GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αυγομαχίες στην Κομοτηνή! Αναβίωσε το έθιμο από τον Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου

Συνεπείς στο ραντεβού τους και φέτος, οι κάτοικοι του Θρυλορίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» αναβίωσ...

Συνεπείς στο ραντεβού τους και φέτος, οι κάτοικοι του Θρυλορίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» αναβίωσαν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα το έθιμο των αυγομαχιών. 

Μικροί και μεγάλοι αυγομάχοι, αλλά και οι ένθερμοι υποστηρικτές τους, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο κέντρο του χωριού και συγκεκριμένα στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, παρέταξαν τα αυγά τους και διαγωνίστηκαν τσουγκρίζοντάς τα. 

Οι διαγωνιζόμενοι, χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες –την ομάδα των μικρών που αποτελούνταν από αυγομάχους ηλικίας 7-15 ετών και την ομάδα των μεγάλων από 16 και άνω–, συμμετείχαν στο έθιμο με δεκαπέντε αυγά ο καθένας και βεβαίως κέρδισαν οι καλύτεροι. Ο φετινός διαγωνισμός διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες των περιφερειακών αυγομαχιών, μετά από αίτημα των περισσότερων αυγομάχων. 

Έτσι οι διαγωνιζόμενοι είχαν στην κατοχή τους φέτος δεκαπέντε αυγά κότας, βρασμένα και άβαφα, τα οποία ελέγχθηκαν από επιτροπή. 

Στο ιστορικό του εθίμου αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, τονίζοντας πως το έθιμο αυτό ήρθε από τον Πόντο, αν και όχι με τη μορφή που σήμερα το διοργανώνει ο σύλλογος. Η αναβίωσή του, όπως επισήμανε, μετράει από την ίδρυση του Συλλόγου. 

Η συμμετοχή σε αυτό αποτελεί για κάποιους οικογενειακή παράδοση, ενώ πλέον δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση, όπως ήταν παλαιότερα.
pontos-news.gr