GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καλπάζει η λαθροθηρία στη Θράκη - Βροχή οι μηνύσεις από την Κυνηγετική Ομοσπονδία φέτος

-Μόνο κατά τη φετινή κυνηγετική περίοδο η ΚΟΜΑΘ υπέβαλε 272 μηνύσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας Μορφή επιδημίας έχει λάβει τα τελευ...

-Μόνο κατά τη φετινή κυνηγετική περίοδο η ΚΟΜΑΘ υπέβαλε 272 μηνύσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας

Μορφή επιδημίας έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η λαθροθηρία στη Θράκη, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, με τον αριθμό των κυνηγών που παραβιάζουν τη νομοθεσία και εντοπίζονται από τους Θηροφύλακες να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. 

Σε έναν συνοπτικό της απολογισμό η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης παρουσιάζει μια σειρά από παραβάσεις που απασχόλησαν τη φετινή κυνηγετική περίοδο τους Θηροφύλακες, που έχουν συνεχή και αισθητή παρουσία στην ύπαιθρο, παρέχοντας προστασία στην άγρια πανίδα και το φυσικό περιβάλλον, προλαμβάνοντας ή καταστέλλοντας περιστατικά περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Υποβλήθηκαν 272 μηνύσεις
Μόνο φέτος, το προσωπικό της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, της ΣΤ' ΚΟΜΑΘ, ήτοι 60 Θηροφύλακες, από 1/3/2014 έως και 28/2/2015 υπέβαλαν 272 μηνύσεις για παραβάσεις της Δασικής Νομοθεσίας, στις οποίες κατηγορούνται συνολικά 358 άτομα. 

Συνολικά για την παραπάνω περίοδο οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι θηροφύλακες ήταν 20.729, με περιπολίες που άγγιξαν το 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Τα βασικά παραπτώματα, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στις μηνύσεις των θηροφυλάκων είναι:
Χρήση ηχοπαραγωγών συσκευών (μηχανάκια) – 67 μηνύσεις
Θήρα χωρίς άδεια – 55 μηνύσεις
Θήρα σε καταφύγιο, προστατευόμενη περιοχή, κλπ. – 53 μηνύσεις
Θήρα νύχτα – εκτός ωραρίου – 33 μηνύσεις
Παράνομη μεταφορά όπλου χωρίς άδεια θήρας – 32 μηνύσεις

Το έργο των Ομοσπονδιακών Θηροφυλακων συνεπικούρησαν 30 Θηροφύλακες των κατά τόπους Κυνηγετικών Συλλόγων ενώ για τις περιπολίες τους χρησιμοποίησαν τα ιδιόκτητα οχήματα των Κυνηγετικών Οργανώσεων αγορασμένα αποκλειστικά από τα χρήματα των κυνηγών. 

Έλεγχος – ενημέρωση
Στην καθημερινή τους έξοδο οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους της υπαίθρου (κυνηγούς, αγρότες) ελέγχοντάς τους με ευγένεια και ενημερώνοντάς τους για τη σωστή και ασφαλή συμπεριφορά στον αγροτικό και ορεινό χώρο. Διανύοντας εκατομμύρια χιλιόμετρα περιπολίας εξασφαλίζουν την πρόληψη πολλών περιβαλλοντικών προβλημάτων, αναφέρει στον απολογισμό των δράσεων της η ΚΟΜΑΘ

Προληπτική… καταστολή
“Η λαθροθηρία που καταγράφεται από τους Θηροφύλακές μας δεν έχει καμία σχέση με αυτό που καταλαβαίνει ο απλός κόσμος ακούγοντας τη λέξη αυτή. Οι περισσότερες μηνύσεις μας (καταστολή) αφορούν παραβάσεις του νόμου περί θήρας και του νόμου περί όπλων που δεν σχετίζονται με θανάτωση είδους της άγριας πανίδας. Η εύρεση του παράνομου γίνεται προτού προλάβει αυτός να προβεί σε τέτοια κίνηση. Η λαθροθηρία, δηλαδή, δεν συνδέεται στις περισσότερες περιπτώσεις με θανάτωση προστατευόμενου ζώου

Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, παρά τις αντιξοότητες και τις τρικλοποδιές που θέλουν να τις βάλουν κατά καιρούς κάποιοι” επισημαίνεται στον ίδιο απλογισμό.