GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Περίπου 60 Σύροι πρόσφυγες στο Κέντρο Κράτησης Ορεστιάδας - Αφέθηκε ελεύθερος ο Αμίρ

Ελεύθεροι αφέθηκαν την Πέμπτη ο Σύρος Αμίρ, η έγκυος γυναίκα του, τα δύο ανήλικα παιδιά τους και ο θείος του, που κρατούνταν μέχρι να ολοκ...

Ελεύθεροι αφέθηκαν την Πέμπτη ο Σύρος Αμίρ, η έγκυος γυναίκα του, τα δύο ανήλικα παιδιά τους και ο θείος του, που κρατούνταν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης στο Κέντρο Κράτησης Ορεστιάδας μαζί με άλλους περίπου 60 πρόσφυγες από τη Συρία.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, η αστυνομία τούς είχε μεταφέρει τη Δευτέρα από τη Σαμοθράκη.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της η Εφημερίδα, αναφέρει πως "ο Αμίρ μάς τηλεφώνησε χτες ανακουφισμένος που δεν θα αναγκάζονταν να περάσουν τα παιδιά του άλλο ένα βράδυ χωρίς γάλα, χωρίς κατάλληλο φαγητό, μέσα στις άθλιες συνθήκες του κέντρου κράτησης, όπως τις δείχνουν οι φωτογραφίες που δημοσιεύει  η «Εφ.Συν.».

«Χαίρομαι πολύ που θα μείνουμε το βράδυ σε ξενοδοχείο, όμως δεν θα φύγουμε από την περιοχή πριν αφεθούν ελεύθεροι οι υπόλοιποι της ομάδας. Είμαστε όλοι μαζί», μας είπε ο Αμίρ. Ανάμεσα σ' αυτούς που παραμένουν στο κέντρο βρίσκονται και άλλες έγκυοι και παιδιά". 

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης του υπουργείου Τζανέτος Φιλιππάκος απουσιάζει στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο) αποδίδουν στην τεράστια πίεση από τον πολύ αυξημένο αριθμό προσφύγων την προσωρινή στέγαση Σύρων σε κέντρα κράτησης.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, υπάρχει τεράστιος φόρτος εργασίας», λένε. Οι διαδικασίες ταυτοποίησης προβλέπεται να γίνονται όχι σε κέντρα κράτησης, καθώς απαγορεύεται η κράτηση προσφύγων, αλλά σε κέντρα πρώτης υποδοχής, τα οποία όμως δεν φρόντισε να φτιάξει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τον Φεβρουάριο, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι αν. υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν εξαγγείλει τη μετατροπή των κέντρων σε κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας, ωστόσο η μετατροπή σκοντάφτει στις συμβάσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. για την κατασκευή και τη λειτουργία των κέντρων και επισύρει πρόστιμα.

Οι δύο υπουργοί είχαν επίσης δεσμευτεί πως θα φροντίσουν να βελτιωθούν οι απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες υγιεινής, σίτισης και περίθαλψης, ώστε να ανταποκρίνονται τουλάχιστον στις ελάχιστες απαιτήσεις σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για το αντίθετο.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ