GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πέθανε αλλά συνέχιζε να εισπράττει προνοιακό επίδομα στην Ξάνθη - “Ξέχασαν” να το δηλώσουν

-Η αδελφή της θανούσας, Δικαστικός Συμπαραστάτης, καλείται να επιστρέψει πίσω τα λεφτά -Μετά από έλεγχο στο Μητρώο ήρθε στο φως ακόμη έν...

-Η αδελφή της θανούσας, Δικαστικός Συμπαραστάτης, καλείται να επιστρέψει πίσω τα λεφτά
-Μετά από έλεγχο στο Μητρώο ήρθε στο φως ακόμη ένα προνοιακό επίδομα που εισέπραττε... νεκρή

“Λαβράκι” έβγαλε ο έλεγχος στο Μητρώο των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στην Ξάνθη, καθώς εντοπίστηκε ακόμη μια περίπτωση κατά την οποία επίδομα βαριάς νοητικής καθυστέρησης καταβαλλόταν σε... νεκρή! 

Πρόκειται για την Π.Ι. η οποία πέθανε το 2013 ωστόσο η αδελφή της, που είχε οριστεί από το Δικαστήριο ως Δικαστική Συμπαραστάτης και είχε την ευθύνη να ενημερώσει τον Δήμο σε περίπτωση θανάτου της Π.Ι., ...ξέχασε να ζητήσει τη διακοπή της καταβολής των χρημάτων, με αποτέλεσμα αυτά να καταβάλλονται κανονικά κάθε δύο μήνες στον τραπεζικό λογαριασμό της δικαιούχου. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ThrakiToday.com, η αδελφή της θανούσας καλείται πλέον να επιστρέψει το ποσό των 3.230 ευρώ στον Δήμο, καθώς αυτό έχει βεβαιωθεί σε βάρος της ως αχρεωστήτως καταβληθέν επίδομα. 

Το χρονικό της υπόθεσης 
Από το 2012, η δικαιούχος του επιδόματος (Π.Ι.) που πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις Ενίσχυσης Ατόμων Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης εισέπραττε 527,00 ευρώ μηνιαίως, τα οποία καταβάλλονταν σε τραπεζικό λογαριασμό. Με Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, από το 2008, η Π.Ι. είχε υποβληθεί σε καθεστώς πλήρους δικαστικής συμπαράστασης με Δικαστικό Συμπαραστάτη την αδερφή της Π.Γ.

Η τελευταία είχε υποβάλει το 2012 υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου σύμφωνα με την οποία ανέλαβε μεταξύ άλλων, με προσωπική της ευθύνη και την υποχρέωση να ενημερώσει αμέσως την Υπηρεσία σε περίπτωση θανάτου της αδελφής της, κάτι ωστόσο που όπως αποδείχθηκε από τον σχετικό έλεγχο, δεν συνέβη. 

Μετά από διασταυρωτικό έλεγχο που διενήργησε η εταιρεία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) των αρχείων συνταξιούχων και επιδοματούχων με τα αρχεία του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων, διαπιστώθηκε ότι η δικαιούχος του επιδόματος Π.Ι., είχε πεθάνει στις 26/4/2013 χωρίς να έχει ενημερωθεί ο Δήμος, με αποτέλεσμα να έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως επιδόματα στον τραπεζικό της λογαριασμό ύψους 3.232,28 ευρώ.

Έψαξαν αλλά... βρήκαν πόρτα κλειστή! 
Η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου αναφέρει για την υπόθεση, πως αμέσως μόλις έγινε γνωστό το γεγονός του θανάτου της δικαιούχου, η αδελφή αυτής κλήθηκε σε ακρόαση ώστε να καταθέσει την άποψή της.  

Προς αυτή την κατεύθυνση η Υπηρεσία, προσπάθησε να επιδώσει στη Π.Γ. τις κλήσεις σε ακρόαση, όμως η ίδια οποία απαντούσε στις κλήσεις του κινητού της και δεν είχε καμία πρόθεση επιστροφής των χρημάτων και δεν έδινε στοιχεία σχετικά με τη μόνιμη κατοικία της, όπως αναφέρεται από πλευράς του Δήμου. 

Ακολούθως, ζητήθηκε η εφαρμογή της διαδικασίας για την επίδοση της κλήσης σε άτομο αγνώστου διαμονής, ενώ παράλληλα με έγγραφό προς την τράπεζα στην οποία υπήρχε ο λογαριασμός της δικαιούχου ζητήθηκε η άμεση επιστροφή του ποσού των 3.232,28 ευρώ που καταβλήθηκε στον λογαριασμό της θανούσης αδελφής της Π.Γ. καθώς και η κατάθεσή του στον Τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Ξάνθης. 

Επίσης, ζητήθηκε αν δεν υπάρχει ολόκληρο το ανωτέρω ποσό των αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδομάτων, να γνωστοποιηθεί το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση των λοιπών συνδικαιούχων του λογαριασμού και όποια άλλα στοιχεία υπάρχουν για τα πρόσωπα που ανέλαβαν τα αχρεωστήτως βοηθήματα που πιστώθηκαν στον λογαριασμό όπως ο Νόμος ορίζει 

Μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση από το πιστωτικό ίδρυμα, ωστόσο το ποσό των 3.232,28 ευρώ βεβαιώθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν προνοιακό επίδομα και η Π.Γ. καλείται πλέον να το επιστρέψει πίσω. Η ίδια καλείται πλέον μέσα σε έναν περίπου μήνα να επιστρέψει τα χρήματα ή να ασκήσει ένσταση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια