και την έλλειψη (έως σήμερα) οποιασδήποτε –πραγματικής και συστηματικής– εργαστηριακής πειραματικής πρακτικής στα ελληνικά λύκεια είναι στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βαθμολογίες όλων των Ελλήνων μαθητών είναι συστηματικά χαμηλότερες στα πειραματικά θέματα από τις βαθμολογίες που επιτυγχάνουν τα τελευταία χρόνια στα θεωρητικά θέματα. Η συμπλήρωση θεωρητικών θεμάτων που δεν έχουν διδαχθεί είναι δυνατόν να γίνει μέσα σε μερικές –έστω και λίγες– ημέρες εντατικής προετοιμασίας (αφού έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες), όπως αυτή που διενεργείται στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών για λίγες μέρες πριν την αναχώρησή τους για τις Ολυμπιάδες. Αντίθετα, δεν είναι δυνατόν να αφομοιωθούν γνώσεις πειραματισμού και να εφαρμοστούν από τους μαθητές πειραματικές πρακτικές (σε λίγες μέρες, όσο είναι η προετοιμασία τους στο Εργαστήριο) όταν δεν τις έχουν γνωρίσει και ασκήσει στα λυκειακά χρόνια τους.