GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σχέδια επί χάρτου για την Παλιά Πόλη – Κατεδαφίζεται η Πυροσβεστική, μετακομίζει η ΔΕΗ!

-Παρουσιάστηκε το τελικό σενάριο της μελέτης για τα μεταβατική ζώνη στην Ξάνθη -Ανανέωσε 46 άδειες μικροπωλητών ο Δήμος από τις 54 αιτήσ...

-Παρουσιάστηκε το τελικό σενάριο της μελέτης για τα μεταβατική ζώνη στην Ξάνθη
-Ανανέωσε 46 άδειες μικροπωλητών ο Δήμος από τις 54 αιτήσεις που υποβλήθηκαν 

Το τελικό σενάριο της μελέτης για τη μεταβατική ζώνη, την περιοχή δηλαδή ανάμεσα στον οικισμό της Παλιάς Πόλης και το υπόλοιπο τμήμα της Ξάνθης, παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι μελετητές που έχουν αναλάβει το έργο, στα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. 

Όπως είναι γνωστό, το έργο ξεκίνησε το 2013 και μέσα στο 2014 παρουσιάστηκε το πρώτο στάδιο της μελέτης το οποίο προέβλεπε αρχικά τέσσερα πιθανά σενάρια για την εν λόγω περιοχή. Μετά από διαβουλεύσεις αλλά και τα όσα είχαν ειπωθεί μέσα στην αίθουσα της Επιτροπής, κατά την παρουσίαση της Α' Φάσης της μελέτης, οι μελετητές κ. Χ. Τριγκώνης και Π. Σκαρλάτος, προχώρησαν στην σύνταξη του τελικού σεναρίου το οποίο και παρουσίασαν εκ νέου στα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. 

Τι προβλέπει το τελικό σενάριο 
Το έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Β' Φάση υλοποίησής του, και σύμφωνα με το τελικό σενάριο η σχετική μελέτη προβλέπει μεταξύ άλλων για τη μεταβατική ζώνη την κατεδάφιση του κτιρίου που σήμερα στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης και τη μετεγκατάστασή της σε άλλο κτίριο, καθώς των εγκαταστάσεων των Τεχνικών Υπηρεσιών. Στόχος, όπως ανέφεραν οι μελετητές, είναι η δημιουργία θέσεων στάθμευσης στην περιοχή και για τουριστικά λεωφορεία ενώ παράλληλα προβλέπονται παρεμβάσεις και στον χώρο του παζαριού, με τη διάνοιξη του δρόμου πίσω από την Πυροσβεστική, έργο που άλλωστε βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. 

Ταυτόχρονα, στο ίδιο σενάριο γίνεται αναφορά σε μετεγκατάσταση της ΔΕΗ και διαμόρφωση του κτιρίου που σήμερα στεγάζει τις υπηρεσίες της, ώστε να μετατραπεί σε σχολείο. Τα πρώην γραφεία της ΤΕΔΚ προτάθηκε να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ενός κέντρου πληροφόρησης των πολιτών ενώ παράλληλα προτάθηκε η αξιοποίηση του κτιρίου που στεγαζόταν η Εμπορική Τράπεζα μέσω της αναβάθμισης του ώστε να μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες του Δήμου.  

Μεταξύ άλλων οι μελετητές πρότειναν και τον εξωραϊσμό των όψεων κτιρίων που βρίσκονται κατά μήκος της οδού Βενιζέλου και στις παρυφές της Παλιάς Πόλης, ενώ μετά από σχετικό ερώτημα του Δημάρχου διευκρίνισαν πως πρόκειται απλώς για μια πρόταση κατά την οποία δεν θα αναλάβει ο Δήμος τον εξωραϊσμό αλλά θα προτρέπει τους πολίτες να το κάνουν με τη συνδρομή, πιθανόν, και σχετικών προγραμμάτων. 

Κατά την παρουσίαση του τελικού σεναρίου δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μιας και όπως διευκρινίστηκε επρόκειτο για απλά μια ενημέρωση, ενώ η εξέλιξη της μελέτης θα απασχολήσει και στο προσεχές μέλλον τον Δήμο. 

Ανανέωσαν 46 άδειες 
Κατά την ίδια συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής προχώρησαν στην ανανέωση συνολικά 46 αδειών μικροπωλητών που κατοικούν στον Δήμο. Συνολικά είχαν κατατεθεί 54 αιτήσεις μικροπωλητών ωστόσο από τον έλεγχο των δικαιολογητικών διαπιστώθηκε πως μόνο οι 46 πληρούσαν τις κατά τον Νόμο προϋποθέσεις. 

Πέντε εκ των μικροπωλητών, που δεν είχαν υποβάλλει φορολογική ενημερότητα όπως απαιτείται, υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες ζητούσαν να τους ανανεωθούν οι άδειες και δεσμεύονταν πως θα τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία, κάτι ωστόσο που δεν έγινε δεκτό τόσο από την Υπηρεσία όσο και από τα μέλη της Επιτροπής, που εφάρμοσαν όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία. Υπενθυμίζεται πως οι μικροπωλητές βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την ισχύουσα νομοθεσία γύρω από την ανανέωση των αδειών, και το ότι απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας. Ανάμεσα στις αιτήσεις που δεν έγιναν δεκτές και αυτές των μικροπωλητών που αν και είχαν φορολογική ενημερότητα δεν ήταν οικονομικά τακτοποιημένοι στις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο. 

Για όσες άδειες δεν ανανεώθηκαν ο Δήμος δεν θα προχωρήσει στην κατάργησή τους, αλλά θα αναμένει είτε μια ενδεχόμενη παράταση της προθεσμίας για την ανανέωση των αδειών, η οποία έληξε τη Δευτέρα, ή μια πιθανή αλλαγή στη νομοθεσία με δεδομένη άλλωστε και την πανελλαδική κινητοποίηση των μικροπωλητών προς το αρμόδιο Υπουργείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια