GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πρωτοφανής καταστροφή για τους αγρότες της Ξάνθης - “Βουλιάζουν” και δεν μπορούν να σπείρουν

-Αποτέλεσμα της θεομηνίας που έπληξε φέτος τον Νομό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα  Πρωτοφανής είναι η καταστροφή που καλούνται να αντ...

-Αποτέλεσμα της θεομηνίας που έπληξε φέτος τον Νομό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα 

Πρωτοφανής είναι η καταστροφή που καλούνται να αντιμετωπίσουν φέτος οι αγρότες της Ξάνθης, ως αποτέλεσμα της θεομηνίας που έπληξε την περιοχή τους τελευταίους μήνες, με τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις. 

Χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα γης κυριολεκτικά βούλιαξαν, καθώς καλύφθηκαν από τεράστιες ποσότητες νερού, πρωτίστως στους Δήμους Αβδήρων και Τοπείρου, με τους αγρότες να χάνουν τον ύπνο τους, φοβούμενοι πως θα βρεθούν φέτος ακόμη και με μηδενικό εισόδημα! Όπως αναφέρουν ηλικιωμένοι που ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης, πρόκειται για πρωτοφανείς καταστροφές, ενώ ακόμη και σήμερα δεκάδες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες και οι αγρότες δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σπορά εγκαίρως. 

“Αυτό το πράγματα το αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά. Δεν μπορούμε να σπείρουμε. Όσα ήταν σπαρμένα έχουν πάθε ζημιές ενώ τα υπόλοιπα χωράφια είναι πλημμυρισμένα. Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε μηδενικό εισόδημα φέτος και αυτό φυσικά δεν επηρεάζει μόνο εμάς αλλά έχει και αντίκτυπο στην κοινωνία ευρύτερα. Δεν ξέρω πως μπορεί να αντιμετωπιστεί” αναφέρει ο κ. Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου, εξηγώντας πως “στην καλύτερη περίπτωση θα περάσει το Πάσχα και μετά θα μπούμε για σπορά. Μιλάμε δηλαδή για καθυστέρηση πάνω από 1 μήνα.  Η κατάσταση στα χωράφια θα είναι άσχημη, με τόσο νερό που έπεσε, άρα σίγουρα θα έχουμε και κακής ποιότητας παραγωγή αλλά και μεγάλο κόστος”. 

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, ήδη ο ΕΛΓΑ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες, ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται πως είναι μεγαλύτερο για αυτούς που θα έπρεπε να σπείρουν τα χωράφια τους αλλά δεν μπορούν. “Προφανώς το καλαμπόκι, ο ηλίανθος αλλά και το βαμβάκι, τα κηπευτικά και η σόγια, θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Ακόμη και αυτή που προσπαθούν να μπουν με τα πόδια μέσα στα χωράφια τους μου λένε ότι βουλιάζουν” σημειώνει ο κ. Δαλάτσης, σχολιάζοντας πως “και όλα αυτά ενώ ξέρουμε πως τη χρονιά που μας πέρασε δεν υπήρχε ούτε μια καλλιέργεια που να πήγε καλά, και όλα αυτά οφείλονται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν”.