GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πάσχα στην Ξάνθη με ηλιοφάνεια – Σούβλισαν αρνιά πλάι στο κύμα! Τρικούβερτα γλέντια στην πόλη

-Εικόνες και στιγμές από την Κυριακή του Πάσχα σε όλο τον Νομό της Ξάνθης  -Επικρατούσαν από νωρίς το πρωί ιδιαίτερα καλές καιρικές συνθ...

-Εικόνες και στιγμές από την Κυριακή του Πάσχα σε όλο τον Νομό της Ξάνθης 
-Επικρατούσαν από νωρίς το πρωί ιδιαίτερα καλές καιρικές συνθήκες σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες 

Με ηλιοφάνεια και ιδιαίτερα καλή θερμοκρασία γιόρτασαν οι κάτοικοι της Ξάνθης την Κυριακή του Πάσχα. 

Ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του για τα καλά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, μιας και όπως είναι γνωστό φέτος η άνοιξη στην περιοχή θυμίζει περισσότερο χειμώνα με τσουχτερό κρύο, βροχή αλλά και χιόνι. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε αυτοί που επέλεξαν να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού πλάι στο κύμα, σουβλίζοντας αρνιά στην παραλιακή ζώνη του Νομού, ψήνοντας εδέσματα πάσης φύσεως στα Λιμάνια και στις ακτές. 

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το Λιμάνι των Αβδήρων, όπου την Κυριακή το πρωί αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να απολαύσουν την ηλιόλουστη μέρα επιλέγοντας είτε να ψαρέψουν είτε να ψήσουν δίπλα στην γαλήνια θάλασσα. Παρόμοια εικόνα και στην Παραλία του Άη Γιάννη όπου και εκεί έκαναν την εμφάνισή τους οι ψησταριές ενώ αρκετός ήταν ο κόσμος που διατηρεί παραλιακές κατοικίες στην περιοχή και επέλεξε να περάσει εκεί το Πάσχα του. 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στήθηκαν τρικούβερτα γλέντια στον κάμπο αλλά και στα ορεινά της Ξάνθης, με τις σούβλες να κάνουν την εμφάνισή τους από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες της Κυριακής και τους πιστούς να ανταλλάσσουν ευχές και να τσουγκρίζουν αυγά όπως προστάζει το έθιμο. 


Ανάσταση στην Κ. Πλατεία!
Αρκετοί ήταν οι πιστοί από την πόλη της Ξάνθης που επέλεξαν να κάνουν Ανάσταση το βράδυ του Μ. Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία της πόλης περιμένοντας το άγιο φως, ενώ όπως συνηθίζεται στη συνέχεια επιστρέφοντας σπίτι σταύρωσαν τις εισόδους των κατοικιών τους. 

Στο Αυξέντιο, του Δήμου Αβδήρων Ξάνθης, ξεχώρισε η αφίσα με τη μορφή του Χριστού που ήταν τοποθετημένη πάνω σε μια κολώνα φωτισμού αναγράφοντας Χριστός Ανέστη. 

Γιατί τσουγκρίζουμε αυγά
Τα αυγά συμβολίζουν τον κλειστό τάφο του Χριστού, που όμως μέσα τους κρύβουν «Ζωή», ενώ το καθιερωμένο τσούγκρισμα συμβολίζει την Ανάσταση.

Τα βαμμένα αυγά συναντώνται ιστορικά από την αρχαιότητα και σε διάφορες περιοχές, όπως η Ρώμη, η Ελλάδα, η Κίνα και η Αίγυπτος.

Η πιο διαδεδομένη εξήγηση για την επιλογή του κόκκινου χρώματος, είναι πως συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Χριστού.

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν και άλλες ερμηνείες, που θέλουν μια γυναίκα, πιθανώς την Παναγία, ή την Μαρία Μαγδαληνή να ξεκίνησαν την παράδοση.