GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά στην Ξάνθη με πορεία, συνθήματα, πανό και κόκκινα γαρίφαλα (+VIDEO)

-Τρία μέτωπα συγκέντρωσής των διαδηλωτών και δύο πορείες μέσα στους δρόμους της πόλης -Σχετική ικανοποίηση από τη συμμετοχή των πολιτών ...

-Τρία μέτωπα συγκέντρωσής των διαδηλωτών και δύο πορείες μέσα στους δρόμους της πόλης
-Σχετική ικανοποίηση από τη συμμετοχή των πολιτών στη συγκέντρωση και τις κινητοποιήσεις 

Την Εργατική Πρωτομαγιά τίμησαν εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, άνεργοι και συνταξιούχοι το πρωί της Παρασκευής στην πόλη της Ξάνθης. 

Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί άρχισαν δειλά, δειλά να συγκεντρώνονται πολίτες που έσπευσαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την 1η του Μάη έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώνονταν την ίδια στιγμή στην Κεντρική Πλατεία, πραγματοποιώντας δική τους κινητοποίηση και πορεία. 

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποίησαν και μέλη αριστερών οργανώσεων στην Πλατεία Ελευθερίας, οι οποίοι στη συνέχεια ενώθηκαν με τους διαδηλωτές από το Εργατικό Κέντρο. 

Η συμμετοχή των πολιτών ήταν σχετικά ικανοποιητική και αναμενόμενη, καθώς κυμάνθηκε στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα και έχοντας στα χέρια τους κόκκινα τριαντάφυλλα οι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εργατικό Κέντρο ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία και ολοκληρώθηκε ειρηνικά λίγα ώρα αργότερα. 


“Σήμερα είναι ημέρα τιμής και μνήμης όλων των εργαζομένων παγκόσμια, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τα δικαιώματά μας. Στον Νομό μας έχουν δοθεί μεγάλοι αγώνες από καπνεργάτες, οικοδόμους, απ' όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς αυτά τα δικαιώματα, για τα οποία κάποιοι έχυσαν και το αίματα τους, έχουν το ένα πίσω από το άλλο εξαφανιστεί” ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, τονίζοντας πως “οι  κυβερνήσεις χτυπούσαν ανελέητα τους εργαζόμενους και τους απλούς πολίτες. Εμείς για όλα αυτά θα είμαστε κάθε πρώτη του Μάη εδώ για να απεργούμε”. 

Από τη μεριά του ο Γ.Γ. του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Γιώργος Βασιλειάδης, τόνισε πως “μαζευτήκαμε όλοι εδώ σήμερα για να τιμήσουμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Μετά από δεκαετίες από τη θυσία των εργατών στο Σικάγο, μετά από δεκαετίες από τη θυσία των καπνεργατών στην ιστορική πορεία της Θεσσαλονίκης, τα αιτήματά τους είναι πιο σύγχρονα από ποτέ”, για να προσθέσει πως “όλη αυτή η επίθεση που δεχθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια από τα μνημόνια είχαν ως στόχο να πλήξουν την εργατική τάξη. Εμείς είμαστε εδώ, ανυποχώρητοι και θα πάρουμε πίσω το δίκιο που μας πήρανε”. 

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, ο οποίος στηλίτευσε την πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια και τις συνέπειες που αυτή είχε για τον Νομό της Ξάνθης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η εργασία πλέον έχει γίνει προνόμιο. 

“Γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά, όμως αυτή η γιορτή μας είναι κάπως πικρή γιατί βιώνουμε τον εργασιακό μεσαίων, τη μεγάλη ανεργία και στην περιοχή μας. Είναι δυνατόν η εργασία να έχει γίνει προνόμιο και να μην έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι σε αυτή;” επισήμανε ο ίδιος, για να προσθέσει πως “έχουν καταργηθεί τα δικαιώματα των εργαζόμενων και πιστεύω ότι αυτή η Κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει ξανά το αυτονόητο για τους εργαζόμενους. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις, η τάξη των εργαζομένων δίνει τον αγώνα της και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι να αγωνιστούμε και να δώσουμε το μήνυμά μας, διαφορετικά δεν μπορείς να πετύχεις αυτά που διεκδικείς”. 

Στις επιπτώσεις των Μνημονιακών πολιτικών στον κλάδο τους στάθηκε από την πλευρά του ο κ. Κεχαγιά Τζεμήλ, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Οικοδόμων του Νομού, τονίζοντας πως “σήμερα είναι μέρα απεργίας και όχι αργίας. Ημέρα τιμής και μήνης για τον αγώνα και τις θυσίες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια. Τιμούμε αυτούς που έδωσαν αγώνα για το μεροκάματο, την ασφάλεια, το ωράριο. Τα τελευταία 5 χρόνια είμαστε και πάλι στους δρόμους και πιστεύω σήμερα η παρουσία μας να φανεί αντάξια απέναντι σε όλα αυτά που έχουν καταργηθεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και πιστεύω ότι θα αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις τα επόμενα χρόνια”.